Recepten Bakken Glutenvrij Nagerechten Tussendoor

Zolang de pompoenen nog in de winkel liggen (of bij de boer vandaan komen), maak ik daar gretig gebruik van. Pompoen combineert heerlijk en het is zo divers! Het staat hier nu iedere week wel op het menu, bijvoorbeeld in een salade, als bijgerecht of juist verwerkt in een baksel. Doordat pompoen een beetje zoetig is, geeft het baksels een lekkere smaak. Zo liet ik je eerder al zien hoe je pompoenpannenkoeken bakt en deze week is het tijd voor een glutenvrije pompoencake.

Cookinglife Foodies
Pompoencake

Recept

Pompoencake

Pompoen is ontzettend divers en makkelijk te combineren. Deze pompoencake is dan ook heerlijk als tussendoortje bij de thee, maar past ook goed als afsluiter van een diner.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties 12-14 plakken

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 30 uur 0 min
Bereidingstijd 45 uur 0 min
Totaal 15 uur 0 min

Ingrediënten

  • 250 gram pompoenpuree
  • 200 gram glutenvrij meel (bijv. boekweit en zelfrijzend bakmeel)
  • 3 eieren
  • 50 gram honing
  • 40 gram rozijnen
  • 40 gram pecannoten
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • snuf zout

Hoe maak je een pompoencake?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Schil de pompoen en snijd in blokjes. Kook de blokjes ongeveer 10 minuten. Je kunt de pompoenblokjes ook roosteren in de oven als je dat lekkerder vindt.
  3. Laat de pompoen iets afkoelen en pureer de pompoen dan en weeg 250 gram pompoenpuree af.
  4. Voeg dan de eieren toe en mix dit. Spatel dan het glutenvrije meel, honing, rozijnen, pecannoten, bakpoeder, speculaaskruiden, kaneel, kruidnagel en zout door het beslag.
  5. Giet het beslag in een cakevorm bekleed met bakpapier. Verdeel de zonnebloempitten over de bovenkant van de cake.
  6. Bak in 45 minuten gaar. Laat afkoelen en snijd dan in plakken.

De pompoencake is gezoet met honing, maar je kunt ook een ander zoetmiddel kiezen, zoals stevia, dadels of kokosbloesemsuiker. Net wat je graag gebruikt. Hoef je niet glutenvrij te eten? Dan is speltmeel een goed alternatief; de structuur van de cake zal daardoor nét iets lekkerder zijn.

Ik ben geinspireerd door een ander recept. Maar doordat het zo’n winterse cake is, mag het van mij wel wat kruidiger. Daarom heb ik er extra kruiden aan toegevoegd en er meteen een glutenvrije variant van gemaakt.