Recepten Snacks Bijgerechten Vegetarisch Glutenvrij

Laatst liet ik jullie al de heerlijke zoete aardappelsalade zien van Helmi. Ik volgde een kookworkshop bij haar tijdens mijn reis naar Curacao en ze heeft me nog een aantal heerlijke recepten geleerd. Zo maakten we samen polentafrietjes, of funchi, zoals ze op Curacao worden genoemd. Eenmaal thuis in Nederland wilde ik ze graag zelf eens maken. En in plaats van de frietjes te frituren, maakte ik polentafriet uit de airfryer. Net zo lekker en krokant en een veel gezonder alternatief.

Cookinglife Foodies
Polentafriet

Recept

Polentafriet

Wanneer je een keer wat anders wilt dan friet van aardappel is polenta ideaal. Het is ontzettend veelzijdig, maar vooral erg lekker!

Gang Bijgerecht
Keuken Antilliaans
Porties 4 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 55 min
Bereidingstijd 18 min
Totaal 1 uur 13 min

Ingrediënten

  • 150 gram polenta
  • 850 ml water
  • 50 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels rozemarijn
  • zout en peper

Hoe maak je polentafriet?

  1. Breng het water aan de kook. Voeg een flinke snuf zout toe. Roer met een garde beetje bij beetje de polenta door het kokende water; het is belangrijk dat je constant blijft mixen.
  2. Blijf mixen tot het mengsel wat dikker wordt (na een minuut of 2) en gebruik dan een pannenlikker of houten lepel.
  3. Roer de polenta af en toe door, terwijl het blijft koken op middelhoog vuur. Laat ongeveer 15-20 minuten koken. Voeg dan de rozemarijn, beetje zout en peper en geraspte kaas toe en roer door.
  4. Bak een bakplaat en bekleed met bakpapier. Stort de polenta hierop, ongeveer 1cm dik en probeer de hoeken vierkant te houden. Egaliseer de bovenkant met je pannenlikker. Laat opstijven in de koelkast (30 minuten).
  5. Snijd de polenta in frietjes. Verwarm de airfryer op 200 graden en bak de frietjes ongeveer 18 minuten, tot ze lekker knapperig zijn. Wil je de polentafrieten toch frituren? Dat kan op 180 graden ongeveer 5 minuten. Of in de oven, op 180 graden en dan ongeveer 40 minuten afbakken.

Polenta is niets anders dan maismeel en het is enorm veelzijdig. Toch gebruiken we het hier in de West-Europese keuken niet zo vaak. Zonde! Het is namelijk enorm lekker en ik weet zeker dat dit recept voor polentafrietjes je hart gaat stelen.

Ik serveer de polentafriet met een beetje pikamayonaise. Pika is een typische hete ‘saus’ van Curacao, die bij vrijwel ieder gerecht wordt geserveerd. Helmi heeft daar een lekker recept voor op haar blog staan. Meng de pika met een beetje mayonaise en je pittige mayo is klaar. Perfecte smaakcombinatie met de polentafriet!