Recepten Bakken Snacks Gezond Tussendoor

In dit recept wordt speltbloem en amandelmeel gebruikt en wordt er gebruik gemaakt van kokosbloesemsuiker. Dit is ook een soort suiker, maar dan ongeraffineerd en veel puurder dan witte suiker. Je moet natuurlijk wel gewoon kunnen genieten van al het lekkers dat de tijd rondom Sinterklaas te bieden heeft, maar het kan ook iets gezonder! Deze traditionele lekkernij is met dit recept geschikt voor veganisten en mensen met lactose intolerantie.

Cookinglife Foodies
Gezonde pepernoten

Recept

Gezonde pepernoten

maar dan écht lekker

Gang Snack
Keuken Nederlands
Porties 1 persoon

Bereidingstijd

Bereidingstijd 15 min
Baktijd 15 min
Totaal 30 min

Benodigdheden

  • Oven op 175 ºC
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Kom

Ingrediënten

  • 150 gram speltbloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 70 gram kokosbloesemsuiker
  • 5 tl speculaaskruiden
  • 7 el gesmolten kokosolie
  • 2 -3 el plantaardige melk (amandel, rijst of havermelk bijvoorbeeld)
  • Snuf zout
  • Mespuntje gemalen vanille

Hoe maak je de gezonde pepernoten?

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de speltbloem met het amandelmeel en voeg de suiker, speculaaskruiden toe. Doe de kokosolie en vanille erbij en meng alles goed door elkaar. Voeg nu 3 el. melk toe.
  3. Nu gaan we het deeg kneden! Vergeet je handen niet te wassen  Probeer een bal van het deeg te vormen: lukt dat niet omdat het deeg te droog is, voeg dan nog wat melk toe. Mocht je er per ongeluk teveel melk bij gedaan hebben voeg je gewoon weer wat bloem toe.
  4. Zorg dat je het deeg goed kneed en vorm dan kleine balletjes. Verdeel ze over de bakplaat en zet het 15 minuten in de oven. Keer na 15 minuten even een pepernoot om: is de onderkant al erg bruin aan het worden dan zijn ze klaar.
  5. Wanneer de onderkant nog vrij licht is, en je merkt dat de pepernoten nog even nodig hebben dan mogen ze nog een paar minuten. Let wel goed op: de onderkant verbrandt snel.
  6.   De pepernoten zijn klaar! Je kunt ze natuurlijk meteen opeten, maar als je ze laat afkoelen worden ze lekker knapperig.

Tip!

Wanneer de onderkant van de pepernoten nog vrij licht is, en je merkt dat de pepernoten nog even nodig hebben, dan mogen ze nog een paar minuten. Let wel goed op: de onderkant verbrandt snel.

Tip!
Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.