Recepten Bakken Muffins Tarwevrij

Vorig jaar september was ik op vakantie in Turkije. Daar hadden ze heerlijke cakejes met maanzaad. Het leek mij leuk om deze cakejes thuis ook eens zelf te maken; ze waren zo lekker. Zo vond ik een fijn recept met griekse yoghurt en een kleine hoeveelheid melk. Dit kun je gemakkelijk vervangen door een plantaardige variant. Het recept heb ik wel wat aangepast. Voor de frisheid voegde ik ook nog een beetje citroensap toe.

Cookinglife Foodies
Citroen-maanzaad muffins

Recept

Citroen-maanzaad muffins

Heerlijk frisse muffins voor bij de thee of om zo tussendoor van te genieten.

Gang Tussendoor
Keuken Turks
Porties 12 muffins

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totaal 50 min

Ingrediënten

  • 250 gram speltmeel
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram boter
  • 75 milliliter (plantaardige) melk
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels maanzaad
  • Snuf zout

Hoe maak je citroen-maanzaad muffins?

    Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Leg deze dus ruim op tijd uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden
  1. Zeef de bakpoeder en de speltmeel boven een kom. Meng vervolgens de kokosbloesemsuiker en het zout hier doorheen.
  2. Was de citroen goed af onder koud water en rasp de schil. Meng de rasp met de droge ingrediënten. Bewaar de citroen.
  3. Meng de Griekse yoghurt, de melk en de eieren door elkaar tot een glad geheel ontstaat. Dit kan met een keukenmachine of met een mixer, maar dit kan ook prima met de hand.
  4. Laat de boter smelten in een pannetje.
  5. Voeg de gesmolten boter en het yoghurtmengsel samen met het maanzaad door de droge ingrediënten. Voeg hier nog het sap van een halve citroen aan toe (die je nog had liggen voor de rasp).
  6. Spatel alles goed door elkaar. Het beslag moet een beetje dik en stroperig worden. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes . Vul de vormpjes tot 2/3.
  7. Bak de muffins in ongeveer 25-30 minuten in de oven.
  8. Zo gauw ze mooi bruin zijn geworden kun je de gaarheid nog controleren met een saté- prikkertje. Als er geen deeg aan de prikker blijft plakken en het prikkertje er droog uit komt zijn de muffins klaar!
  9. Laat de muffins goed afkoelen op een rooster. Geniet ervan!

Ook de boter kun je vervangen door kokosolie. Begin dan met een gram of 50 en kijk even hoe de structuur van het beslag is. Als je teveel kokosolie toevoegt, kunnen je muffins namelijk snel vettig worden. Voeg beetje bij beetje wat extra kokosolie toe, tot je vindt dat je beslag de juiste structuur heeft.