Fonduen is voor ons, net als gourmetten, een heerlijke gewoonte! Een vol gedekte tafel met een pan voor het fonduen in het midden. In Nederland kennen we verschillende soorten fonduen, bijvoorbeeld chocolade-, vlees- en kaasfondue. Maar hoe moet je nou eigenlijk fonduen? En wat is daar nou allemaal lekker bij? Lees snel verder en wees goed voorbereid op een heerlijk avondje fonduen met vrienden of familie.
Groenten
Bij het fonduen kun je verschillende soorten groenten gebruiken. Bij sommige groenten kun je er ook voor kiezen om ze zo te serveren, bijvoorbeeld bij paprika. Bij vleesfonduen is het belangrijk om onder andere de bloemkool of broccoli vooraf te koken. Naast het rijtje met groenten die hiernaast zijn benoemd zijn er natuurlijk nog veel meer soorten groenten die je kunt gebruiken bij het fonduen. Maar dit zijn de populairste groenten die lekker zijn bij het kaas- en vleesfonduen zijn onder andere:
Vlees
Waarbij het bij vleesfonduen voornamelijk om het vlees gaat, is het naast groenten ook heerlijk om stukjes vlees te dippen in je kaasfondue. Bij kaasfonduen is het belangrijk dat je vlees van tevoren nog moet bereiden. Bij kaasfondue is het ook lekker om bijvoorbeeld gewoon simpel salami of knakworstjes als dip te gebruiken. Naast de genoemde vleessoorten zijn er natuurlijk nog veel andere soorten vlees die gebruikt kunnen worden, maar dit zijn de populairste vleessoorten als dip voor bij het kaas- vleesfonduen:
Ben je van plan om te gaan vleesfonduen? Dan heb je hiervoor olie nodig. Bij vleesfondue wordt in de fonduepan olie gedaan. Tijdens het fonduen doe je dan je stukje vlees in de olie en wordt het op deze manier gegaard. Bij vleesfonduen wordt er dan ook voornamelijk vlees gegeten. Gerechten die dan geserveerd kunnen worden als bijgerechten zijn dan ook brood of salades. Welke olie je het beste voor bij het vleesfonduen kan gebruiken is een olie met het liefst een neutrale smaak en tot hoge temperaturen mag worden verhit. Hiervoor kun je dus bijvoorbeeld zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie gebruiken.
Ga je fonduen? Hier komt gelukkig niet veel keukenapparatuur bij kijken! Het belangrijkste wat niet mag ontbreken bij het fonduen is natuurlijk de fonduepan! Maar ook de fonduevorken zijn een onmisbaar item bij het fonduen. Deze vorken hebben vaak wat scherpere punten, in vergelijking met een normale vork, en zijn lang. Zo kan je namelijk gemakkelijk je etenswaren in de kaas, olie of chocolade dippen. Ook het gebruiken van een warmhoudplaatje is handig, zo hou je de inhoud van de fonduepan namelijk warm. Je kun ook kiezen voor een fondueset, dan heb je meteen alles in huis voor het fonduen. Naast alle keukentools die je nodig hebt voor het fonduen, ben je natuurlijk ook eten nodig! Je kunt ervoor kiezen om alles wat hierboven genoemd staat in huis te halen, maar online staan er nog veel meer lekkere dingen die je bij het fonduen kan gebruiken.
Hoe moet je nou fonduen? Nou dat is niet zo heel erg lastig! Laten we beginnen met alle gerechtjes die je bij het fonduen gaat serveren alvast voor te bereiden. Zo hoef jij daarna alleen nog maar de fondue zelf klaar te maken. Snij de groenten en vlees in stukjes en bak of kook deze alvast als dat nodig is. Naast groenten en fruit is brood ook lekker om erbij te serveren! Als de bijgerechten voorbereid zijn, kun je de fondue zelf klaar maken. Ga je kaasfonduen? Maak dan of zelf de fondue of verwarm de kant-en-klare kaas. Bij Vleesfonduen verwarm je de olie tot 180 graden. Let op! Bij een lagere temperatuur neemt het vlees veel olie op, waardoor het erg vet wordt.
Bekijk ons aanbod!