Bakken in een rvs-koekenpan is lastiger dan in een pan met een anti-kleeflaag. Bij het bakken in een rvs-koekenpan zijn een paar dingen belangrijk, de temperatuur, de juiste vetstof, geduld en natuurlijk het inbranden van de pan! In deze blog lees je meer over inbranden en het bakken en braden in een rvs pan.

RVS pan inbranden

Een rvs koekenpan kun je op twee verschillende manieren inbranden, door middel van de oven en het fornuis.  Een roestvrijstalen koekenpan geeft het mooiste bakresultaat en zijn bovendien zeer duurzaam. Bij normaal gebruik gaan ze een leven lang mee.

RVS pan inbranden

Oven of fornuis

Inbranden

Oven

Stappenplan

 1. Zet de oven aan op 180 °C
 2. Reinig de pan goed en droog hem zorgvuldig af.
 3. Giet een dun laagje olie met weinig smaak en een hoog rook punt (zonnebloemolie) in de pan en smeer het uit met een keukenpapiertje en ene tang.
 4. Leg op de bodem van de oven aluminiumfolie en leg de pan er omgekeerd op. Het folie vangt de druppelende olie op,
 5. Laat de pan 1 uur in de oven staan.
 6. Haal de pan uit de oven en laat hem afkoelen, smeer de eventuele overgebleven olie met keukenpapier uit over de pan. 

Herhaal dit proces van insmeren en in de oven nog 5 keer voor een optimaal resultaat! 
 

Fornuis

Stappenplan

 1. Reinig de pan goed en droog hem zorgvuldig af!
 2. Zet de pan op het vuur en warm hem gelijkmatig op. Niet te heet, ongeveer 100 °C
 3. Giet een dun laagje olie met weinig smaak en een hoog rook punt (zonnebloemolie) in de pan en smeer het uit met een keukenpapiertje en ene tang. Breng meerdere dunne laagjes aan, hierdoor ontstaat er een betere antiaanbaklaag. 
 4. Verwarm de pan geleidelijk, door de temperatuur steeds iets te verhogen. Schrik niet als er donkere plekken komen. Houd de hoge temperatuur enkele minuten vast en laat de boel flink walmen, tot dat de pan droog is.
 5. Laat hierna de pan geheel afkoelen en maak hem schoon met een borstel. Gebruik geen afwasmiddel, dan haal je de antiaanbaklaag weer weg. Smeer de eventuele overgebleven olie met keukenpapier uit over de pan. 

Tips!

 • Leg enkele vellen keukenpapier in je ingebrande pannen, voordat je ze opstapelt.
  Er kunnen anders gemakkelijk krassen in de binnenkant van je pannen komen en een bekraste pan is minder goed in te branden.
 • Het is gezonder en beter voor het milieu
 • Ze ontwikkelen zelf een antiaanbaklaag bij goed gebruik
 • Gaan veel langer mee

Bakken en braden in een RVS pan

Verschillende soorten olie

Gebruik bij voorkeur

 • Boter
 • Margarine (vast of vloeibaar) is geschikt voor het bakken 
 • Olie die bestand is tegen hoge temperaturen: arachideolie, maïsolie of speciaal samengestelde oliën voor warme bereidingen

Let op: Vermijd het gebruik van olijfolie extra vierge! Deze olie verbrandt vanaf een temperatuur van 150 graden. Geraffineerde olijfolie is eventueel mogelijk voor een niet intensief of kort bakproces (max. 180 graden) 
 

Hoe zit het dan met ‘extra vierge olie’?

De beste olijfolie is die met het stempel ‘extra vierge’ op het etiket. Letterlijk betekent dit ‘extra maagdelijk’, in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur! De kleur is goudgroen en de smaak is peperachtig. Deze variant bevat veel vitaminen en mineralen en de prijs is doorgaans hoger dan die van gewone olijfolie. 

Echter, bij lange hoge verhitting van extra vierge olie kunnen er schadelijke stoffen ontstaan. Extra vierge of vierge olijfolie kan je dan ook het beste gebruiken als dressing of smaakmaker. 

Bakken en braden met vetstof

Stap 1 Doe olie, boter of margarine in de pan en zet het vuur aan, ongeveer op 70/80% van het vermogen
Stap 2 Voordat de boter bruin wordt of de olie begint te roken zet je het vuur lager met 20/30%, afhankelijk van het type fornuis en het vermogen
Stap 3 Wacht ongeveer 10 seconden en leg het voedsel in de pan
Stap 4 Laat het voedsel goed dichtschroeien en draai het vervolgens om 

Bakken en braden met vetstof

Bakken en braden zonder vetstof

Stap 1 Verwarm de pan op hoog vuur
Stap 2 Druppeltest: laat een paar druppeltjes water in de pan vallen. Wanneer deze onmiddellijk bolletjes vormen en rondspringen in de pan is de juiste baktemperatuur bereikt. Verminder het vuur met 20/30%, afhankelijk van het type fornuis en het vermogen
Stap 3 Plaats het voedsel in de pan en duw het aan. Weersta de verleiding om het product los te trekken in de pan, na enkele minuten laat het vanzelf los. Draai het product om op de andere zijde en herhaal het proces. 

Dit geldt ook voor een pan met keramische antikleef laag.
 

Bakken en braden zonder vetstof

Niet gevonden wat je zocht?

Check een van deze blogs!

Relevante producten