Recepten Tussendoor Suikervrij

Pindakaas. Het gaat bij mij op rijstwafels, door mijn smoothies, in bakrecepten en taarten. De smaak van gebrande pinda’s combineert nu eenmaal heel goed met andere smaken. Smeer maar eens een beetje pindakaas op een plakje banaan of een stukje appel; wedden dat je het lekker vindt ;-)?

Cookinglife Foodies
Haverrepen met pindakaas

Recept

Haverrepen met pindakaas

Een lekkere reep met pindakaas te maken, die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Ideaal tussendoortje, want het is lekker, vullend én voedzaam. En de repen hoeven ook niet in de oven; je eet ze rauw. Lekker dus en eenvoudig te maken!

Gang Tussnedoor
Keuken Nederlands
Porties ca 8 repen

Bereidingstijd

Bereidingstijd 15 min
Vriestijd 1 uur 0 min
Totaal 1 uur 15 min

Ingrediënten

  • 115 gram glutenvrije havermout
  • 115 gram dadels
  • 100 gram pindakaas
  • 40 gram gesmolten kokosolie
  • handje ongezouten pinda’s

Hoe maak je haverrepen met pindakaas?

  1. Doe de ontpitte dadels in een foodprocessor en maal tot pasta. Voeg de gesmolten kososolie en de pindakaas toe aan de havermout. Doe hier ook de dadelpuree bij.
  2. Laat dit in de foodprocessor nog heel even kort op lage snelheid draaien tot het goed is gemengd.
  3. Doe wat bakpapier in een vierkante bakvorm en stort het havermout-pindakaasmengsel hierin. Druk goed aan. Verdeel de pinda’s over het geheel en druk deze in het beslag.
  4. Zet dit in de vriezer en snijd er na ongeveer een uur repen van. Verpak deze per stuk, zodat je ze als tussendoortje kunt meenemen. Bewaar in de vriezer. Laat kort ontdooien (10-15 minuten) voor je ze opeet.

Als tussendoortje neem ik vaak rijstwafels met pindakaas mee naar mijn werk, voor de lekkere trek rond 3 uur. Veel collega’s reageerden verbaasd toen ik aangaf dat ik gewone pindakaas gebruik, omdat zij dachten dat er suiker aan de pindakaas is toegevoegd. Maar de standaard pindakaas met bruine dop bevat slechts vier ingrediënten; gebrande pinda’s, plantaardige olie, palmvet en zout. Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten (wist je dat?) en zijn rijk aan onverzadigde vetten en vezels. Tevens is het een bron van eiwitten, vitaminen en mineralen (Vitamine E, B3, zink, magnesium en fosfor). Vanwege deze eigenschappen zijn veel sporters er gek op.

Je kunt alle kanten op met pindakaas. Zo maakte ik eerder al deze chocolade pindakaas snack en peanut butter cups. Pindakaas en chocolade is nu eenmaal de perfecte combi. Nu leek het me leuk om een lekkere reep met pindakaas te maken, die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Ideaal tussendoortje, want het is lekker, vullend én voedzaam. En de repen hoeven ook niet in de oven; je eet ze rauw. Lekker dus en eenvoudig te maken!