Wanneer je probeert zoveel mogelijk (geraffineerde) suikers uit je eetpatroon weg te knippen, zijn er best wat dingen die op het eerste gezicht afvallen. Een belangrijke daarvan, voor mij in ieder geval, was chocolade. Het bevat doorgaans erg veel witte of kristal suiker. Dit vind ik de slechtste suiker die je in je lichaam kunt stoppen en daarnaast reageer ik er direct allergisch op; mijn gezicht zit binnen een dag vol uitslag. Ik ging op zoek naar chocolade met de minst onbewerkte suiker die ik tot nu toe ben tegengekomen: kokosbloesemsuiker.
Recept
Bonbons met drie verschillende vullingen. Simpel om te maken met een prachtig resultaat. Echt iets bijzonders bij de koffie of thee.
Gang | Tussendoor |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | ca 12 stuks |
Bereidingstijd | 40 min |
---|---|
Koeltijd | 1 uur 0 min |
Totaal | 1 uur 40 min |
Al eerder vertelde ik dat deze suiker afkomstig is van de nectar van kokosbloemen en nagenoeg onbewerkt is. Het is donkerbruin van kleur en heeft een lichte karamelsmaak, wat erg lekker is. Kokosbloesemsuiker zal nooit zó zoet maken als kristalsuiker, maar wat mij betreft hoeft dat ook niet. Bij natuurwinkel de Olmenhorst in Lisserbroek kwam ik voor het eerst Vivani 92% cacao met kokosbloesemsuiker tegen; voor mij de eerste reep chocolade die ik kon gebruiken om mee te koken.
Al eerder vertelde ik dat deze suiker afkomstig is van de nectar van kokosbloemen en nagenoeg onbewerkt is. Het is donkerbruin van kleur en heeft een lichte karamelsmaak, wat erg lekker is. Kokosbloesemsuiker zal nooit zó zoet maken als kristalsuiker, maar wat mij betreft hoeft dat ook niet. Bij natuurwinkel de Olmenhorst in Lisserbroek kwam ik voor het eerst Vivani 92% cacao met kokosbloesemsuiker tegen; voor mij de eerste reep chocolade die ik kon gebruiken om mee te koken.
Daardoor kreeg ik een leuk idee: laat ik er bonbons mee maken! Uiteraard met suikervrije vullingen, zodat het verder echt alleen bij de kokosbloesemsuiker uit de cacao blijft. Ik maakte bonbons met 3 soorten vullingen; vijgen, kokos en hazelnoot. Het is echt ontzettend simpel, maar geeft de chocolade een hele andere dimensie. En het staat super mooi, dus je kunt het heel goed aan gasten voorzetten.
Mijn favoriet is de bonbon met vijgenvulling, vooral omdat het zoete van de vijg en het frisse van de citroen mooi combineert met de pure chocola. De bonbon met kokosvulling heeft veel weg van een hele puur Bounty! Erg lekker. En de bonbon met hazelnoten is eigenlijk de meest simpele van de drie, maar niet minder lekker. Geniet van je chocolade bonbons!