Afgelopen herfst was ik op Curacao, waar ik kennis maakte met de heerlijke Antilliaanse keuken! En ik kan je vertellen: ze houden er best van een beetje spicy. Tijdens de kookworkshop van Helmi (Caribbean Spice Girl) leerde ik één van de populairste sauzen van het eiland te maken, namelijk pika. Pika is een soort rauwe sambal, wat op Curacao bij bijna alles wordt gegeten. En het is echt héél, héél pittig. Voor mij te pittig om als echt sausje te eten (want soms doen ze dat dus op Curacao, maar het is een heerlijk ingrediënt om bijvoorbeeld aan mayonaise toe te voegen. Vandaag deel ik dit recept voor pika saus met je!
Recept
Pika is één van de populairste sauzen op Curaçao. Het is een soort rauwe sambal, wat daar bij bijna alles wordt gegeten. Met wat mayonaise erbij krijg je een heerlijke pika saus voor bij polenta frieten of gebakken aardappeltjes.
Gang | Bijgerecht |
---|---|
Keuken | Antilliaans |
Porties | 1 potje |
Bereidingstijd | 10 min |
---|---|
Totaal | 10 min |
Helmi is echt zo creatief met smaken en als je op Curacao bent, is het een absolute aanrader om een workshop bij haar te volgen. Je kookt met bijzondere ingredienten op een superleuke locatie en uiteindelijk mag je het allemaal opsmikkelen ook ;-). Daarnaast is Helmi een heel inspirerend en gezellige persoonlijkheid.
Voor ‘echte’ pika gebruik je overigens Scotch Bonnet pepers, die nog een tikkeltje heter zijn dan Madame Jeanette. In Nederland zijn Scotch Bennet echter niet zo goed te krijgen, dus vervang ik ze in het recept voor Madame Jeanette. Kun je wel Scotch Bennet pepers vinden? Jeej! Dan kun je die gebruiken ;-)!
Doe 2 theelepels pika samen met ongeveer 3 eetlepels mayonaise in een bakje en meng dit goed door. Proef even en voeg wat meer mayonaise toe om minder pittig te maken, of juist meer pika voor een pittigere smaak. Pika mayonaise is heerlijk bij deze polentafrieten of bij gebakken aardappeltjes.