Recepten Vegan Glutenvrij

Wanneer je probeert zoveel mogelijk (geraffineerde) suikers uit je eetpatroon weg te knippen, zijn er best wat dingen die op het eerste gezicht afvallen. Een belangrijke daarvan, voor mij in ieder geval, was chocolade. Het bevat doorgaans erg veel witte of kristal suiker. Dit vind ik de slechtste suiker die je in je lichaam kunt stoppen en daarnaast reageer ik er direct allergisch op; mijn gezicht zit binnen een dag vol uitslag. Ik ging op zoek naar chocolade met de minst onbewerkte suiker die ik tot nu toe ben tegengekomen: kokosbloesemsuiker.

Cookinglife Foodies
Chocolade bonbons

Recept

Chocolade bonbons

Bonbons met drie verschillende vullingen. Simpel om te maken met een prachtig resultaat. Echt iets bijzonders bij de koffie of thee.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 12 stuks

Bereidingstijd

Bereidingstijd 40 min
Koeltijd 1 uur 0 min
Totaal 1 uur 40 min

Ingrediënten

  • 100gr pure chocolade: ik gebruik Vivani 92% cacao
  •             Vijgenvulling
  • 5 gedroogde vijgen, fijngesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels vanille extract
  •             Kokosvulling
  • 40ml kokosmelk
  • 20gr kokosrasp
  • 2 theelepels vanille extract
  •             Hazelnoten
  • 20gr hazelnoten, in stukjes

Hoe maak je chocolade bonbons?

  1. Smelt eerst de chocolade au-bain-marie. Wanneer het gesmolten is, doe je een laagje chocola in de vormpjes, dit wordt de bodem van de bonbon. Zet dit even in de koelkast tot het hard geworden is.
  2. Maak dan alle drie de vullingen. Snijd de vijgen fijn, doe er het citroensap en vanille extract bij. Druk met een lepel steeds aan tot het een mengseltje wordt.
  3. Doe de kokosmelk met kokosrasp in een pannetje en breng heel even aan de kook. Doe er dan het vanille extract bij en haal van het vuur
  4. Hak de hazelnoten klein
  5. Haal de vormpjes uit de koelkast en doe nu in elk van de chocoladebodempjes een beetje vulling. Probeer dit zoveel mogelijk in het midden te doen en de randen vrij te houden, anders zal je bonbon niet één geheel worden (zie mijn bonbons ;))
  6. Zet weer in de koelkast en laat hard worden. Geniet van je suikervrije bonbons!

Al eerder vertelde ik dat deze suiker afkomstig is van de nectar van kokosbloemen en nagenoeg onbewerkt is. Het is donkerbruin van kleur en heeft een lichte karamelsmaak, wat erg lekker is. Kokosbloesemsuiker zal nooit zó zoet maken als kristalsuiker, maar wat mij betreft hoeft dat ook niet. Bij natuurwinkel de Olmenhorst in Lisserbroek kwam ik voor het eerst Vivani 92% cacao  met kokosbloesemsuiker tegen; voor mij de eerste reep chocolade die ik kon gebruiken om mee te koken.

Al eerder vertelde ik dat deze suiker afkomstig is van de nectar van kokosbloemen en nagenoeg onbewerkt is. Het is donkerbruin van kleur en heeft een lichte karamelsmaak, wat erg lekker is. Kokosbloesemsuiker zal nooit zó zoet maken als kristalsuiker, maar wat mij betreft hoeft dat ook niet. Bij natuurwinkel de Olmenhorst in Lisserbroek kwam ik voor het eerst Vivani 92% cacao  met kokosbloesemsuiker tegen; voor mij de eerste reep chocolade die ik kon gebruiken om mee te koken.

Daardoor kreeg ik een leuk idee: laat ik er bonbons mee maken! Uiteraard met suikervrije vullingen, zodat het verder echt alleen bij de kokosbloesemsuiker uit de cacao blijft. Ik maakte bonbons met 3 soorten vullingen; vijgen, kokos en hazelnoot. Het is echt ontzettend simpel, maar geeft de chocolade een hele andere dimensie. En het staat super mooi, dus je kunt het heel goed aan gasten voorzetten.

Mijn favoriet is de bonbon met vijgenvulling, vooral omdat het zoete van de vijg en het frisse van de citroen mooi combineert met de pure chocola. De bonbon met kokosvulling heeft veel weg van een hele puur Bounty! Erg lekker. En de bonbon met hazelnoten is eigenlijk de meest simpele van de drie, maar niet minder lekker. Geniet van je chocolade bonbons!