Recepten

Volgende week vrijdag is het weer Valentijn en ik vind niets leuker dan iemand verrassen met lekkere zelfgebakken koekjes. Dat is toch veel leuker dan een kaartje of een bloemetje? En met deze Glutenvrije Chocolade koekjes ben je er ook nog eens zo goed als zeker van dat iedereen ze mag proeven; ze zijn naast glutenvrij namelijk ook zuivelvrij en vrij van geraffineerde suikers.

Cookinglife Foodies
Chocolade koekjes

Recept

Chocolade koekjes

Wanneer het bijna Valentijn is zijn deze koekjes een heerlijke verrassing. Eens wat anders dan bloemen of een kaartje. Ze zijn naast glutenvrij ook zuivelvrij en zonder geraffineerde suikers.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 10 koekjes

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totaal 40 min

Ingrediënten

  • 120 gram boekweitmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 100 gram kokosolie
  •  4 theelepels raw cacaopoeder
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels agavesiroop (of honing)
  • 1 theelepl speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 20 gram pure chocolade (suikervrij)

Hoe maak je chocolade koekjes?

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe het boekweitmeel, amandelmeel, koekkruiden, baking soda, bakpoeder, cacaopoeder en de kokosbloesemsuiker in een mengkom en schep door elkaar.
  3. Smelt in een apart bakje de kokosolie.
  4. Doe dan de kokosolie en de agavesiroop bij de droge ingredienten en meng dit eerst met een lepel en kneed het deeg daarna goed met je handen. Het zal waarschijnlijk behoorlijk blijven brokkelen.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk hierop steeds een flink bol deeg plat. Steek er een koekje uit met een vormpje en haal het overige deeg erom weg. Doe deze restjes weer bij het andere deeg en herhaal dit tot je deeg op is.
  6. Bak de koekjes ongeveer 15-20 minuten en laat ze volledig afkoelen.
  7. Smelt ondertussen de chocolade met ongeveer 2 eetlepels water, zodat de chocolade vloeibaar wordt. Trek met een lepel streepjes chocolade over de koekjes en smelt het mengsel eventueel opnieuw als de chocolade te veel afkoelt. Laat de chocolade hard worden en geniet ervan! Pas op, de koekjes zijn brokkelig!

Het vergt wel even wat geduld en een zachte aanpak om de koekjes te bakken. Doordat het deeg glutenvrij is, brokkelt het nogal snel. Volg alle stapjes van het recept hieronder en kneed het deeg goed met je handen samen. De mooiste hartjes koekjes krijg je natuurlijk als je uitsteekvormpjes gebruikt. Deze leuke hartjes zaten in een set met bakvormpjes die ik een paar weken geleden bij de Action heb gekocht; echt een aanrader!

Als je niet glutenvrij hoeft te bakken, maar wel graag gezondere chocolade koekjes wilt maken, dan raad ik je aan het boekweitmeel te vervangen door speltmeel. Speltmeel is niet glutenvrij (wel tarwevrij) en daardoor zullen de koekjes wat minder brokkelig zijn. En ondanks dat de glutenvrije versie wat brokkelig is, is de smaak echt fantastisch. Ze zijn lekker puur van smaak en niet te zoet.