Hoe gebruik ik een aanzetstaal?

Met een scherp mes snijdt u beter en werkt u veiliger. Regelmatig uw kostbare messen onderhouden zorgt voor veiligheid en verlengt de levensduur. Daarnaast zorgt u ervoor dat uw messen altijd in tip top conditie zijn. Voor het dagelijkse onderhoud van een mes kunt u dan ook een aanzetstaal gebruiken. Wilt u een bot mes weer scherp maken, dan kunt u beter een messenslijper of wetsteen gebruiken. In deze keuzegids leest u over de verschillen tussen een aanzetstaal en messenslijper. Tevens leest u over het juiste gebruik van een aanzetstaal.

Aanzetstaal

Wat is het verschil tussen aanzetten en slijpen?

Het aanzetstaal is alleen een onderhoudsmiddel en is te vergelijken met bijvoorbeeld schoensmeer bij schoenen. Bij regelmatig gebruik van het aanzetstaal wordt de duur van de scherpte van het mes verlengt. Na verloop van tijd zal het mes geslepen moeten worden. Dit kan met behulp van zowel een wetsteen als een messenslijper.

Het grootste verschil tussen een aanzetstaal en een messenslijper is dus het al dan niet wegnemen van materiaal. Aanzetstalen zijn gemaakt van staal en heeft hierdoor geen slijpende werking. Messenslijpers zijn daarentegen keramisch of gediamanteerd en nemen relatief veel staal weg.

Hoe gebruik ik een aanzetstaal?

Bij het gebruik van een aanzetstaal is het belangrijk om te weten wat de juiste slijphoek is en hoe hard het staal van het lemmet is. Meer informatie over de slijphoek en de hardheid vindt u hier.

Slijphoek
- Europees mes slijphoek van 20 - 22°
- Japans mes slijphoek van 15 - 17°

Indien u het mes met de verkeerde hoek slijpt, kunt u het mes beschadigen. Daarnaast ontstaat het gevaar dat het mes bot kan worden als u het het mes met een te grote snijhoek slijpt. 

Hardheid
- Europees mes hardheid van 52-56 HRC
- Japans mes hardheid van 58-61 HRC

Een aanzetstaal, gemaakt van staal, heeft geen functie op messen met een hardheid van meer dan 58 HRC. Om deze messen aan te zetten, moet u een keramisch aanzetstaal gebruiken.

Methode 1. OnderhandsOnderhandsgebruik van een aanzetstaal

  • Neem het aanzetstaal in de ene en het mes in de andere hand.
  • Het mes ligt bovenop het aanzetstaal.
  • Kiep het mes zo, dat tussen lemmet en aanzetstaal/een hoek van 15 - 20° ontstaat.
  • Trek de snijrand in een halfronde beweging over het staal en gebruik daarbij de gehele lengte van het staal: het einde van de snijrand van het mes glijdt in een boogje naar beneden tot de punt van het mes.
  • Oefen een lichte druk uit op het lemmet.
  • Leg het mes nu onder het aanzetstaal/, opnieuw in een hoek van 15 - 20°.
  • Trek het lemmet op dezelfde manier over het staal.
  • Herhaal deze beweging voor elke zijde zes- tot achtmaal.
  • Nu zou het mes weer echt scherp moeten zijn.

Methode 2. OndersteundOndersteund gebruik aanzetstaal

  • Druk het aanzetstaal met de punt naar onderen op een harde ondergrond (werkblad of tafel)
  • Houd het mes in de andere hand.
  • Kiep het mes zo, dat tussen lemmet en aanzetstaal een hoek van 15 - 20° ontstaat.
  • Trek de snijrand naar beneden over het staal en gebruik daarbij de gehele lengte van het staal: het eind van de snijrand van het mes glijdt daarbij tot de punt van het mes.
  • Oefen daarbij lichte druk uit op het lemmet.
  • Leg het mes nu aan de andere kant van het aanzetstaal, opnieuw in een hoek van 15 - 20°.
  • Trek het lemmet op dezelfde manier over het staal.
  • Herhaal deze beweging voor elke kant zes- tot achtmaal.
  • Nu zou het mes weer echt scherp moeten zijn.