Cookinglife Outlet = Shop met voordeel >
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel
Recepten Bakken Tussendoortje Glutenvrij Vegetarisch

Het mediterraanse eten zit een beetje in mijn hart. Voor mij 1000 x liever een gegrilde octopus of zeebaars met kakelverse salade dan een Hollandse stamppot. Maar goed, ik weet natuurlijk ook wel dat je die octopus hier niet zomaar uit de Noordzee vist, dus als ik niet in de zonnige, Mediterraanse contreien ben, probeer ik er hier in Nederland, maar het beste van te maken. Want de keuken zelf is heel simpel en met een paar basis ingrediënten tover je een standaard recept zo om in een zuidelijke lekkernij. Zo ook dit glutenvrij olijfbrood met zongedroogde tomaat en rozemarijn. Alsof je in Italië bent. Of Griekenland. Of Spanje. Maakt niet uit ;-).

Recept

Olijfbrood met zongedroogde tomaat

Een heerlijk zomers broodje, welke ook prima bij de barbecue te serveren is!

Gang Tussendoortje
Keuken Mediterraans
Porties Voor 1 cake

Bereidingstijd

Bereidingstijd 15 min
Oventijd 1 uur
Totaal 1 uur, 15 min

Ingrediënten

  • 225 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 300 ml karnemelk
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels groene olijven zonder pit
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • ca. 3 takjes verse rozemarijn
  • 3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas

Hoe maak je olijfbrood met zongedroogde tomaat?

    1. Verwarm de oven voor op 190 graden
    2. Snijd de groene olijven in ringen en de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes.
    3. Doe het glutenvrije meel in een kom. Meng in een andere kom de karnemelk met eieren en olijfolie. Voeg dit dan toe aan het meel en roer goed door.
    4. Roer er dan de olijfjes en tomaatjes doorheen en risp de naaldjes van de rozemarijn en doe deze er ook bij.  Voeg twee eetlepels parmezaanse kaas toe (bewaar een beetje kaas). Mix het geheel goed door.
    5. Verdeel de broodmix over een cakevorm bekleed met bakpapier. Verdeel er de overige kaas overheen en nog wat rozemarijn.
    6. Bak 45 minuten op 190 graden en dan nog ongeveer 15-20 minuten op 200 graden. Wordt het brood te bruin? Dek dan even af met wat folie, maar laat het goed gaar worden.
    7. Laat het brood goed afkoelen voor je het uit de vorm haalt en in plakjes snijd. Je kunt het brood invriezen, dan is het wel het lekkerste om het brood even kort te grillen voor je het eet.

Een glutenvrij brood is niet altijd simpel om te maken, voornamelijk omdat glutenvrij meel niet zo goed rijst en daardoor de neiging heeft om een beetje compact te blijven. Echt luchtig brood maken is best lastig. In sommige restaurants heb ik waanzinnig lekker glutenvrij brood gegeten, maar het recept blijft dan toch altijd geheim. Als ik het ultieme recept voor glutenvrij brood tegenkom, deel ik dat natuurlijk gelijk met jullie!

Dit olijfbrood hoeft niet enorm te rijzen; het mag compact blijven. Door verse rosemarijn, zongedroogde tomaten en olijven te gebruiken, krijg je een heel mooie Mediterraanse smaak. Echt super lekker! Je kan dit brood eventeel ook nog met wat tapenade besmeren. Ik vind het een heel mooi zomers broodje, bijvoorbeeld om bij de barbecue te serveren. Het is namelijk ook erg lekker om de sneetjes nog even kort te roosteren.