Recepten Bakken Koeken Tussendoor

Al eerder stond er een post online waarin ik een aardbei-framboos taart bakte uit het antieke kookboek van mijn overgrootoma. Ook deze glutenvrije en suikervrije cake van oma is gebaseerd op een recept uit dat boek, al werd er in die tijd niet echt aan glutenvrij en kokosolie gedacht. Ik moet eerlijk toegeven dat ik blij ben dat deze cake gelukt is. Niet alleen ziet ‘ie er mooi uit, hij smaakt ook lekker. 

Cookinglife Foodies
Glutenvrije en suikervrije cake van oma

Recept

Glutenvrije en suikervrije cake van oma

Dit recept is tijdloos. Mijn oma maakte het voor mij en ik maak hem (iets aangepast) voor mijn kinderen.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 14 plakken

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur 10 min
Totaal 1 uur 20 min

Benodigdheden

    Cakevorm van medium grootte (ongeveer 26 cm)

Ingrediënten

  • 200gr (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel
  • 100gr kokosolie
  • 125ml agavesiroop
  • 2 eieren
  • 80ml sojamelk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepel kokos rasp
  • geraspte schil van een halve citroen
  • snufje zout

Hoe maak je oma's gluten- en suikervrije cake?

    Zet een ingevet bakblik klaar Verwarm de oven voor op 150 graden
  1. Smelt eerst de kokosolie en doe dit in een grote mengkom. Voeg daar dan de 2 eieren en de agavesiroop aan toe. Mix dit met een handmixer even door.
  2. Doe in een aparte kom het bakmeel met de citroenrasp, kokos rasp en het zout.
  3. Schep het meel dan door de ei-mix en voeg in 2 keer ook de sojamelk en het vanille extract toe. Mix dit met de handmixer nog even 1-2 minuten tot een egaal mengsel.
  4. Giet het mengsel in het bakblik en bak de cake in 70 minuten licht goudbruin in de oven. Houd het wel in de gaten, want de baktijd kan per oven verschillen.
  5. Neem de cake uit de oven en laat even staan om steviger te worden. Haal daarna de cake uit het bakblik en laat op een rooster nog even afkoelen. Geniet ervan!

Nu heb ik trouwens met dit recept een beetje vals gespeeld, omdat er zelfrijzend bakmeel inzit. Normaal maak ik de samenstelling voor melen altijd zelf, door verschillende melen met elkaar te combineren. Maar omdat in inmiddels al 4 (!!!!) keer had geprobeerd een cake te bakken, met o.a. rijstmeel, boekweitmeel, meer rijstmeel, meer tapiocameel, en ga zo maar door, en het nog steeds niet was gelukt, heb ik kant-en-klaar zelfrijzend bakmeel gebruikt. Glutenvrij natuurlijk, wat verkocht wordt bij natuurwinkels of biologische winkels. Er zit ook geen gist, suiker of andere rotzooi doorheen en het is dus gewoon een goed getest meel-mengsel dus wat mij betreft ideaal voor een fijne cake. Dus dat wat betreft het zelfrijzende bakmeel.

Omdat ik zo gek ben op kokos zit er kokos rasp door het beslag, maar als je daar niet van houdt kun je dat gewoon weglaten.

De cake was trouwens echt het aller-, allerlekkerst na een minuut of 10 uit de oven. Lauwwarm en net knapperig zeg maar. De eerste dag is het een fantastische cake; luchtig en vol van smaak. De dag erna is de cake al een stuk droger, dus echt lang bewaren kun je ‘m niet. Maak deze cake dus voor een verjaardag, ander bezoek, of voor een gezin, want dan is het echt een heel fijn recept. Als je ‘m voor jou alleen maakt is ‘ie natuurlijk net zo lekker, maar moet je ‘m wel snel opeten!