Ontbijt Tussendoor Suikervrij Glutenvrij

Granola is nog steeds helemaal hot in de wereld van de foodies, vandaar dat ik dit recept nogmaals deel! En eerlijk is eerlijk; zelf granola maken is echt veel lekkerder, omdat je het helemaal naar eigen smaak samen kunt stellen. Houd je niet van noten? Voeg dan wat gedroogd fruit toe, in plaats van noten, zoals bijvoorbeeld rozijnen of gojibessen. Wel nadat de granola in de oven is geweest, anders verbrandt het fruit. Maar met dit basis granola recept, wat glutenvrij én suikervrij (vrij van geraffineerde suikers) is, kun je naar keuze variëren.

Cookinglife Foodies
Granola, glutenvrij en suikervrij

Recept

Granola, glutenvrij en suikervrij

Maak zelf eens crunchy granola met dit heerlijke recept! Het is ook nog glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Enjoy!

Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties +/- 500 gram (1 weckpot)

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 22 min
Totaal 32 min

Ingrediënten

  • 250 gram glutenvrije havervlokken
  • 100 gram pecannoten
  • 75 gram pompoenpitten
  • 75 gram walnoten
  • 60 gram kokosolie
  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel kaneel
  • snufje zout naar smaak
  • 2 eetlepels ahornsiroop optioneel

Hoe maak je gluten- en suikervrije granola?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de walnoten en pecannoten in grove stukjes.
  3. Doe alle ingrediënten behalve de kokosolie en eventueel de ahornsiroop in een grote kom en hussel door elkaar. Smelt de kokosolie en verdeel dit al scheppend door het granola mengsel. Voeg nu ook de ahornsiroop toe en meng goed door.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de gehele bakplaat.
  5. Bak in 20-22 minuten mooi goudbruin. Laat het mengsel echt goed afkoelen en schep het dan in een luchtdichte pot of bak. Je kunt er gemakkelijk twee weken van eten; het blijft lekker crunchy!

Granola recept: vrij van geraffineerde suikers en gluten.

De dag voordat ik op wintersport ging, maakte ik een hele bakplaat vol met deze granola. Hoewel je ook in de supermarkten in Oostenrijk verschillende glutenvrij en suikervrije producten kunt komen, neem ik liever mijn eigen granola mee voor bij het ontbijt. Uiteindelijk bleek een volle bakplaat genoeg te zijn voor niet één, maar twee weken granola en ging maar de helft mee in een luchtdicht bakje naar Oostenrijk. Iedere dag at ik de granola met een beetje soja-rijstmelk, maar je kunt het ook met wat (plantaardige) yoghurt eten.

Granola bewaren

De granola blijft echt lekker knapperig. Zelfs nu, ruim anderhalve week later, is het nog altijd crunchy en ik vind het heerlijk! Wanneer je de granola goed verpakt zal deze nog langer lekker blijven. Een weckpot is hiervoor ideaal! Er gaat niets boven knapperige granola, zeker als je granola dan ook nog eens bomvol goede voedingsstoffen zit. Doe eventueel nog een stukje fruit door je (plantaardige) melk of yoghurt, bijvoorbeeld een kiwi of straks in de zomer wat aardbeien. Extra lekker :-).