Welkom!
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Laguiole Bestek

Populaire producten

Laguiole Bestek

Een pittoresk Frans dorpje waar de huizen grijs zijn en de daken leikleurig, dat is Laguiole (spreek uit: Lajole). Hooggelegen op het vulkanische plateau van Aubrac is het het typische dorpje uit uw vakantiegids. ‘s Zomers geniet u er van warme zonnestralen en ‘s winters dwarrelt de sneeuw er in grote hoeveelheden naar beneden. Maar naast prachtige natuur heeft Laguiole u nog iets te bieden: messen. In 1829 werden hier voor het eerst zak- en tafelmessen vervaardigd. Met de hand welteverstaan en alleen van hoogwaardige, lokale materialen. De messen, een kruising tussen een Catalaans zakmes en een Frans dolkje, bleken een schot in de roos. Bijna 80 jaar na de productie van het eerste mes werd een bij toegevoegd aan het logo. Dit dier is inmiddels uitgegroeid tot hét symbool van de producten uit Laguiole.

Laguiole messen

De elegante vormgeving maakt van Laguiole messen een lust voor het oog. Het prettige heft zorgt er bovendien voor dat het mes goed in de hand ligt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken worden deze fijne messen niet door één fabrikant gemaakt. Laguiole is geen merk, maar een soortnaam. Een jarenlange strijd over het gebruik ervan werd in 2012 beslecht in het nadeel van de messenmakers uit Laguiole. Een Franse rechter besloot dat de naam door iedereen gebruikt mag worden. Dit betekent dat u tegenwoordig na een korte zoektocht moeiteloos Laguiole messen van 10 euro en varianten van 200 euro per stuk vindt. Voor het duurste mes mag u zelfs meer dan 65 duizend euro neertellen.

Laguiole producenten

In het dorp Laguiole bevinden zich op dit moment diverse producenten van de authentieke messen. De bekendste zijn Laguiole en Aubrac, Honoré Durand en Forge de Laguiole. In alle fabrieken worden de messen met de hand vervaardigd. Ieder product, of het nu gaat om een Laguiole zakmes, of om een kurkentrekker, wordt in zijn geheel door één persoon gemaakt. Materialen zoals jeneverbeshout en hoorn van lokale koeien worden veelvuldig gebruikt. Zilver, ivoor en damaststaal behoren echter ook tot de mogelijkheden. Wie het geld ervoor heeft kan in de fabrieken in Laguiole zelfs zijn eigen, exclusieve messen laten maken.

Naast de fabrieken en kleine messenmakers in Laguiole, bestaan er ook vele bedrijven in dorpjes in de buurt en zelfs 200 kilometer verderop in Thiers. Bij een gebrek aan mannen werd de productie van de messen in de Eerste Wereldoorlog naar deze plaats verhuisd. Sindsdien zijn ze in Thiers niet meer gestopt en staat de stad bekend als dé messenstad van Frankrijk. De vele grote en kleine Laguiole bedrijven vormen een middensegment. Ze zitten tussen de Aziatische namaakmessen en authentieke producten uit Laguiole in. De bedrijven laten kunststof en plastic links liggen, maar kiezen ook niet voor dure materialen zoals buffelhoorn. Een merk als Laguiole Style de Vie maakt bijvoorbeeld gebruik van goedkopere materialen zoals ebbenhout, olijfhout en esdoornhout om het heft te maken. Op deze manier maken ze het comfort en de luxe van een Laguiole mes voor iedereen betaalbaar zonder iets af te doen aan de kwaliteit.

Laguiole assortiment

Door de stijgende populariteit van Laguiole producten wordt het aanbod steeds verder uitgebreid. Naast diverse messen zoals kelnersmessen en Laguiole steakmessen, is er inmiddels ook een ruim aanbod aan compleet Laguiole bestek op de markt. De echte kaasliefhebbers kunnen hun hart ophalen met een Laguiole kaasmessenset. Combineer dit met een stukje echte Laguiole kaas, sluit uw ogen en droom weg naar een prachtig authentiek, Frans bergdorpje ergens in de Midi-Pyrenees.
 

Terug naar boven