Recepten Hoofdgerechten Glutenvrij Bakken Suikervrij

Kleefrijst met mango en banaan is in Azië een veelvoorkomend dessert. Ik ben gek op dit soort desserts; zoet, maar niet te zoet, en met lekker wat fruit. In de traditionele 'sticky rice' wordt behoorlijk wat suiker gebruikt; in dit recept geef ik daar een vervanging voor door dadels te gebruiken. Basmati rijst leent zich ook perfect voor dit recept, je hoeft er echt geen speciale sushi rijst voor te kopen.

Cookinglife Foodies
Kleefrijst met mango en banaan

Recept

Kleefrijst met mango en banaan

Met heerlijke dadels als suikervervanger!

Gang Hoofdgerecht, nagerecht
Keuken Aziatisch
Porties Voor 1 portie

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 1 uur 0 min
Bereidingstijd 30 min
Totaal 1 uur 30 min

Ingrediënten

  • 300ml kokosmelk
  • 65 gram dadels
  • snuf zout
  • 1 theelepel maizena of aardappelvezels
  • 100 gram basmati rijst
  • halve limoen
  • 2 bananen
  • 1 mango
  • klein stukje chocolade om te raspen

Hoe maak je kleefrijst met mango en banaan?

  1. Laat de rijst een uur in water staan. Giet het daarna af en stoom de rijst.
  2. Maak ondertussen de kokossaus. Doe de kokosmelk met de ontpitte dadels, een klein beetje limoensap en snuf zout in de foodprocessor en mix tot het een glad mengsel is.
  3. Houd 1/3 van de kokosmelk apart. Giet de rest (2/3) bij de rijst als deze klaar is met stomen. De rijst zal langzaam nog wat vocht van de kokosmelk opnemen.
  4. Doe het restje kokosmelk in een pannetje met een theelepel maizena en nog wat limoensap en breng aan de kook. Haal van het vuur en roer door, het wordt nu een wat dikker sausje.
  5. Snijd de bananen over de lengte in plakken, doe hetzelfde met de mango.
  6. Bak de banaan voorzichtig met wat olie in de pan.
  7. Schep de kleefrijst op een bord. Giet er wat van de kokossaus overheen. Verdeel de mango ernaast en doe hetzelfde met de gebakken banaan. Rasp wat chocolade over de kleefrijst en enjoy!