Recepten Bakken

Eet je glutenvrij en wil je een heerlijke stol op tafel zetten met Pasen? Deze Pasen kun je zelf een glutenvrije paasstol met suikervrij spijs maken, en ik kan je nu al vertellen dat deze stol ook buiten Pasen vaker op tafel zal verschijnen. Het is een heerlijke verwennerij en voor mij ook de eerste keer dat ik een stol met spijs heb gegeten sinds ik glutenvrij eet.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Recept

Glutenvrije paasstol met suikervrij spijs

Dit paasbrood is makkelijk te maken en in tegenstelling tot de meeste glutenvrije baksels niet enorm brokkelig. Dat wordt een heerlijke paasbrunch!

Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 paasstol

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 35 min
Rijstijd 40 min
Bereidingstijd 40 min
Totaal 1 uur 55 min

Ingrediënten

    Voor het deeg
  • 450 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 14 gram droge gist
  • 225 ml haver- of amandelmelk
  • 100 gram kokosolie
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • rasp van 1 citroen
  • 250 gram rozijnen
  • Voor het spijs
  • 200 gram amandelen (of amandelmeel)
  • 175 gram medjoul dadels
  • sap van 1/2 – 1 citroen

Hoe maak je een glutenvrije paasstol met suikervrij spijs?

  1. Laat de rozijnen een half uurtje wellen. 
  2. Verwarm de oven op 190 graden.
  3. Meng de broodmix met gist, kokosbloesemsuiker en citroenrasp in een grote kom. Smelt in een pannetje de kokosolie samen met de havermelk. Voeg dit gesmolten toe aan de droge ingredienten, samen met een ei. Mix dit goed door met een mixer (of met een vork).
  4. Laat de rozijnen uitlekken en doe bij het deeg. Mocht het deeg nu te plakkerig worden, voeg dan eventueel een klein beetje (+/- 1 eetlepel) glutenvrij meel toe, bijvoorbeeld rijstmeel en kneed goed door.
  5. Maak nu het amandelspijs. Doe het amandelmeel, de ontpitte dadels en citroensap in de keukenmachine en maal fijn. Kneed ook dit tot een ‘deeg’.
  6. Bedek een bakblik of bakvorm met bakpapier en druk hierin de helft van het brooddeeg. Deze laag mag ongeveer 2/5 van de vorm vullen.
  7. Rol het amandelspijs (als dit lukt) langwerpig uit en druk dit in de onderste laag brooddeeg. Bedek nu het spijs met de andere helft van het brooddeeg.
  8. Bedek de vorm met een theedoek en laat ongeveer een 30-40 minuten rijzen.
  9. Bak de stol in de oven af in ongeveer 30 tot 40 minuten. Geniet ervan!

Het paasbrood is erg makkelijk te maken. In tegenstelling tot veel gutenvrije degen kneed je het makkelijk en wordt het deeg niet brokkelig. Ook blijft het na het bakken een stevig brood; je kunt ‘m zo uit de bakvorm tillen en op een bord of snijplank zetten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je stol in 100 stukjes valt. Geloof me, dat is met glutenvrije baksels ook weleens anders ;-). Bij het snijden vond ik de stol echter wel een beetje brokkelen, het blijft toch glutenvrij. Maar de smaak maakt echt alles goed. Ik was verkocht bij de eerste hap, net zoals mijn niet-glutenvrije vriendinnetje Kim Out die op bezoek was. Ze vond het heerlijk! De foto’s bij dit recept zijn ook door haar gemaakt, mooi he? Vergeef deze paasstol dus dat hij een klein beetje brokkelig is, want je geniet met volle teugen.

Je kunt dus ook kant-en-klaar amandelspijs kopen als je weinig tijd hebt, maar let wel dat normaal spijs 50% amandelen en 50% suiker is. In de versie uit mijn recept zitten alleen dadels, geen suiker. Kleine kanttekening; de witbroodmix bevat een klein beetje rietsuiker en mager melkpoeder, dus het is niet suikervrij en lactosevrij. Wanneer je geen mix wilt gebruiken, kun je ook 450 gram speltmeel gebruiken (let op; dat is niet glutenvrij). Of 225 gram amandelmeel en 225 gram boekweitmeel. Dan is de de stol helemaal suikervrij, lactosevrij en glutenvrij.