Recepten Bakken Glutenvrij

Een glutenvrije cake bakken vind ik persoonlijk een hele uitdaging. Al twee keer eerder ben ik aan het avontuur begonnen en alle twee de keren vond ik het resultaat geen daverend succes. De eerste keer was de cake totaal niet gerezen en leek het net een ingestorte letter U. Bij de tweede poging waren de ‘looks’ helemaal goed, maar vond ik de smaak toch niet zo overtuigend. Vandaar poging nummer drie en met gepaste trots presenteer ik jullie het recept voor een heerlijke glutenvrije en suikervrije citroen cake.

Cookinglife Foodies
Citroen cake

Recept

Citroen cake

Een smeuïge cake met een bite. Vrij van gluten en gezoet met natuurlijke suikers.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties 1 cake

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur 10 min
Totaal 1 uur 20 min

Ingrediënten

  • 125gr kokosolie
  • 110gr glutenvrij bakmeel
  • 80gr amandelmeel
  • 40gr kokosbloesemsuiker
  • 80gr walnoten
  • 25 druppels stevia
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 2 grote eieren
  • Sap van 1 citroen
  • Snufje zout

Hoe maak je een citroen cake?

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten goed door (bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, kaneel, bakpoeder en zout.
  3. Smelt de kokosolie apart en doe dit bij de droge ingrediënten, samen met de 2 eieren, stevia, vanille extract en het citroensap. Mix het deeg even goed door met een handmixer (ca. 2 minuten).
  4. Maal de walnoten klein of houd de noten wat grover; net wat jij lekker vindt.  Schep de walnoten dan door het deeg.
  5. Giet of schep het deeg in een cakevorm die je hebt ingevet met kokosolie. Zet de cake in de oven.
  6. Bak in ca. 60-70 minuten mooi goudbruin. Let op, de baktijd kan per oven erg verschillen. Kijk af en toe bij de cake, misschien moet deze bij jou langer of korter bakken.
  7. Laat goed afkoelen en haal dan pas uit het cakeblik.

Dit is trouwens de eerste keer dat ik stevia gebruik. Tot nu toe was ik geen groot fan, omdat de smaak van stevia in bepaalde combinaties een beetje bitter kan zijn. In de koffie bijvoorbeeld. Daar had ik namelijk in eerste instantie stevia voor gekocht, maar na één keer heb ik die combinatie uit mijn hoofd gezet. Het bittere van de koffie versterkte het bittere accentje in de stevia en dat vond ik écht geen succes. Maar in een keuken vol suikervrije recepten en ontdekkingen, moest de stevia weer een keer opnieuw uit de kast komen.

Ik kan je zeggen dat het in dit recept echt geen bittere smaak geeft. Wel combineer ik stevia met een kleine hoeveelheid kokosbloesemsuiker, omdat dit mijn favoriete zoetmiddel blijft. Alle vitamines en mineralen die nog in kokosbloesemsuiker zitten, zijn naar mijn mening een toevoeging aan de cake.

Het amandelmeel maakt de glutenvrije cake een beetje meer smeuïg, iets wat veel mensen bij glutenvrij bakken vaak missen. Door de noten heeft de cake een heerlijke bite! Mocht je nu geen walnoten of andere noten mogen eten, dan kun je ze gewoon weglaten uit het recept. Ook als je geen fan bent van de smaak van citroen, kun je de cake ook zonder citroensmaak maken.

Ik nam deze glutenvrije cake mee naar mijn werk en daar vonden ze ‘m ook erg lekker. Hij is een aantal dagen te bewaren, mits je de cake in een luchtdichte trommel verpakt. Na 4 dagen heb ik er nog een stukje van op en ik vond dat wel echt de maximale houdbaarheid. Maar, geloof me, je moet behoorlijk wat zelfbeheersing hebben als deze cake het bij jou in huis 4 dagen overleeft ;-).