Gietijzeren pannen worden geroemd om hun handige eigenschappen. Ze zijn duurzaam, houden de warmte goed vast en hebben geen chemische aanbaklaag. Ideaal, maar hierdoor zijn deze pannen wel gevoeliger voor roest. Dit is echter goed te behandelen, na de juiste behandeling kun je de pan gewoon blijven gebruiken! 

Hoe verwijder je roest uit een gietijzeren pan?

Wat heb je nodig?

Benodigdheden

  • Fijn staalwol/schuurpapier
  • Afwasmiddel
  • Borstel of (schuur) sponsje
  • Theedoek of keukenpapie

Stappenplan

  1. Pak staalwol (of schuurpapier) en schrob stevig over de roestige gedeeltes van de pan. Na een tijdje zie je het originele (zilveren) gietijzeren weer tevoorschijn komen. Hiermee verwijder je in feite ook de anitaanbaklaag uit de pan. Gebruik verder nooit grove schoonmaakproducten bij een gietijzeren pan.
     
  2. Nadat de gietijzeren pan roest vrij is, kun je beginnen met het grondig schoonmaken van de pan. Dit kun je doen met een borstel of sponsje, warm water een scheutje afwasmiddel (niet te veel en niet te agressief)
     
  3. Droog de pan na het schoonmaken goed af. Als de pan goed droog is, kun je beginnen met het inbranden/seasonen van de gietijzeren pan. Hiermee breng je als het ware met natuurlijke olie de antiaanbaklaag weer aan. 

Let op: deze behandeling geldt alleen voor het verwijderen van roest uit onbewerkte pannen!

Hoe voorkom je dat een gietijzeren pan gaat roesten?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maak een gietijzeren pan daarom goed schoon met warm water, mild afwasmiddel en een sponsje. Dit type pan mag nooit in de vaatwasser! Droog hem altijd goed af en vet hem in met een dun laagje olie. Hij kan namelijk snel gaan roesten als je hem droog wegzet.

Hoe voorkom je dat een gietijzeren pan gaat roesten?

Beschadigde emaille laag

Het is altijd jammer wanneer je pan beschadigt, maar gelukkig kun je pan gewoon blijven gebruiken! De beschadiging zit in de emaille laag, dat is een soort glazen laag over het pure gietijzer. Dit zijn natuurlijke materialen die geen gevaar voor de gezondheid zijn. We raden aan om na het gebruik de plek in te smeren met een beetje olie, anders kan het namelijk weer gaan roesten. Nu kun je de pan weer gewoon gebruiken.

Niet gevonden wat je zocht?

Check een van deze blogs!

Relevante producten

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.