Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Mondgeblazen glazen

Onder invloed van nieuwe technieken is het steeds gemakkelijker geworden om industrieel glaswerk te produceren. Zelfs complete designcollecties wijnglazen rollen zo van de lopende band om vervolgens elegant in een sierdoos verpakt te worden. Toch blijven mondgeblazen glazen ondanks alles een tijdloze aantrekkingskracht behouden. De interessante vraag is: waarom? In deze blog dompelen we ons onder in de wereld van het ambachtelijke glaswerk om hierop een antwoord te geven. We beschrijven hoe mondgeblazen glazen worden gemaakt, wat de voordelen zijn en welke hoogwaardige merken er op de markt zijn.

Het geheim van de smid

Het vak van glasblazer is een echt ambacht dat veel tijd en moeite kost om te leren. Om de mooiste mondgeblazen glazen te vervaardigen beschikt de maker over een beperkt aantal basismaterialen en hulpmiddelen. Het proces begint met het opwarmen van een glasklomp aan het eind van een cilindervormige buis. Door met een speciaal riet hierin te blazen ontstaat er een een typische bolvorm. Dit is het ruwe materiaal waarmee de glasblazer aan de slag moet. Daarna wordt het glas, terwijl het voorzichtig met een vlam wordt verhit op een soort draaibank verder in de juiste vorm gedraaid. Nu wordt de vlam gedoofd. De glasblazer trekt nu met het juiste gereedschap de steel uit de bolvorm, waaruit hij vervolgens ook de voet draait. Dit karwei moet snel gebeuren, omdat met gestold glas niet meer te werken valt. Na het afkoelen is het glas klaar. 

Voordelen van mondgeblazen glas

Mondgeblazen glas smaak valt dankzij de unieke glans bijzonder in de smaak bij zowel wijnkenners als restauranthouders. Er zijn twee belangrijke voordelen aan het zelf blazen van glas: het heeft een bijzondere dunne rand en kan in elke vorm worden gegoten. Een dun glas is bijzonder belangrijk voor de smaakbeleving. Hoe dikker de rand hoe meer het de wijn kan afkoelen. Daarnaast is dun glas veel transparanter, waardoor het extra reflecteert en een luxe glans krijgt. De vorm van mondgeblazen glas beïnvloedt hoe de smaken van de wijn zich verder ontwikkelen. De oenologie is een tak van wetenschap die dit uitvoerig heeft onderzocht. Het kelkvormige glas is bijzonder geschikt voor frisse jonge wijnen zoals een beaujolais. Wijnen die lang gerijpt hebben komen het beste tot hun recht in een bolvormig glas.

Ambachtelijke merken

Er zijn verschillende kwaliteitsmerken die veel verkocht worden. Riedel is de merknaam voor de glazen uit de ASA collectie die met de mond worden geblazen. Voor het beste resultaat wordt uitsluitend gewerkt met kleurloos glas dat voor 24% bestaat uit loodkristal. Daardoor heeft het glas een intense fonkeling die van elk diner een feestje maakt. De wijnglazen van Eva Solo zijn ook ambachtelijk vervaardigd, met de typische schuine rand als handelsmerk. Ondanks alle technische vooruitgang blijft mondgeblazen glas nog altijd een tijdloze en chique uitstraling behouden.

WhatsApp ons