×
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Hoe gebruik je een tajine?

Een tajine kopen? Deze hebben we in verschillende soorten en maten. Van een- of tweepersoons stoofpotten tot grotere exemplaren waarmee je een stoofpot voor het hele gezin kan maken. Ga je liever voor een authentieke tajine van aardewerk of voor een van gietijzer? Keuzestress? Geen zorgen, wij hebben de verschillen alvast voor je op een rij gezet.
 

Wat is een tajine?

Een tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot die uit een ronde, holle schaal met daarop een hoge kegelvormige deksel bestaat. Van oorsprong is deze van aardewerk, maar inmiddels is hij ook verkrijgbaar in andere materialen. Met een tajine kun je heerlijke stoofpotjes maken van kip, vlees of vis met groente en kruiden. Je laat de gerechten daarvoor een langere tijd sudderen in de pot. Het woord tajine betekent dan ook niet voor niks suddergerecht. 

Welke soorten tajines zijn er?

Niet elke tajine is geschikt om op inductie te gebruiken en de ene moet vaker voorbehandeld worden dan de andere. Cookinglife heeft drie soorten tajines in het assortiment. De authentieke tajines van aardewerk met een ongeglazuurde laag of geglazuurde laag en de gietijzeren tajine met een aardewerken deksel. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt, dat je helpt bij het maken van een keuze. 

1. Ongeglazuurde aardewerken tajine

De ongeglazuurde aardewerken tajine is de oorspronkelijk vorm van de tajine. Deze tajine heeft wat meer onderhoud nodig en is niet voor alle warmtebronnen geschikt. Naast de standaard voorbehandeling (zie onder het kopje 'voorbehandeling') moet je hem elke keer voordat je er mee wilt koken 1 uur laten weken. Een ongeglazuurde aardenwerken tajine is erg breekbaar. Dit type stoofpot is dan ook alleen te gebruiken in de oven tot 180°C of op een gasfornuis met een sudderplaatje (vlamverdeler) eronder. Bij het gebruik van andere warmtebronnen loop je namelijk het risico dat het aardewerk barst. 

Voor- en nadelen
+ Meestal goedkoper dan andere tajines
+ Neemt de smaken op in het aardewerk
+ Authentieke vorm 

- Alleen geschikt voor oven tot 180°C en op het gasfornuis i.c.m. een vlamverdeler
- Niet geschikt voor het aanbraden/dichtschroeien van vlees
- Erg breekbaar
- Voor elk gebruik 1 uur laten weken

Sareva tajine
Met de Sareva tajine haal je een authentieke stoofpot in huis. Deze hebben prachtige aardse kleuren en geen glazuurlaag aan de binnenkant. Hierdoor neemt het de smaken van het voedsel goed op. Dit maakt je gerecht alleen maar smaakvoller, ook tijdens een volgend gebruik. De Sareva tajines zijn betaalbaar en hebben een ruime inhoud. Daarmee kun je voor 3 tot 4 personen een prima stoofpot op tafel zetten.

2. Geglazuurde aardewerken tajine

De geglazuurde aardewerken tajine kan wat meer hebben dan de ongeglazuurde variant. Deze is na de voorbehandeling gelijk klaar voor het volgende gebruik. Daarnaast is hij geschikt voor meerdere warmtebronnen. Voor het gasfornuis (met een vlamverdeler eronder), de oven tot 180°C, elektrisch, keramisch en halogeen koken. Handig toch! 

Voor- en nadelen
+ Geschikt voor gasfornuis (i.c.m. vlamverdeler), de oven tot 180°C, elektrisch, keramisch en halogeen
+ Na 1 keer voorbehandelen klaar voor gebruik

- Alleen geschikt voor inductie i.c.m. inductie adapter
- Niet geschikt voor het aanbraden/dichtschroeien van vlees

Cosy & Trendy en Emile Henry tajines
Het merk Emile Henry heeft de tajine in een modern jasje gestoken. Het is een geglazuurd aardenwerken tajine en het logo glimt voorop de stoofpot. Dit merk heeft stoofpotten voor twee tot tien personen. Ideaal om grote stukken vlees langzaam in te garen. Iets minder groot, maar wel net zo mooi, zijn de geglazuurde aardenwerken tajines van Cosy & Trendy. Deze zijn er in echte aardse kleuren en sommige hebben prachtige versieringen op de kegel zitten. Echt een kunstwerk om te zien! De ietwat kleinere tajines van Cosy & Trendy zijn ideaal om een een-of tweepersoons maaltijd in te bereiden. En om het gerecht in te serveren! Dit maakt deze stoofpotten dan ook erg geschikt voor de horeca. Daarnaast zijn deze geglazuurde aardewerken tajines ook nog eens betaalbaar. Gebruik de Cosy & Trendy tajines altijd met een vlamverdeler eronder!

3. Gietijzeren tajine

De gietijzeren tajine heeft een deksel van aardewerk en een schaal van gietijzer. Dit merk je gelijk al aan het gewicht van de tajine. Deze is een stuk zwaarder dan de tajines van aardewerk, maar door dit materiaal is hij wel geschikt voor alle warmtebronnen! Denk er wel om dat de deksel van aardewerk is en dat deze niet te snel op moet warmen. Als je de gietijzeren tajine in de oven gebruikt, mag hij vanwege de deksel dan ook niet hoger dan 180°C worden gezet. 

