Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Meer dan 1 miljoen tevreden klanten
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Keukenmessen

Categorieën

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een Cookinglife cadeaukaart van € 50,-

Keukenmessen

Ben je op zoek naar nieuwe keukenmessen? Keukenmessen zijn er in vele soorten en maten. Het grote aanbod aan verschillende keukenmessen maakt de keuze er vaak niet gemakkelijker op. Je komt veel verschillende prijs- en kwaliteitsklassen tegen. Cookinglife heeft als doel het koken te vergemakkelijken en daarnaast willen wij vooral het koken samen met jouw leuker maken. Wij leggen je uit welke messen essentieel zijn in zowel de professionele- en hobbykeuken.

Het mes voor in de keuken

Eén van de belangrijkste messen voor in de keuken is het koksmes. Dit mes staat bekend om zijn brede lemmet en spitse punt. Door de vorming van het lemmet kun je snel grote hoeveelheden voedsel snijden. Ook geeft het brede lemmet de mogelijkheid eenvoudig voedsel te verplaatsen. De bolling in de snede zorgt voor het zogenoemde 'wiegen' om bijvoorbeeld kruiden fijn te snijden. Koksmessen varieren in lengte van 15 cm tot wel 36 cm. De meest gebruikte maat voor het koksmes is 20 cm.

Het Japanse koksmes wordt ook wel het santokumes genoemd. Dit mes heeft een meer gebogen voorkant en beschikt over kuiltjes in het lemmet. Deze kuiltjes zorgen voor lucht tussen het voedsel en het lemmet. Hierdoor blijven jouw ingrediënten minder snel aan het lemmet plakken. Santokumessen variëren in lengte van 12.5 tot 20 cm.

Het mes met een kartel

Een andere essentieel mes in de keuken is het kartelmes. Dit mes is geschikt voor voedsel met een harde korst. Het meest gebruikte kartelmes in de keuken is het broodmes. Dankzij de kartels op het lemmet wordt het brood tijdens het snijden niet geplet. Dit kan wel gebeuren bij een mes met een gladde snede.

Het broodmes is naast brood en baguette zeer geschikt voor andere producten met een harde korst en zachte binnenkant. Hierbij kun je denken aan meloen, tomaten of harde groenten. Ook zijn taart en cakes eenvoudig te snijden met een kartelmes.

Fijnsnijden, schillen en tourneren

Met het koksmes zijn kleine handelingen in de keuken soms lastig uit te voeren. Hiervoor zijn officemessen, groentemesjes en tourneermesjes een perfecte keuze. Met office- en groentemesjes snij je kleinere groenten eenvodig fijn. Schilmesjes veraden hun functie al, het schillen van diverse ingrediënten. Ook zijn taken als aardbeien ontkronen geschikt voor deze mesjes. Het tourneermesje is ontworpen om ronde etenswaren te schillen of bijvoorbeeld appels uit te boren. Deze mesjes zijn must-haves voor in de professionele- en hobby keuken.

Keukenmessen onderhouden

Gebruik jij vaak de vaatwasser in plaats van de afwasborstel? Vele messen binnen ons assortiment zijn vaatwasserbestendig, wat voor veel mensen een groot voordeel vormt. Voor het behouden van de kwaliteit van jouw keukenmessen raden wij het reinigen in de vaatwasser sterk af. Om het mes te voorzien van een lange levensduur adviseren wij je messen met de hand schoon te maken. Zeker keukenmessen met een houten heft zijn niet geschikt voor in de vaatwasser. Dit kun je doen door warm water en een mild afwasmiddel te gebruiken. Hierdoor zal het keukenmes langer scherp blijven en ontstaan er geen oxidatie plekjes op het lemmet.

Het slijpen van messen

Naast het reinigen van het mes, werkt een scherp mes een stuk prettiger in de keuken. Hiervoor bieden wij verschilende producten aan om jouw messen in top conditie te houden. Een makkelijke manier om jouw messen scherp te houden is door deze te slijpen met een messenslijper. Bij deze manier van slijpen is wenig techniek en kracht nodig.

De functie van aanzetstalen

Een andere mogelijkheid om je messen scherp te houden is door gebruik te maken van een aanzetstaal. Deze staven slijpen het mes niet, maar zetten de ontstaande bramen weer terug. Deze manier van scherpen is een snelle manier waar enige techniek voor nodig is. Benieuwd hoe je jouw messen aanzet? Bekijk onze informatie pagina over het gebruik van een aanzetstaal.

Hoe berg ik mijn messen op?

Leg je jouw messen vaak los in de keukenlade terug? Dit is niet alleen gevaarlijk, maar beschadigt ook de snijvlak van het mes. Veel beter is om een mes op te bergen in een messenblok of op te hangen aan een messenmagneet. Dit verlengt de levensduur en is veiliger. Wil je toch je mes in de keukenlade opbergen, gebruik dan een messenbeschermer.

Cookinglife | Reviews: 9.1/10 - 11.397 reviews