Recepten Glutenvrij

Is het geen plaatje, deze glutenvrije aardbei cheesecake met koekbodem? Je hoeft ‘m niet eens te bakken in de oven, deze cheesecake (zonder kwark overigens) gaat gewoon de diepvries in. Door de glutenvrije koekjes die ik gebruikt heb voor de bodem, krijgt de cheesecake een extra crunch. 

Cookinglife Foodies
Aardbeien cheesecake

Recept

Aardbeien cheesecake

Deze rauwe aardbeien cheesecake is absoluut een plaatje om te zien en hij smaakt minstens zo lekker. Bewaar hem in de vriezer en je hebt altijd wat lekkers in huis.

Gang Tussendoor
Keuken Amerikaans
Porties 2 personen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 40 min
Koeltijd 1 uur 30 min
Totaal 2 uur 10 min

Ingrediënten

    Voor de bodem
  • 125 gram glutenvrije koekjes
  • 35 gram (niet-ontgeurde) kokosolie
  • Voor de cheesecake laag
  • 150 gram ongezouten cashewnoten
  • 60 gram kokosolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel vanille extract
  • 15 gram kokosbloesemsuiker
  • Voor de fruitlaag
  • 250 gram (diepvries)aardbeien
  • 50 gram (diepvries)frambozen

Hoe maak je aardbeien cheesecake?

  1. Doe de cashewnoten in een bakje, voeg water toe toe ze helemaal onder water staan en zet in de koelkast.
  2. Doe de volgende dag de koekjes en kokosolie in de keukenmachine en maal fijn. Gebruik een bakring of springvorm van 10-15cm. Doe een bakpapiertje op een bordje en zet hier de springvorm op. Druk dan het koekjesmengsel stevig aan in de bakring. Zet dit in de diepvries (half uur is voldoende)
  3. Laat, als je diepvriesfruit gebruikt, ondertussen het fruit op temperatuur komen buiten de koelkast.
  4. Spoel de cashewnoten af en doe dan alle ingredienten voor de cheesecake laag in de keukenmachine (cashewnoten, kokosolie, citroensap, vanilleextract en kokosbloesemsuiker) en mix in een paar minuten tot een egaal mengsel. Doe 2/3 van dit mengsel in de springvorm, boven op de koekjes laag. Zet weer een half uurtje in de diepvries.
  5. Doe dan het fruit bij het overige 1/3 deel van het cheesecake mengsel in de keukenmachine en mix weer fijn. Doe tenslotte deze fruitlaag als laatste bovenop de cashewlaag en zet weer in de diepvries.
  6. Haal de cheesecake een klein halfuurtje/20 minuten voor serveren uit de diepvries om op temperatuur te laten komen. Enjoy!

Om deze cheesecake te maken heb je enkel een goede keukenmachine nodig en een bakring of springvorm van 10-15 centimeter in diameter. In deze springvorm ga je aan de slag met de drie laagjes, waardoor de cheesecake er uiteindelijk zo mooi uit komt te zien. Ik heb voor de bodem gewoon kant en klare koekjes gebruikt, maar zelf glutenvrije koekjes bakken kan natuurlijk ook.

De koekjes die ik gebruikte voor de cheesecake zijn dus glutenvrij, sojavrij en eivrij, maar bevatten wel rietsuiker en lactose. Ik heb de taart zelf daarom niet geproefd, maar voorgeschoteld aan bezoek, die de cheesecake heerlijk vonden. De koekjes voor de bodem heb ik met wat gesmolten kokosolie in de keukenmachine gedaan. Klaar is je koekjesbodem! 

Ook de cheesecake laag is net zo gemakkelijk te maken, want je hoeft de ingrediënten eigenlijk alleen maar in de keukenmachine te doen. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld, omdat de laagjes steeds een beetje moeten uitharden in de diepvries. Doordat de cheesecake niet de oven in hoeft en de ingrediënten niet verhit worden, behoudt deze cheesecake nog veel voedingswaarde. 

Je kunt het beste niet-ontgeurde kokosolie gebruiken. Dit is niet verhit geweest en is daarom een stukje gezonder dan ontgeurde kokosolie. Nadeel is dat je niet-ontgeurde kokosolie beter niet boven de 177 graden mag verhitten, maar aangezien deze cheesecake rauw is, is dat dus in dit recept geen enkel probleem.