Een glutenvrije cake bakken vind ik persoonlijk een hele uitdaging. Al twee keer eerder ben ik aan het avontuur begonnen en alle twee de keren vond ik het resultaat geen daverend succes. De eerste keer was de cake totaal niet gerezen en leek het net een ingestorte letter U. Bij de tweede poging waren de ‘looks’ helemaal goed, maar vond ik de smaak toch niet zo overtuigend. Vandaar poging nummer drie en met gepaste trots presenteer ik jullie het recept voor een heerlijke glutenvrije en suikervrije citroen cake.
Recept
Een smeuïge cake met een bite. Vrij van gluten en gezoet met natuurlijke suikers.
Gang | Tussendoor |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 1 cake |
Voorbereidingstijd | 10 min |
---|---|
Bereidingstijd | 1 uur 10 min |
Totaal | 1 uur 20 min |
Dit is trouwens de eerste keer dat ik stevia gebruik. Tot nu toe was ik geen groot fan, omdat de smaak van stevia in bepaalde combinaties een beetje bitter kan zijn. In de koffie bijvoorbeeld. Daar had ik namelijk in eerste instantie stevia voor gekocht, maar na één keer heb ik die combinatie uit mijn hoofd gezet. Het bittere van de koffie versterkte het bittere accentje in de stevia en dat vond ik écht geen succes. Maar in een keuken vol suikervrije recepten en ontdekkingen, moest de stevia weer een keer opnieuw uit de kast komen.
Ik kan je zeggen dat het in dit recept echt geen bittere smaak geeft. Wel combineer ik stevia met een kleine hoeveelheid kokosbloesemsuiker, omdat dit mijn favoriete zoetmiddel blijft. Alle vitamines en mineralen die nog in kokosbloesemsuiker zitten, zijn naar mijn mening een toevoeging aan de cake.
Het amandelmeel maakt de glutenvrije cake een beetje meer smeuïg, iets wat veel mensen bij glutenvrij bakken vaak missen. Door de noten heeft de cake een heerlijke bite! Mocht je nu geen walnoten of andere noten mogen eten, dan kun je ze gewoon weglaten uit het recept. Ook als je geen fan bent van de smaak van citroen, kun je de cake ook zonder citroensmaak maken.
Ik nam deze glutenvrije cake mee naar mijn werk en daar vonden ze ‘m ook erg lekker. Hij is een aantal dagen te bewaren, mits je de cake in een luchtdichte trommel verpakt. Na 4 dagen heb ik er nog een stukje van op en ik vond dat wel echt de maximale houdbaarheid. Maar, geloof me, je moet behoorlijk wat zelfbeheersing hebben als deze cake het bij jou in huis 4 dagen overleeft ;-).