Eet je glutenvrij en wil je een heerlijke stol op tafel zetten met Pasen? Deze Pasen kun je zelf een glutenvrije paasstol met suikervrij spijs maken, en ik kan je nu al vertellen dat deze stol ook buiten Pasen vaker op tafel zal verschijnen. Het is een heerlijke verwennerij en voor mij ook de eerste keer dat ik een stol met spijs heb gegeten sinds ik glutenvrij eet.
Recept
Dit paasbrood is makkelijk te maken en in tegenstelling tot de meeste glutenvrije baksels niet enorm brokkelig. Dat wordt een heerlijke paasbrunch!
Gang | Ontbijt |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 1 paasstol |
Voorbereidingstijd | 35 min |
---|---|
Rijstijd | 40 min |
Bereidingstijd | 40 min |
Totaal | 1 uur 55 min |
Het paasbrood is erg makkelijk te maken. In tegenstelling tot veel gutenvrije degen kneed je het makkelijk en wordt het deeg niet brokkelig. Ook blijft het na het bakken een stevig brood; je kunt ‘m zo uit de bakvorm tillen en op een bord of snijplank zetten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je stol in 100 stukjes valt. Geloof me, dat is met glutenvrije baksels ook weleens anders ;-). Bij het snijden vond ik de stol echter wel een beetje brokkelen, het blijft toch glutenvrij. Maar de smaak maakt echt alles goed. Ik was verkocht bij de eerste hap, net zoals mijn niet-glutenvrije vriendinnetje Kim Out die op bezoek was. Ze vond het heerlijk! De foto’s bij dit recept zijn ook door haar gemaakt, mooi he? Vergeef deze paasstol dus dat hij een klein beetje brokkelig is, want je geniet met volle teugen.
Je kunt dus ook kant-en-klaar amandelspijs kopen als je weinig tijd hebt, maar let wel dat normaal spijs 50% amandelen en 50% suiker is. In de versie uit mijn recept zitten alleen dadels, geen suiker. Kleine kanttekening; de witbroodmix bevat een klein beetje rietsuiker en mager melkpoeder, dus het is niet suikervrij en lactosevrij. Wanneer je geen mix wilt gebruiken, kun je ook 450 gram speltmeel gebruiken (let op; dat is niet glutenvrij). Of 225 gram amandelmeel en 225 gram boekweitmeel. Dan is de de stol helemaal suikervrij, lactosevrij en glutenvrij.