Recepten Bakken Taarten

Vorige week bracht mijn vader verse vijgen mee die hij had gekregen van een collega. Of het geen leuk idee was als ik daar eens wat lekkers mee zou maken, dat zouden zijn collega’s ook wel erg leuk vinden. Met vijgen kun je natuurlijk alle kanten op, maar uiteindelijk leek een taart met verse vijgen mij het allerlekkerst. En meteen ook maar een lekker formaat. Het lijkt namelijk wel of alle baksels de laatste tijd één voor één spoorloos verdwijnen; collega’s willen proeven, vrienden, familie. Dus deze Glutenvrije Taart met Vijgen zonder geraffineerde suiker is lekker groot en daarom ook ideaal voor verjaardagen of wanneer er bezoek komt.

Cookinglife Foodies
Glutenvrije taart met vijgen

Recept

Glutenvrije taart met vijgen

Deze glutenvrije taart met vijgen zonder geraffineerde suiker is lekker groot en daarom ook ideaal voor verjaardagen of wanneer er bezoek komt. Probeer ‘m vooral eens uit, want het is echt een gegarandeerd succes!

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 12 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 35 min
Totaal 55 min

Ingrediënten

  • 220 gram amandelmeel
  • 60 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 120 gram kokosbloesemsuiker, gemalen in de keukenmachine
  • 180 gram kokosolie
  • 4 eieren
  • 2 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel vanille extract
  • snufje zout
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een hele citroen
  • 6 verse vijgen in het deeg
  • 2 verse vijgen voor decoratie

Hoe maak je een glutenvrije taart met vijgen?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Smelt de kokosolie in een (RVS) kom.
  3. Doe in een grote mengkom de droge ingredienten: amandelmeel, bakmeel, wijnsteenbakpoeder en zout.
  4. Doe de gemalen kokosbloesemsuiker bij de kokosolie en meng goed. Doe dit mengsel dan bij de droge ingrediënten.
  5. Klopt in een aparte kom de eieren op en schep deze voorzichtig door het andere mengsel. Doe er dan ook de vanille extract en sap van een halve citroen bij en rasp van een hele citroen.
  6. Giet nu het mengsel in de springvorm ingevet met olie of bekleed met bakpapier. Zet de taart nu 10 minuten in de oven.
  7. Snijd de vijgen in kwartjes en haal de taart uit de oven. Druk de partjes voorzichtig een beetje in het deeg en zet de taart weer terug in de oven.
  8. Bak ongeveer 30-35 minuten tot de taart mooi goudbruin is. Laat de taart uit de oven goed afkoelen en garneer daarna met de overige vijgen partjes.
  9. Je kunt nog een ‘drizzle’ (sausje) over de taart heen gieten. Meng daarvoor een paar eetlepels honing met het sap van een halve citroen. Proef even en pas naar smaak aan. Geniet van de taart!

In mijn hoofd zouden de vijgen partjes trouwens mooi zichtbaar zijn aan de bovenkant van de taart, maar die zakken tijdens het bakken naar beneden. Je kunt proberen om de taart eerst even in de oven te zetten en na een minuut of 10 pas de vijgen bovenop te leggen. Ik weet niet of dit werkt en moet dit zelf nog even uitproberen, maar het zou een optie kunnen zijn.

Ik heb amandelmeel gebruikt, maar mocht je nu een noten allergie hebben dan kun je het amandelmeel ook vervangen door speltmeel. Speltmeel is overigens niet glutenvrij, dus als je een gluten allergie hebt kun je het beste dit recept gewoon aanhouden.

Over de smaak. Ik kreeg te horen dat dit het allerlekkerste recept was dat ik ooit heb gemaakt. Mijn testpanel is erg kritisch en ik krijg altijd wel feedback: beetje te dit, beetje te dat. Maar deze vijgen taart was perfect. Nou, dat is ook wel eens leuk om te horen. Uiteraard werd er een stukje taart meegenomen naar de collega van mijn vader om te proeven wat er van zijn verse vijgen geworden was. Na 2 hapjes werd het resterende stukje ingepakt en mee huiswaarts genomen, want dit móest de vrouw proeven! Haha, dat is toch leuk?

Probeer ‘m vooral eens uit, want het is echt een gegarandeerd succes! En ik hoor natuurlijk graag of de vijgen taart bij jou thuis ook zo in de smaak viel. Goed om te weten: bewaar de taart in de koelkast en hij blijft zeker een week goed (en lekker!)