Recepten Bakken Glutenvrij Nagerechten

Wie zegt dat Tarte Tatin alleen gemaakt kan worden met veel suiker? Dit recept voor glutenvrije en suikervrije appel tarte tatin is net zo gemakkelijk als het originele recept en dus een heel stuk gezonder! Op Instagram zag ik, vast door het herfstachtige weer de laatste tijd, de nodige tarte tatin foto’s voorbij komen en ik moest en zou een glutenvrije en suikervrije versie verzinnen.

Cookinglife Foodies
Appel tarte tatin

Recept

Appel tarte tatin

Dit recept is gebaseerd op een klassieker. Het grote verschil is dat deze tarte tatin gezoet is met natuurlijke suikers. Beter voor je lichaam en net zo lekker!

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties ca 6 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 40 min
Totaal 1 uur 10 min

Ingrediënten

  • 250 gram glutenvrije bakmix (of 125 gram boekweitmeel en 125 gram amandelmeel)
  • 150 gram kokosolie
  • snuf zout
  • 75 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 Jonagold appels
  • 1 citroen
  • 2 theelepels kaneel

Hoe maak je een appel tarte tatin?

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Doe het meel samen met bakpoeder, baking soda, gesmolten kokosolie, zout, 1 theelepel kaneel, melk en kokosbloesemsuiker in de keukenmachine en laat een minuut of 5 kneden. Is het deeg te droog? Voeg wat extra amandelmelk toe. Is het deeg juist te nat? Voeg wat extra meel toe. Maak van het deeg een mooie bal.
  3. Schil de appels en snijd in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Verhit wat kokosolie in een pan en bak daarin de appelschijfjes lichtjes aan (ca. 10 minuten op laag vuur). Knijp het sap van een halve citroen (hele citroen mag ook, proef eerst even) hierboven uit. De 2 theelepels kaneel mogen bij de stukjes appel.
  4. Vet een springvorm van ongeveer 20 cm in met kokosolie of olijfolie. Leg onderop de appelschijfjes; leg ze tegen elkaar aan met de klok mee. Snijd wat stukjes appel op maat voor in het midden van de tarte tatin. Besprenkel nog met wat citroensap en kaneel en giet al het vocht uit de pan over de appelstukjes heen.
  5. Dek dan de appels af met een laagje deeg van zo’n 2/3 cm dik. Dit wordt de bodem. Wanneer het deeg niet goed te kneden is kun je steeds kleinere lapjes tegen elkaar aan duwen. Zorg dat je het deeg goed aanduwt, ook tegen de rand van de springvorm.
  6. Bak de Tarte tatin in zo’n 30-40 minuten af, de baktijd kan per oven verschillen.

Het deeg van de bodem is erg compact. Doordat er geen gluten inzitten, is het wellicht niet zo luchtig als een normale tarte tatin. Eigenlijk heeft het wat weg van zanddeeg en ik ben gek op zanddeeg. Je kunt wel proberen om er wat bakpoeder aan toe te voegen, zodat het deeg net wat minder compact blijft. Afhankelijk van welk type meel je gebruikt, kan het ook best zo zijn dat het deeg niet zo goed te rollen is. Dit was bij mij ook het geval en ik heb stukje bij beetje lapjes deeg over de appels heengelegd en dat werkte prima.

Hoef je niet glutenvrij te eten? Gebruik dan speltmeel voor de bodem; dit zal zeker de kneedbaarheid van het deeg verbeteren. Wanneer je nog niet zo gewend bent aan suikervrij eten, is het aan te raden om ongeveer 20/30 gram kokosbloesemsuiker in het deeg te gebruiken. In het deeg van de standaard Tarte Tatin zit geen suiker, maar dit wordt gecompenseerd door de caramellaag op de appels.

 

Deze suikervrije Tarte Tatin heeft geen karamelappels en haalt zijn zoetje puur en alleen uit de appels. Je kunt ook wat honing over het taartje doen als deze al op je bordje ligt; doe vooral wat je lekker vindt.

Na een paar uur of de volgende dag smaakt de taart nog lekkerder. Zet een stukje taart een paar minuten in een voorverwarmde oven (200 graden is genoeg) en hij is weer heerlijk warm!