De gietijzeren pannen van Blackwell hoef je niet in te branden. Door het gebruik ontwikkelt er een natuurlijke laag die zich zal gedragen als een antiaanbaklaag.

Hoe onderhoud je een gietijzeren pan?

Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een gietijzeren pan onderhoud. 

  1. Reinig het product alleen met water, zodat de laag zich kan ontwikkelen.
  2. Maak de pan gelijk droog en laat hem niet staan. Anders kan er roest ontstaan.
  3. Maak de pan goed droog met een theedoek of zet hem op het fornuis op laag vuur. 
  4. Breng met wat keukenpapier een dun laagje olie aan op de binnen- en buitenkant van de gietijzeren pan.
    Heeft de pan een geëmailleerde buitenkant, dan hoeft deze kant niet!
  5. Nu is de pan klaar voor een volgend gebruik en kan die worden opgeborgen op een droge plek!
     

Voor- en nadelen

Gietijzeren pannen

Voordelen van een gietijzeren pan

  • Duurzaam
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Geschikt voor hoge temperaturen 
  • Waar voor je geld 
  • Geschikt voor  verschillende kooktechnieken
  • Minder olie/vet nodig
  • Voedsel gaart gelijkmatig 
  • Gietijzer houdt de warmte het beste vast

Nadelen van een gietijzeren pan

  • Zwaar van gewicht 
  • Broos
  • Onderhoud
  • Geen anti-kleeflaag

Pannen met emaille laag

Pannen van gietijzer zijn er met en zonder emaille laag. Pannen die voorzien zijn van een emaille laag hebben een extra beschermende laag. Hierdoor roest de pan niet en bakken ingrediënten minder snel aan. 

Koekenpannen met geëmailleerde antiaanbaklaag
Pannen met emaille laag

Pannen zonder emaille laag

Gietijzer dat niet geëmailleerd is, kun je doordat het bestand is tegen hoge temperaturen, ook gebruiken om boven open vuur te koken. Dit gietijzer vergt wel meer onderhoud, aangezien het de eigenschap heeft om snel te gaan roesten. 

Pannen zonder emaille laag

Tips!

  • Doe een eetlepel grof zout in de pan, veeg met keukenpapier door de pan. Hierdoor verwijder je aanbaksels.
  • Geëmailleerde pannen schoonmaken: warm water, een afwasborstel, mild afwasmiddel en droog wegzetten.
  • Voor ingebrande pannen: stromend warm water, een zachte afwasborstel, drogen en invetten.
     

Niet gevonden wat je zocht?

Check een van deze blogs!

Relevante producten

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.