Recepten Bakken Pasen Suikervrij

Ontdek hoe je deze Pasen je tafel kunt verrijken met een unieke, gezonde variant op de traditionele paaslekkernij: de paasstol met suikervrij spijs. Perfect voor iedereen die zijn dieet wil respecteren zonder in te boeten op smaak en feestelijke tradities. Ons stap-voor-stap recept begeleidt je door het eenvoudige proces om deze heerlijke stol te maken, die zelfs buiten de paasdagen om een favoriet zal worden. Duik in de wereld van bewust genieten met ons speciale paasrecept

Cookinglife Foodies
Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Recept

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Dit paasbrood is makkelijk te maken en in tegenstelling tot de meeste glutenvrije baksels niet enorm brokkelig. Dat wordt een heerlijke paasbrunch!

Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 paasstol

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 35 min
Rijstijd 40 min
Bereidingstijd 40 min
Totaal 1 uur 55 min

Ingrediënten

    Voor het deeg
  • 450 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 14 gram droge gist
  • 225 ml haver- of amandelmelk
  • 100 gram kokosolie
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • rasp van 1 citroen
  • 250 gram rozijnen
  • Voor het spijs
  • 200 gram amandelen (of amandelmeel)
  • 175 gram medjoul dadels
  • sap van 1/2 – 1 citroen

Hoe maak je een glutenvrije paasstol met suikervrij spijs?

  1. Laat de rozijnen een half uurtje wellen. 
  2. Verwarm de oven op 190 graden.
  3. Meng de broodmix met gist, kokosbloesemsuiker en citroenrasp in een grote kom. Smelt in een pannetje de kokosolie samen met de havermelk. Voeg dit gesmolten toe aan de droge ingredienten, samen met een ei. Mix dit goed door met een mixer (of met een vork).
  4. Laat de rozijnen uitlekken en doe bij het deeg. Mocht het deeg nu te plakkerig worden, voeg dan eventueel een klein beetje (+/- 1 eetlepel) glutenvrij meel toe, bijvoorbeeld rijstmeel en kneed goed door.
  5. Maak nu het amandelspijs. Doe het amandelmeel, de ontpitte dadels en citroensap in de keukenmachine en maal fijn. Kneed ook dit tot een ‘deeg’.
  6. Bedek een bakblik of bakvorm met bakpapier en druk hierin de helft van het brooddeeg. Deze laag mag ongeveer 2/5 van de vorm vullen.
  7. Rol het amandelspijs (als dit lukt) langwerpig uit en druk dit in de onderste laag brooddeeg. Bedek nu het spijs met de andere helft van het brooddeeg.
  8. Bedek de vorm met een theedoek en laat ongeveer een 30-40 minuten rijzen.
  9. Bak de stol in de oven af in ongeveer 30 tot 40 minuten. Geniet ervan!

Het paasbrood is erg makkelijk te maken. In tegenstelling tot veel gutenvrije degen kneed je het makkelijk en wordt het deeg niet brokkelig. Ook blijft het na het bakken een stevig brood; je kunt ‘m zo uit de bakvorm tillen en op een bord of snijplank zetten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je stol in 100 stukjes valt. 

Je kunt dus ook kant-en-klaar amandelspijs kopen als je weinig tijd hebt, maar let wel dat normaal spijs 50% amandelen en 50% suiker is. In de versie ons mijn recept zitten alleen dadels, geen suiker. Kleine kanttekening; de witbroodmix bevat een klein beetje rietsuiker en mager melkpoeder, dus het is niet suikervrij en lactosevrij. Wanneer je geen mix wilt gebruiken, kun je ook 450 gram speltmeel gebruiken (let op; dat is niet glutenvrij). Of 225 gram amandelmeel en 225 gram boekweitmeel. Dan is de de stol helemaal suikervrij, lactosevrij en glutenvrij.

Meteen shoppen

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.