Wie zegt dat Tarte Tatin alleen gemaakt kan worden met veel suiker? Dit recept voor glutenvrije en suikervrije appel tarte tatin is net zo gemakkelijk als het originele recept en dus een heel stuk gezonder! Op Instagram zag ik, vast door het herfstachtige weer de laatste tijd, de nodige tarte tatin foto’s voorbij komen en ik moest en zou een glutenvrije en suikervrije versie verzinnen.
Recept
Dit recept is gebaseerd op een klassieker. Het grote verschil is dat deze tarte tatin gezoet is met natuurlijke suikers. Beter voor je lichaam en net zo lekker!
Gang | Nagerecht |
---|---|
Keuken | Frans |
Porties | ca 6 personen |
Voorbereidingstijd | 30 min |
---|---|
Bereidingstijd | 40 min |
Totaal | 1 uur 10 min |
Het deeg van de bodem is erg compact. Doordat er geen gluten inzitten, is het wellicht niet zo luchtig als een normale tarte tatin. Eigenlijk heeft het wat weg van zanddeeg en ik ben gek op zanddeeg. Je kunt wel proberen om er wat bakpoeder aan toe te voegen, zodat het deeg net wat minder compact blijft. Afhankelijk van welk type meel je gebruikt, kan het ook best zo zijn dat het deeg niet zo goed te rollen is. Dit was bij mij ook het geval en ik heb stukje bij beetje lapjes deeg over de appels heengelegd en dat werkte prima.
Hoef je niet glutenvrij te eten? Gebruik dan speltmeel voor de bodem; dit zal zeker de kneedbaarheid van het deeg verbeteren. Wanneer je nog niet zo gewend bent aan suikervrij eten, is het aan te raden om ongeveer 20/30 gram kokosbloesemsuiker in het deeg te gebruiken. In het deeg van de standaard Tarte Tatin zit geen suiker, maar dit wordt gecompenseerd door de caramellaag op de appels.
Deze suikervrije Tarte Tatin heeft geen karamelappels en haalt zijn zoetje puur en alleen uit de appels. Je kunt ook wat honing over het taartje doen als deze al op je bordje ligt; doe vooral wat je lekker vindt.
Na een paar uur of de volgende dag smaakt de taart nog lekkerder. Zet een stukje taart een paar minuten in een voorverwarmde oven (200 graden is genoeg) en hij is weer heerlijk warm!