Door drukte kan de reactie van onze klantenservice langer duren. Bekijk je track & trace voor de laatste status van je bestelling
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Heb jij last van bruine vlekjes op jouw bestek? Lees hier onze tips!

Je herkent het vast wel: roest op je roestvrije bestek. Hoe kan dit nu? Dit noemen we ook wel vliegroest. Roestvrij bestek kan in de vaatwasser worden aangetast door roestdeeltjes van andere voorwerpen die niet roestvrij zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld pannen of schilmesjes zijn met een kunststoffen of houten greep. Deze roest ‘vliegt’ door de vaatwasser en kan zich ook gaan hechten aan jouw roestvrije bestek.  Lees in onze keuzegids alles over vliegroest op het bestek. 


Hoe ontstaat bruine vlekjes op bestek?

Wanneer je jouw roestvrije bestek in de vaatwasser plaatst met voorwerpen die wel kunnen roesten, is er een mogelijkheid dat de roest overvliegt. Vooral wanneer jij jouw na het wasprogramma langere tijd in de vaatwasser laat, dan blijft de vaatwasser lang dicht, nat en warm. Hierdoor hecht de roest zich makkelijker aan jouw bestek. Dit verschijnsel wordt vliegroest genoemd.


Hoe verwijder je vliegroest?vliegroest

Heeft jouw bestek last van vliegroest? Dan hebben wij enkele tips voor jou om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Laat je bestek weken in een mix van water en azijn. Maak het daarna schoon met een afwasborstel. Of laat je bestek weken in een mix van water en soda. Leg hierin een prop aluminiumfolie en maak het bestek daarna schoon met een afwasborstel. De vliegroest zal hiermee verdwijnen.


Tips om vliegroest te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dit kan bijvoorbeeld door het bestek af te wassen met de hand. Gebruik hierbij een afwasborstel en mild afwasmiddel. Wanneer je jouw bestek toch liever in de vaatwasser doet, is het belangrijk om met de volgende dingen rekening te houden:

  • Laat geen etensresten op het bestek zitten voordat je het in de vaatwasser doet. 
  • Haal het bestek na het wasprogramma zo snel mogelijk uit de vaatwasser. Wrijf het droog en controleer op overgebleven etensresten. 
  • Stop hetzelfde soort bestek bij elkaar in het bestekbakje, dus vorken bij vorken en messen bij messen. Messen hebben door hun hardere staallegering een grotere kans om roest op te pakken. 
  • Plaats bestek met een houten of kunststoffen handgreep niet samen in de vaatwasser met het overige bestek.