Voor- en nadelen
+ Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
+ Aanbraden/dichtschroeien van vlees is mogelijk
+ Gietijzer gaat lang mee
+ Alleen de deksel hoeft 1 keer voorbehandeld te worden

- Meestal wat prijziger dan een tajine van aardewerk
- Extra oppassen met temperatuurverschillen (gietijzeren schaal, aardewerk deksel)
- Zwaar in gewicht

Le Creuset tajine
Maak het jezelf gemakkelijk met een Le Creuset tajine. Met deze stoofpot merk je dat je echt hoogwaardige kwaliteit in handen hebt. De Le Creuset tajines hebben prachtige kleuren op de kegel die overlopen van donker naar licht. Daarnaast hebben ze een ruime inhoud, waarin je gemakkelijke grote stukken vlees kan garen. Door de gietijzeren schaal is hij op elke warmtebron te zetten. Ook het dichtschroeien van je vlees kan gewoon in deze pan. En het wordt nog leuker; de schaal kun je namelijk ook gebruiken als ovenschaal! Zo heb je een twee-in-een pan!

Hoe werkt een tajine?

Koken met een tajine is lekker en eenvoudig. De tajine doet eigenlijk al het werk voor je. Door middel van het kookvocht stoomt het gerecht zich in de kegel gaar. Dit kost uiteraard even wat tijd, maar is het wachten meer dan waard. Dat werkt als volgt: Het kookvocht uit het voedsel verdampt en beslaat de binnenkant van de kegel. Doordat de deksel luchtdicht is, loopt deze damp weer terug in de schaal. Dit zorgt ervoor dat je gerecht gaat stomen en voorkomt dat het uitdroogt. Het aardewerk neemt de warmte gelijkmatig op en houdt de warmte van de stoofpot goed vast en de smaken bij elkaar. Het eten wordt hierdoor langzaam gaar. Met de juiste ingrediënten en geduld, tover je dus een smaakvol gerecht op tafel. En zeg nou zelf, het presenteert ook nog eens leuk in zo’n schaal.

Hoe gebruik je een tajine?

1. Zet de tajine op laag vuur en dan het liefst op een kookplaat die een regelmatige verspreiding heeft. Als je een tajine van aardewerk op een gasfornuis gebruikt, raden we aan om er een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder te leggen (i.v.m. een te snelle opwarming). Giet er vervolgens een laagje olie in; een tajine van aardewerk mag namelijk nooit droogkoken!
2. Als de schaal warm is leg je al het eten erin. Vis of vlees kun je het beste onderin leggen, daarop de groenten en vervolgens de kruiden erover strooien. Plaats het ingrediënt wat het langst moet garen in het midden van de schaal.
3. Plaats de kegel op de schaal en sudderen maar!

Eet smakelijk!

Voorbehandeling

Ze zeggen niet voor niks: “een goed begin, is het halve werk”. Bij een tajine is dat zeker het geval! Wanneer je deze niet eerst voorbehandelt, loop je het risico dat de tajine barst. Als je een tajine voor het eerst gaat gebruiken,moet je hem eerst 24 uur in water laten weken. Daarna kan je de gehele binnenkant van de tajine het beste invetten met olijfolie of plantaardige olie. Zet hem tot slot op een laag vuurtje totdat de olie volledig is ingetrokken. Met deze voorbehandeling zorg je ervoor dat de olie in de tajine trekt en hoef je de stoofpot voortaan niet meer in te vetten. Ook went de tajine alvast aan de warmte. Zo voorkom je dat deze gelijk barst. Bij een tajine van gietijzer hoef je enkel de deksel van aardewerk voor te behandelen. Dat scheelt weer!

Let op! Een ongeglazuurde tajine moet je voor het koken elke keer 1 uur laten weken. 

Hoe onderhoud je een tajine?

Na het koken kun je de tajine het beste met de hand schoonmaken. Gebruik hiervoor warm water, een heel klein beetje afwasmiddel en een afwasborstel of zacht sponsje (geen metaal). Een tajine van aardewerk is niet geschikt voor de vaatwasser! Vooral bij ongeglazuurde varianten moet je erom denken dat je niet te veel zeep gebruikt anders bestaat de kans dat het aardewerk dit opneemt. Droog het aardewerk goed af en bewaar de tajine op een droge plaats. Zorg dat je de deksel schuin op de schaal zet, zodat het overige vocht goed kan verdampen. Hiermee voorkom je sporen van schimmel.

Let op: Heb je een tajine met een gietijzeren schaal? Zorg er dan voor dat je deze na het wassen met een beetje olie inwrijft, dit materiaal mag namelijk nooit te droog zijn.

Algemene tips:

•  Pas op met grote temperatuurverschillen. Een tajine kan barsten als je hem vanuit een koude koelkast in de oven legt of vanuit de oven gelijk onder een koude kraan houdt. De oven kun je dan ook beter niet voorverwarmen;

•  Is je tajine niet geschikt voor inductie, maar wil je hem wel graag voor deze warmtebron gebruiken? Dan kan je dit eenvoudig verhelpen door gebruik te maken van een inductie adapter. Gebruik hem in combinatie met de adapter op de laagste stand. De verhitting gaat via inductie namelijk erg snel; 

•  Bij het gebruik van een aardewerken tajine op een gasfornuis, adviseren we om een sudderplaatje, ook wel vlamverdeler genoemd, onder de stoofpot te leggen. Hiermee voorkom je dat hij te snel opwarmt en het aardewerk barst;

•  Gebruik een goede spatel die geen krassen kan achterlaten. Bijvoorbeeld een spatel van olijfhout of siliconen; 

• Als je tajine niet geschikt is voor aanbraden, kun je eventueel het vlees eerst nog even dichtschroeien in een gewone koekenpan. Hiermee geef je het vlees alvast een mooie bruine korst en karameliseren de suikers, wat de smaak alleen maar ten goede komt.

•  In plaats van een bord kan de tajine ook als serveerschaal dienen. Dit ziet er feestelijk uit, het product blijft er lekker warm in en het scheelt ook nog eens afwas!