Van een- of tweepersoons stoofpotten tot grotere exemplaren waarmee je een stoofpot voor het hele gezin kan maken. Ga je liever voor een authentieke tajine van aardewerk of voor een van gietijzer? Keuzestress? Geen zorgen, wij hebben de verschillen alvast voor je op een rij gezet.
Een tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot die uit een ronde, holle schaal met daarop een hoge kegelvormige deksel bestaat. Van oorsprong is deze van aardewerk, maar inmiddels is hij ook verkrijgbaar in andere materialen. Met een tajine kun je heerlijke stoofpotjes maken van kip, vlees of vis met groente en kruiden. Je laat de gerechten daarvoor een langere tijd sudderen in de pot. Het woord tajine betekent dan ook niet voor niks suddergerecht.
Koken met een tajine is lekker en eenvoudig. De tajine doet eigenlijk al het werk voor je. Door middel van het kookvocht stoomt het gerecht zich in de kegel gaar. Dit kost uiteraard even wat tijd, maar is het wachten meer dan waard. Dat werkt als volgt: Het kookvocht uit het voedsel verdampt en beslaat de binnenkant van de kegel. Doordat de deksel luchtdicht is, loopt deze damp weer terug in de schaal. Dit zorgt ervoor dat je gerecht gaat stomen en voorkomt dat het uitdroogt. Het aardewerk neemt de warmte gelijkmatig op en houdt de warmte van de stoofpot goed vast en de smaken bij elkaar. Het eten wordt hierdoor langzaam gaar. Met de juiste ingrediënten en geduld, tover je dus een smaakvol gerecht op tafel. En zeg nou zelf, het presenteert ook nog eens leuk in zo’n schaal.
Eet smakelijk!
Niet elke tajine is geschikt om op inductie te gebruiken en de ene moet vaker voorbehandeld worden dan de andere. Cookinglife heeft drie soorten tajines in het assortiment. De authentieke tajines van aardewerk met een ongeglazuurde laag of geglazuurde laag en de gietijzeren tajine met een aardewerken deksel. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt, dat je helpt bij het maken van een keuze.
De ongeglazuurde aardewerken tajine is de oorspronkelijk vorm van de tajine. Deze tajine heeft wat meer onderhoud nodig en is niet voor alle warmtebronnen geschikt. Naast de standaard voorbehandeling (zie onder het kopje 'voorbehandeling') moet je hem elke keer voordat je er mee wilt koken 1 uur laten weken. Een ongeglazuurde aardewerken tajine is erg breekbaar. Dit type stoofpot is dan ook alleen te gebruiken in de oven tot 180°C of op een gasfornuis met een sudderplaatje (vlamverdeler) eronder. Bij het gebruik van andere warmtebronnen loop je namelijk het risico dat het aardewerk barst.
Voor- en nadelen
Meestal goedkoper dan andere tajines
Neemt de smaken op in het aardewerk
Authentieke vorm
- Alleen geschikt voor oven tot 180°C en op het gasfornuis i.c.m. een vlamverdeler
- Niet geschikt voor het aanbraden/dichtschroeien van vlees
- Erg breekbaar
- Voor elk gebruik 1 uur laten weken
Met de Jay Hill tajine haal je een authentieke stoofpot in huis. Deze hebben prachtige aardse kleuren en geen glazuurlaag aan de binnenkant. Hierdoor neemt het de smaken van het voedsel goed op. Dit maakt je gerecht alleen maar smaakvoller, ook tijdens een volgend gebruik. De Jay Hill tajines zijn betaalbaar en hebben een ruime inhoud. Daarmee kun je voor 3 tot 4 personen een prima stoofpot op tafel zetten.
De geglazuurde aardewerken tajine kan wat meer hebben dan de ongeglazuurde variant. Deze is na de voorbehandeling gelijk klaar voor het volgende gebruik. Daarnaast is hij geschikt voor meerdere warmtebronnen. Voor het gasfornuis (met een vlamverdeler eronder), de oven tot 180°C, elektrisch, keramisch en halogeen koken. Handig toch!
