Recepten

Wel eens van American Pancakes gehoord? Lekker dik, luchtig en normaal ook vooral niet zo gezond. Maar met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes! Ze zijn verrassend zoet, al bevatten ze slechts het zoet van één banaan. Ik maakte er een pancake tower van en at ze als ontbijt; zalig!

Cookinglife Foodies
American pancakes

Recept

American pancakes

Deze pannenkoektoren is het bewijs dat gezond eten ook lekker is. Dit is echt een verwennerij en het ultieme ontbijt voor een luie zondagmorgen.

Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 7-10 pancakes

Bereidingstijd

Bereidingstijd 15 min
Totaal 15 min

Ingrediënten

  • 100 gram speltmeel (volkoren)
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan, geprakt
  • 100ml amandelmelk (suikervrij)
  • halve theelepel baking soda
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract

Hoe maak je American pancakes?

  1. Doe het speltmeel in een mengkom, samen met de baking soda en bakpoeder.
  2. Meng hierdoor dan de geprakte banaan, amandelmelk, vanille extract en het ei. Even goed mixen met een garde.
  3. Schep dan met een juslepel het pannenkoekenmengsel in een pan (smelt daarin eerst wat kososolie of olijfolie). Voeg na een halve minuut nog een klein beetje mengsel toe op de pannenkoek, zodat de pannenkoekjes lekker dik worden.
  4. Laat op laag vuur even bakken, tot er luchtbelletjes te zien zijn. Schep ze dan met een spatel om en bak ook aan de andere kant mooi goudbruin.
  5. Herhaal dit tot de mix op is en stapel de pancakes op een bord. Besprenkel met agavesiroop, honing of vers fruit. Enjoy!

In mijn omgeving zeg ik altijd: als je denkt dat je niet meer kunt genieten wanneer je gezond eet, ben je gek! En met deze pannenkoek toren is dat bewijs weer eens geleverd. Dit is echt een verwennerij en het ultieme ontbijt voor een luie zondagmorgen. De pancakes zijn overigens niet glutenvrij, doordat ik speltmeel heb gebruikt. Wil je ze glutenvrij maken, vervang het speltmeel dan door kant-en-klaar glutenvrij bakmeel of een combinatie van rijstmeel en amandelmeel. Het kan zijn dat je dan iets meer amandelmelk moet toevoegen, maar maak het pannenkoeken mengsel niet te waterig.

Ik heb de American Pancakes voor het serveren met wat agavesiroop besprenkeld, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik bijvoorbeeld ahornsiroop of honing, of juist lekker wat vers fruit als topping. Stukje banaan of verse bosbessen smaken er heerlijk bij!

Let op: speltmeel is tarwevrij, maar niet glutenvrij. Je kunt het niet eten als je een glutenintoleratie hebt, wel binnen een tarwevrij dieet. Voor een glutenvrije versie gebruik je 50 gram amandelmeel en 50 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel.