Cookinglife Outlet = Shop met voordeel >
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel

Schoonmaken

Schoonmaken

Een gietijzeren pan kun je het beste schoonmaken met een beetje water en een zacht sponsje. Gebruik geen harde spons of agressieve zeep, dit kan de natuurlijk antiaanbaklaag aantasten. Is de pan erg vies? Dan kun je de Blackwell Reinigings ketting gebruiken. Hiermee kun je aangekoekte etensresten verwijderen, zonder de pan te beschadigen en zonder schoonmaakmiddelen.

Steriel schoonmaken

Een andere manier is door de plan flink te verwarmen met een laagje water. Zodra deze boven de 115 °C komt, zullen de bacteriën gedood worden en is de pan steriel. Door de hoge temperatuur zullen eventuele voedselresten loskomen van de pan en hoef je alleen nog maar een doekje er door heen te halen of de Blackwell Reinigings ketting.

Grondig schoonmaken

Mocht je de pan nog beter willen schoonmaken, dan kun je ook een beetje zout in de pan doen en verhitten. Liefst grotere korrels, zoals zeezout. Zodra de pan begint te walmen, kun je met een doek of de Blackwell Reinigings ketting de pan schoon schrobben met het zout. Je zult zien dat het zout verkleurd. Gooi na het schrobben het zout weg en was de pan met water. Doe daarna een druppel olie, het liefst arachide olie, geen olijfolie in de pan en veeg het met een doekje uit over de hele pan.

Schoonmaken

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Blijft lang op temperatuur - Het duurt even voordat een gietijzeren pan warm is, maar wanneer de pan heet is, blijft hij dat ook lang. Een braadpan heb je daarom het liefst van gietijzer. Je kunt gerechten lekker stoven en braden op een lage temperatuur.
  • Levenslang goed - Een gietijzeren pan kan eigenlijk niet stuk gaan en zal generaties lang mee gaan. Wel moet je oppassen met temperatuur schokken en het laten vallen van de pan.
  • Steeds beter - Een gietijzeren pan is poreus en door deze veel in te oliën vormt zich een natuurlijke antiaanbaklaag. De olie gaat in de poriën van de pan zitten en versmelten zich met de pan. Hierdoor gaat de pan steeds beter bakken.

Nadelen

  • Zwaar van gewicht - Gietijzeren pannen zijn zwaar en zijn daardoor minder geschikt om te schudden met de pan.
  • Broos - De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen met grote temperatuurverschillen, ga niet in één keer van heel heet naar heel koud. Hierdoor barst het gietijzer. 
  • Onderhoud - Een gietijzeren pan heeft wel onderhoud nodig en mag nooit helemaal droog zijn. Dit is te voorkomen door na het schoonmaken een beetje olie in de pan te wrijven. 
  • Geen antiaanbaklaag - Er zit geen chemische anti-kleeflaag in een gietijzeren pan. Voor de eerste paar keren heb je dan ook wat meer olie nodig. Eiwitrijke gerechten zijn wat moeilijker te bereiden in een gietijzeren pan, omdat deze meer blijven plakken. Hiervoor kun je wat meer olie in de pan doen.