Recepten Bakken Tarwevrij

Tijdens onze te gekke vakantie op Kefalonia verbleven we een paar nachten in een luxe villa. Bij de voordeur lag een kaartje, dat het mogelijk was om in jouw eigen keuken van een diner te genieten, dat bereid was door een kok. De kok nam de boodschappen mee, kookte een 3-gangendiner én ruimde daarna de keuken ook weer op. Vooruit, dat wilden we wel ;-). De kok bleek Viva, een enorm lieve dame die al jaren bij vaste gasten op het eiland komt koken. Ze heeft jaren in New York gewoond, spreekt dus ook super goed Engels en ze weet wat lekker eten is. Toen we haar carrot cake proefden, móést ik die thuis nog eens maken en Viva was zo lief om me haar recept te sturen. Hierbij dus, naar recept van Viva, een carrot cake met spelt en kokosbloesemsuiker.

Cookinglife Foodies
Carrot cake

Recept

Carrot cake

Wanneer je deze carrot cake hebt geproefd, wil je hem nog een keer maken! Hij is heerlijk en ook nog eens gemaakt zonder geraffineerde suiker.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties 10-12 puntjes

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Koeltijd 15 min
Totaal 1 uur 20 min

Ingrediënten

  • 300 gram speltmeel
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 215 gram geraspte wortelen (iets meer mag ook)
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 160 ml milde olijfolie of zonnebloemolie
  • 3 grote eieren (L)
  • 75 gram rozijnen
  • 80 gram ananasstukjes
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 theelepel speculaaskruiden (koekkruiden)
  • flinke snuf zout

Hoe maak je carrot cake?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Rasp de wortelen. Doe deze dan samen met de zonnebloemolie, eieren, yoghurt, vanille extract, kokosbloesemsuiker, ananasstukjes en rozijnen in een kom en meng goed door, met behulp van bijvoorbeeld een keukenmachine of handmixer.
  3. Meng in een aparte kom de droge ingrediënten: speltmeel, bakpoeder, baking soda, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, speculaaskruiden en zout.
  4. Meng dan de droge ingrediënten beetje bij beetje bij het natte mengsel en laat een paar minuten goed mengen. Voor als je twijfelt; het beslag blijft behoorlijk vloeibaar en komt er absoluut niet uit te zien als koekjesdeeg of brooddeeg.
  5. Vet de springvorm of taartvorm in met wat olijfolie. Giet dan het cakebeslag in de vorm.
  6. Bak ongeveer 45 minuten op 175 graden en zet dan de oven wat hoger, op 190 graden. Laat dan nog een kwartiertje staan (in totaal dus 60 minuten). Let op: ovens kunnen erg verschillen, dus houd je carrot cake in de gaten. Test met een houten prikker in het midden van de cake of deze gaar is: als de prikker er droog uit komt, is de cake gaar. Zo niet, laat nog iets langer bakken.
  7. Laat afkoelen en eet smakelijk! Je kunt nu ook nog de frosting toevoegen, door kokosroom op te kloppen met wat citroensap.

Dat deze carrot cake zo gigantisch lekker is, komt volgens mij vooral door Viva’s touch, die ze aan het recept heeft gegeven. Zo zei ze: door er een beetje Griekse yoghurt doorheen te doen, wordt de cake nog lekkerder en blijft deze een beetje smeuïg. En natuurlijk had ze gelijk. Zelf heb ik er nog wat speculaaskruiden aan toegevoegd, omdat ik dat zo vind passen bij deze tijd van het jaar. Maar die kun je ook gewoon weglaten. Ook heb ik geen frosting aan de cake toegevoegd, omdat ik het zonder stiekem lekkerder vindt. Maar je kunt dat natuurlijk wel simpel maken, door wat kokosroom op te kloppen met een klein beetje citroensap.

Wil je een glutenvrije carrot cake maken? Vervang dan het speltmeel door 250 gram amandelmeel en 100 gram rijstmeel, of gebruik 300 gram zelfrijzend glutenvrij bakmeel. En gebruik sojayoghurt of kokosyoghurt voor een zuivelvrije / lactosevrije carrot cake. Schrik niet van de ingredientenlijst; het zijn voornamelijk kruiden die je waarschijnlijk toch al in huis hebt. En het resultaat…. jemig, ik geloof niet dat ik ooit zo’n lekkere carrot cake op heb.