Voor- en nadelen
Geschikt voor gasfornuis (i.c.m. vlamverdeler), de oven tot 180°C, elektrisch, keramisch en halogeen
Na 1 keer voorbehandelen klaar voor gebruik
- Alleen geschikt voor inductie i.c.m. inductie-adapter
- Niet geschikt voor het aanbraden/dichtschroeien van vlees
Het merk Emile Henry heeft de tajine in een modern jasje gestoken. Het is een geglazuurde aardewerken tajine en het logo glimt voorop de stoofpot. Dit merk heeft stoofpotten voor twee tot tien personen. Ideaal om grote stukken vlees langzaam in te garen.
De tajines van Cosy & Trendy zijn er in echte aardse kleuren en sommige hebben prachtige versieringen op de kegel zitten. Echt een kunstwerk om te zien! De ietwat kleinere tajines van Cosy & Trendy zijn ideaal om een een- of tweepersoons maaltijd in te bereiden. En om het gerecht in te serveren!
De gietijzeren tajine heeft een deksel van aardewerk en een schaal van gietijzer. Dit merk je gelijk al aan het gewicht van de tajine. Deze is een stuk zwaarder dan de tajines van aardewerk, maar door dit materiaal is hij wel geschikt voor alle warmtebronnen! Denk er wel om dat de deksel van aardewerk is en dat deze niet te snel op moet warmen. Als je de gietijzeren tajine in de oven gebruikt, mag hij vanwege de deksel dan ook niet hoger dan 180°C worden gezet.
Voor- en nadelen
Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
Aanbraden/dichtschroeien van vlees is mogelijk
Gietijzer gaat lang mee
Alleen de deksel hoeft 1 keer voorbehandeld te worden
- Meestal wat prijziger dan een tajine van aardewerk
- Extra oppassen met temperatuurverschillen (gietijzeren schaal, aardewerk deksel)
- Zwaar in gewicht
Maak het jezelf gemakkelijk met een Le Creuset tajine. Met deze stoofpot merk je dat je echt hoogwaardige kwaliteit in handen hebt. De Le Creuset tajines hebben prachtige kleuren op de kegel die overlopen van donker naar licht. Daarnaast hebben ze een ruime inhoud, waarin je gemakkelijke grote stukken vlees kan garen. Door de gietijzeren schaal is hij op elke warmtebron te zetten. Ook het dichtschroeien van je vlees kan gewoon in deze pan. En het wordt nog leuker; de schaal kun je namelijk ook gebruiken als ovenschaal! Zo heb je een twee-in-een pan!
Ze zeggen niet voor niks: “een goed begin, is het halve werk”. Bij een tajine is dat zeker het geval! Wanneer je deze niet eerst voorbehandelt, loop je het risico dat de tajine barst. Als je een tajine voor het eerst gaat gebruiken,moet je hem eerst 24 uur in water laten weken. Daarna kan je de gehele binnenkant van de tajine het beste invetten met olijfolie of plantaardige olie. Zet hem tot slot op een laag vuurtje totdat de olie volledig is ingetrokken. Met deze voorbehandeling zorg je ervoor dat de olie in de tajine trekt en hoef je de stoofpot voortaan niet meer in te vetten. Ook went de tajine alvast aan de warmte. Zo voorkom je dat deze gelijk barst. Bij een tajine van gietijzer hoef je enkel de deksel van aardewerk voor te behandelen. Dat scheelt weer!
Let op! Een ongeglazuurde tajine moet je voor het koken elke keer 1 uur laten weken.
Na het koken kun je de tajine het beste met de hand schoonmaken. Gebruik hiervoor warm water, een heel klein beetje afwasmiddel en een afwasborstel of zacht sponsje (geen metaal). Een tajine van aardewerk is niet geschikt voor de vaatwasser! Vooral bij ongeglazuurde varianten moet je erom denken dat je niet te veel zeep gebruikt anders bestaat de kans dat het aardewerk dit opneemt. Droog het aardewerk goed af en bewaar de tajine op een droge plaats. Zorg dat je de deksel schuin op de schaal zet, zodat het overige vocht goed kan verdampen. Hiermee voorkom je sporen van schimmel.
Let op: Heb je een tajine met een gietijzeren schaal? Zorg er dan voor dat je deze na het wassen met een beetje olie inwrijft, dit materiaal mag namelijk nooit te droog zijn.
tajine