Aanzetstaal

Om messen van hoge kwaliteit zo goed mogelijk te onderhouden, is het belangrijk om uw messen regelmatig te slijpen. Door de messen goed te onderhouden zorgt u ervoor dat ze op ieder moment bruikbaar zijn. Met een aanzetstaal herstelt u dan ook het verbogen snijvlak en haalt u alle onhefheden en bramen weg. Een aanzetstaal wordt dus niet gebruikt om het mes te slijpen! In deze keuzegids krijgt u meer informatie over hoe u het beste een aanzetstaal kunt gebruiken.

Aanzetstaal soorten

In ons groot assortiment vindt u verschillende messen voor zowel de hobbykoks als de professionele chef-koks. Elk messensoort heeft zijn eigen manier van onderhouden, waardoor er diverse soorten aanzetstalen bestaan. De meest voorkomende materialen zijn:

  • Hard verchroomd roestvrij staal
  • Keramiek
  • Diamant

Hard verchroomd roestvrij staal

Het roestvrij stale aanzetstaal heeft fijne groeven en haalt alle bramen en andere onhefheden van het mes weg. Het aanzetstaal neemt geen materiaal af en zet de snede van het mes recht. De functie van het roestvrij stale aanzetstaal zorgt voor een goed onderhoud van uw mes. Het aanzetstaal moet harder zijn dan uw mes waardoor dit aanzetstaal geschikt is voor relatief zachte messen zoals de Europese messen die een hardheid hebben van 52-55 Rockwell.

Keramiek

Het keramieke aanzetstaal haalt hele kleine deeltjes van het snijvlak van het mes af, dit zorgt ervoor dat er een kleine hoeveelheid staal van het snijvlak gehaald wordt. Het aanzetstaal is geschikt voor het onderhoud van hardere messen zoals de Japanse messen die een hardheid hebben van 56-58 Rockwell. De keramieke aanzetstaal werkt wat grover dan het roestvrij stale aanzetstaal en is fijner dan het diamante aanzetstaal. Het aanzetstaal heeft een dunne breedte die het aanzetstaal snel breekbaar maakt. 

Diamant

Het diamante aanzetstaal is snel en efficient en maakt uw mes goed scherp. Het aanzetstaal is geschikt voor het onderhoud van hardere messen zoals de Japanse messen die een hardheid hebben van 56-58 Rockwell. Deze aanzetstaal neemt wat meer staal weg dan de andere aanzetstalen.

Gebruik aanzetstaal

Bij het gebruik van een aanzetstaal is het belangrijk om te weten wat de juiste hoek is, dit verschilt per messensoort:

  • Een Europees mes heeft een hoek van 20 - 22°
  • Een Japans mes heeft een hoek van 15 - 17°

Indien u het mes met de verkeerde hoek slijpt kunt u het mes beschadigen. Daarnaast ontstaat het gevaar dat het mes bot kan worden als u het het mes met een te grote snijhoek slijpt. Tevens kunnen er krassen op het mes onstaan indien u het mes met een te kleine snijhoek slijpt. Hierdoor heeft het aanzetstaal weinig effect!

Om een aanzetstaal succesvol te kunnen gebruiken, dient u onderstaande vijf stappen te volgen:

  1. Haal het mes een aantal keer langs het aanzetstaal
  2. Haal het mes iedere keer in dezelfde hoek langs het aanzetstaal
  3. Haal de voorkant van het mes 2 keer zoveel dan de achterkant langs het aanzetstaal
  4. Houdt het aanzetstaal tijdens gebruik in de juiste stand
  5. Zorg voor de juiste snijhoek.