Recepten Hoofdgerechten Vegetarisch

Ik ben Betty en kom uit het pittoreske Utrecht! Toen Lianne vanuit Amsterdam naar Utrecht verhuisde, duurde het niet lang voordat wij foodies elkaar vonden. Sindsdien kunnen we gezellig samen smullen, smikkelen en bijkletsen. Veel van mijn recepten zijn gezond, of aangepast naar suikervrij, glutenvrij, lowcarb of voedselzandloperproof. Andere recepten zijn juist gemaakt om lekker mee te zondigen. Of om iemands hart mee te stelen, zoals ik vaak bij mijn eigen vent doe ;-).

Cookinglife Foodies
Risotto met saffraan en spinazie

Recept

Risotto met saffraan en spinazie

Met dit recept steel je menig hart, risotto is niet voor niets een wereldwijde favoriet. En het mooiste is dat het en stuk makkelijker te maken is dan je zou denken.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totaal 40 min

Ingrediënten

  • 25-30 draadjes saffraan
  • 1 – 1.5 liter hete kippen- of groente bouillon
  • 1 grote ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie of kokosolie
  • 300 gram arborio of carnaroli rijst (rijst met een ronde korrel)
  • 125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon Blanc)
  • 300 gram verse spinazie blaadjes
  • Optioneel: 15 gram plantaardige boter
  • 80 gram  geraspte Pecorino kaas
  • versgemalen peper

Hoe maak je risotto met saffraan en spinazie?

  1. Roer de saffraandraadjes door de hete bouillon, en zet apart.
  2. Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit is.
  3. Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen (de alcohol verdampt uiteraard). Draai nu het vuur iets lager, en voeg één soep-opscheplepel met saffraanbouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
  4. Proef even of de rijst beetgaar is. Voeg uiteindelijk de spinazie toe aan de risotto en roer goed door om de blaadjes te laten slinken. Voeg eventueel nog een beetje extra bouillon toe als deze te droog is.
  5. Haal de pan van het vuur, voeg de boter en Pecorino kaas toe. Roer het geheel even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.  Schep de risotto met saffraan en spinazie in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper. Serveer dit gerecht direct.

Het echte bakwerk voor gezonde foodies laat ik liever aan Lianne over, want die is daar gewoon echt goed in! Koekjes, taartjes, etc.: ik ben graag proefpersoon. Laat mij maar lekker stevig roeren in een flinke pan risotto; dat is goed voor mijn bovenarmen… Uit alle keukens is de Italiaanse keuken mijn favoriet! Dus dit gluten,- en koemelkvrije recept voor risotto met saffraan en spinazie komt geregeld voorbij in mijn keuken!

Tip: Voor diegenen met een koemelk allergie: in dit recept gebruik ik Pecorino in plaats van Parmezaanse kaas. Pecorino wordt namelijk gemaakt van schapenkaas. Lekker in deze risotto, maar bijvoorbeeld ook in zelfgemaakte pesto.