Recepten Bakken Glutenvrij

Dit heerlijke recept staat al een tijdje op mijn to-bake lijstje. Naast dat de clafoutis er prachtig uit ziet, is het ook een heel makkelijk recept en zet je in een paar simpele stappen je clafoutis al in de oven. Ga jij deze glutenvrije en suikervrije Clafoutis met bramen en bosbessen proberen?

Cookinglife Foodies
Clafoutis met bramen en bosbessen

Recept

Clafoutis met bramen en bosbessen

Een clafoutis ziet er prachtig uit en is ook nog eens makkelijk te maken. Dit recept is zeker eentje om op je bak lijst te zetten!

Gang Tussendoor
Keuken Frans
Porties 4-6 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 0 min
Totaal 1 uur 15 min

Benodigdheden

    Bakblik van ca. 20×20 cm

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 gram amandelmeel
  • 250 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
  • 20 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 250 gram bramen
  • 50 gram bosbessen

Hoe maak je een clafoutis met bramen en bosbessen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Klop de eieren los, zoals bij een omelet. Meng alvast het afgewogen meel met kokosbloesemsuiker en voeg beetje bij beetje bij de eieren, terwijl je met een garde goed blijft kloppen.
  3. Voeg de amandelmelk, het vanille extract, kaneel en zout toe en roer door.
  4. Vet het bakblik in met kokosolie en leg hierin de bramen en bosbessen. Giet dan het eimengsel over het fruit heen en zet het bakblik in de oven. Bak in 45-60 minuten mooi goudbruin (check af en toe, baktijden kunnen per oven verschillen).
  5. Garneer met wat vers fruit en kokosrasp. Eet smakelijk!

Officieel wordt een clafoutis gemaakt met kersen, maar een variant met bramen en bosbessen leek mij lekkerder dan met kersen. Je kunt er natuurlijk mee variëren, dus als je gek bent op frambozen kun je ook eens een frambozen clafoutis maken. Je kunt vers fruit of diepvriesfruit gebruiken, maar laat diepvriesfruit vooraf wel even ontdooien. Wanneer je het fruit nog bevroren uit de diepvries in de oven stopt, komt er nog veel water vrij bij het ontdooien en daardoor wordt het deeg een beetje nattig.

Als je geen glutenallergie hebt, kun je in plaats van amandelmeel ook speltmeel gebruiken. Wanneer je geen amandelmeel in huis hebt en wél een glutenvrije versie wilt maken, kun je ook gewoon glutenvrije bloem gebruiken. Alles kan! Waar je bij het maken van de clafoutis op moet letten, is dat je de eieren echt alleen losklopt, met een garde. Klop de eieren dus niet ‘luchtig’ op, met een keukenmachine, want dan krijgt het deeg geen structuur. Je moet dus eigenlijk echt een soort omelet mengsel maken met het meel en de suiker.