Recepten Bakken Kerst Glutenvrij Suikervrij

Naast sneeuw en kerstbomen is er nog één ding dat mij echt een kerstgevoel geef: sterren. Er hangen bij ons sterren in de kerstboom en voor mij passen sterren gewoon goed bij Kerst. Ook in de winkel komt het sterrenthema vaak terug en deze Glutenvrije en Suikervrije kerstkoekjes zijn dan ook super leuk om op tafel te zetten tijdens de feestdagen.

Cookinglife Foodies
Kerstkoekjes

Recept

Kerstkoekjes

Heb je familie of vrienden die langskomen tijdens de kerst en bepaalde dingen niet mogen? Dan zijn deze Suikervrije en Glutenvrije kerstkoekjes echt een hele leuke (en lekkere) traktatie!

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties 8-10 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 14 min
Totaal 29 min

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 100 gram Medjoul dadels (ontpit)
  • 40 gram kokosolie
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 25 gram hazelnoten

Hoe maak je kerstkoekjes?

  1. Verwarm de oven voor op 175  graden
  2. Doe het amandelmeel en rijstmeel in een grote kom. Maal de (ontpitte) dadels in de keukenmachine.
  3. Doe de dadels bij het meel. Smelt in een apart kommetje de kokosolie.
  4. Giet de kokosolie bij de dadels en het meel en voeg dan ook de speculaaskruiden, cacaopoeder en vanille extract toe. Meng het deeg even goed tot het een egaal mengsel wordt; het kan iets brokkelig zijn.
  5. Heb je een ster-koekjesvorm? Mooi, gebruik die dan. Zo niet, knip dan net als ik een ster uit een papiertje en gebruik deze als vorm.
  6. Maak het deeg plat, zo’n 1 á 2 cm dik, en druk een vormpje uit of leg je ster-papier op het deeg en snijd hier met een mes dan omheen.
  7. Leeg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  8. Maal nu in een keukenmachine de hazelnootjes en druk deze voorzichtig een beetje in de koekjes.
  9. Bak de koekjes in 13-14 minuten knapperig in de oven.

Zondagochtend bakte ik deze koekjes en ze hebben het bij mij helaas niet overleefd tot maandag. Bij bezoek aan mijn ouders moest er geproefd worden en ook tijdens een kerstborrel van mijn oude werk sneuvelden er weer een paar. Ik vermoed dat ze wel een aantal dagen lekker blijven, maar natuurlijk zijn ze het allerlekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt.

Deze feestelijke koekjes zijn compleet glutenvrij en suikervrij; ze bevatten alleen het fruitsuiker van de dadels. Heb je geen glutenallergie, maar eet je tarwevrij? Vervang dan 50 gram amandelmeel door speltmeel . Speltmeel bevat wel gluten, maar is tarwevrij.