Schoonmaken
Een gietijzeren pan kun je het beste schoonmaken met een beetje water en een zacht sponsje. Gebruik geen harde spons of agressieve zeep, dit kan de natuurlijk antiaanbaklaag aantasten. Is de pan erg vies? Dan kun je de Blackwell Reinigings ketting gebruiken. Hiermee kun je aangekoekte etensresten verwijderen, zonder de pan te beschadigen en zonder schoonmaakmiddelen.
Steriel schoonmaken
Een andere manier is door de plan flink te verwarmen met een laagje water. Zodra deze boven de 115 °C komt, zullen de bacteriën gedood worden en is de pan steriel. Door de hoge temperatuur zullen eventuele voedselresten loskomen van de pan en hoef je alleen nog maar een doekje er door heen te halen of de Blackwell Reinigings ketting.
Grondig schoonmaken
Mocht je de pan nog beter willen schoonmaken, dan kun je ook een beetje zout in de pan doen en verhitten. Liefst grotere korrels, zoals zeezout. Zodra de pan begint te walmen, kun je met een doek of de Blackwell Reinigings ketting de pan schoon schrobben met het zout. Je zult zien dat het zout verkleurd. Gooi na het schrobben het zout weg en was de pan met water. Doe daarna een druppel olie, het liefst arachide olie, geen olijfolie in de pan en veeg het met een doekje uit over de hele pan.