Hoe gebruik ik een aanzetstaal?

Met een scherp mes snij je beter en werk je veiliger. Regelmatig je kostbare messen onderhouden zorgt voor veiligheid en verlengt de levensduur. Daarnaast zorg je ervoor dat jouw messen altijd in tip top conditie zijn. Voor het dagelijkse onderhoud van een mes kun je een aanzetstaal gebruiken. Wil je een bot mes weer scherp maken, dan kun je beter een messenslijper of wetsteen gebruiken. In deze keuzegids lees je over de verschillen tussen een aanzetstaal en messenslijper. Ook leggen wij je uit hoe je het beste een aanzetstaal kunt gebruiken.

Aanzetstaal

Wat is het verschil tussen aanzetten en slijpen?

Het aanzetstaal is alleen een onderhoudsmiddel en is te vergelijken met bijvoorbeeld schoensmeer bij schoenen. Bij regelmatig gebruik van het aanzetstaal wordt de duur van de scherpte van het mes verlengt. Na verloop van tijd zal het mes geslepen moeten worden. Dit kan met behulp van zowel een wetsteen als een messenslijper.

Het grootste verschil tussen een aanzetstaal en een messenslijper is het al dan niet wegnemen van materiaal. Aanzetstalen zijn gemaakt van staal en zijn bedoeld voor het terugzetten van bramen. Messenslijpers zijn daarentegen keramisch of gediamanteerd en nemen relatief veel staal weg.

Hoe gebruik ik een aanzetstaal?

Bij het gebruik van een aanzetstaal is het belangrijk om te weten onder welke hoek het mes aangezet moet worden en hoe hard het staal van het lemmet is. Meer informatie over de slijphoek en de hardheid vind je hier.

Slijphoek
- Tweezijdig geslepen mes; slijphoek van 20 - 22°
- Eenzijdig geslepen mes; slijphoek van 15 - 17°

Indien je het mes met de verkeerde hoek slijpt, kun je het mes beschadigen. Daarnaast ontstaat het gevaar dat het mes bot kan worden als je het het mes met een te grote snijhoek slijpt.

Hardheid
- Europees mes hardheid van 52-58 HRC
- Japans mes hardheid van 58-61 HRC

Een aanzetstaal, gemaakt van staal, heeft geen functie op messen met een hardheid van meer dan 58 HRC. Om deze messen aan te zetten, moet je een keramisch aanzetstaal gebruiken. Voor een agressieve aanzetmethode is een aanzetstaal met diamantlaag een perfecte oplossing. Hiermee zet je niet de bramen terug, maar haal je een minimale laag van het staal af. Diamant heeft een hogere korrelgrootte, wat vergelijkbaar is met de korrelopbouw van schuurpapier.

Methode 1. OnderhandsOnderhandsgebruik van een aanzetstaal

  • Neem het aanzetstaal in de ene en het mes in de andere hand.
  • Het mes ligt bovenop het aanzetstaal.
  • Kiep het mes zo, dat tussen lemmet en aanzetstaal/een hoek van 15 - 20° ontstaat.
  • Trek de snijrand in een halfronde beweging over het staal en gebruik daarbij de gehele lengte van het staal; het einde van de snijrand van het mes glijdt in een boogje naar beneden tot de punt van het mes.
  • Oefen een lichte druk uit op het lemmet.
  • Leg het mes nu onder het aanzetstaal, opnieuw in een hoek van 15 - 20°.
  • Trek het lemmet op dezelfde manier over het staal.
  • Herhaal deze beweging voor elke zijde zes- tot achtmaal.
  • Nu zou het mes weer echt scherp moeten zijn.
  • Haal een natte doek over de snede van het lemmet om eventuele staalresten te verwijderen.

Methode 2. OndersteundOndersteund gebruik aanzetstaal

  • Druk het aanzetstaal met de punt naar onderen op een natte doek, zodat deze niet wegglijdt.
  • Houd het mes in de andere hand.
  • Kiep het mes zo, dat tussen lemmet en aanzetstaal een hoek van 15 - 20° ontstaat.
  • Trek de snijrand naar beneden over het staal en gebruik daarbij de gehele lengte van het staal; het eind van de snijrand van het mes glijdt daarbij tot de punt van het mes.
  • Oefen daarbij lichte druk uit op het lemmet.
  • Leg het mes nu aan de andere kant van het aanzetstaal, opnieuw in een hoek van 15 - 20°.
  • Trek het lemmet op dezelfde manier over het staal.
  • Herhaal deze beweging voor elke kant zes- tot achtmaal.
  • Nu zou het mes weer echt scherp moeten zijn.
  • Haal de natte doek over de snede van het lemmet om eventuele staalresten te verwijderen.