Gietijzeren pannen worden geroemd om hun handige eigenschappen. Ze zijn duurzaam, houden de warmte goed vast en hebben geen chemische aanbaklaag. Ideaal, maar hierdoor zijn deze pannen wel gevoeliger voor roest. Weggooien is zonde, omdat de roest in de meeste gevallen nog wel te verwijderen is.

Wat heb je nodig?

Fijn staalwol

Afwasmiddel

Borstel of (schuur)sponsje

Theedoek of keukenpapier

Let op: onderstaande behandeling geldt alleen voor het verwijderen van roest voor onbewerkte gietijzeren pannen! 

Wat heb je nodig?

Zo verwijder je roest uit een gietijzeren pan:

  1. Haal eerst de grootste roestvlekken weg. Dit kun je doen met fijn staalwol. Ga hier net zolang mee door totdat het kale gietijzer weer tevoorschijn komt.
  2. Maak met warm water, een mild afwasmiddel en een sponsje de gietijzeren pan schoon.
  3. Droog hem goed af met keukenpapier of een theedoek en smeer hem in met een dun laagje plantaardige olie.
  4. Zeg maar: “doei”, tegen de roest! Je pan is weer schoon. 

Hoe voorkom je dat een gietijzeren pan gaat roesten?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maak een gietijzeren pan daarom goed schoon met warm water, mild afwasmiddel en een sponsje. Dit type pan mag nooit in de vaatwasser! Droog hem altijd goed af en vet hem in met een dun laagje olie. Hij kan namelijk snel gaan roesten als je hem droog wegzet.