Recepten Hoofdgerecht

Ontdek hoe je dit frisse, elegante gerecht van witte asperges, sappige warmgerookte zalm en zijdezachte hollandaisesaus kunt bereiden, een symfonie van smaken perfect voor de lente.

Cookinglife Foodies
Asperges met warmgerookte zalm

Recept

Asperges met warmgerookte zalm

Met ei, krieltjes en Hollandaisesaus

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 2 porties

Bereidingstijd

Bereidingstijd 30 min
Totaal 30 min

Benodigdheden

  • Grote pan of aspergepan
  • Steelpannetje
  • Schuimspaan
  • Maatbeker
  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 1 kg asperges
  • 500 g krieltjes, met schil
  • 2 eieren
  • 500 g warmgerookte zalmfilet
  • Handvol verse bladpeterselie, fijngehakt
  • Zout en peper
  •   Voor de Hollandaise saus
  • 100 gr. boter
  • 1 eierdooier (op kamertemperatuur)
  • Citroensap
  • Water
  • Zout

Hoe maak je de witte asperges?

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Schil de asperges met een dunschiller. Zorg ervoor dat je de schiller twee keer over het oppervlak hebt gehaald om te voorkomen dat er nog harde stukken op zitten.
  2. Snijd van de onderkant 1 centimeter af. Leg de asperges in een ruime kookpan met koud water. Voeg wat zout toe en breng het water aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur uit en leg de deksel op de pan. Laat de asperges 15 minuten garen.
  3. Zet terwijl de asperges garen een pan met ruim koud water met wat zout op en voeg de krieltjes toe. Breng aan de kook en gaar de krieltjes in 10-15 minuten. Giet de krieltjes af en houd warm in de pan met de deksel erop.
  4. Kook terwijl de asperges garen de eieren 6 minuten in kokend water zodat het eigeel nog net ‘loopt’. Laat de eieren schrikken onder koud, zacht stromend water. Pel de eieren en halveer. Schep de asperges met een schuimspaan uit het vocht.
  5. Verwarm de stukken gerookte zalm 5 minuten in de oven tot lauwwarm. Verwarm de boter in een steelpan en voeg de peterselie toe. Verwijder het vel van de zalm en breek de zalm in grove stukken.
  6. Snijd de krieltjes doormidden. Meng de asperges met de krieltjes en peterselieboter. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de krieltjes en asperges met de zalm op een bord en leg er per bord een gekookt half ei op.

Tip!

Serveer een heerlijke Pinot Grigio bij de asperges. Drink de wijn op een temperatuur van 6-8 graden, dan smaakt hij het beste. De frisse en fruitige smaak past perfect bij asperges en haalt de smaak van het gerecht zelfs omhoog!

Tip!

Meteen shoppen

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.