Recepten Suikervrij Bakken Ontbijt

Doordat de ontbijtkoek zo goed gelukt was en lekker van smaak, was het bijna een soort cake en vond ik het prima geschikt als traktatie. De randjes van de ontbijtkoek zijn heerlijk knapperig en de structuur is lekker smeuïg, net zoals een echte ontbijtkoek hoort te zijn. Het is echt een goed alternatief voor de ontbijtkoek bomvol suiker uit de supermarkt.

Cookinglife Foodies
Rogge ontbijtkoek

Recept

Rogge ontbijtkoek

Let op: roggemeel (deze ontbijtkoek is dus niet glutenvrij!)

Gang Ontbijt
Keuken Nederlandse
Porties Voor 1 cake

Bereidingstijd

Bereidingstijd 15 min
Oventijd 50 min
Totaal 1 uur 5 min

Ingrediënten

  • 250 gram roggemeel
  • 200 ml plantaardige melk
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels appelstroop
  • 1/2 theelepel gember poeder (of een stukje verse geraspte gember)
  • 1 ei
  • snuf zout
  • wat pitten om de ontbijtkoek te garneren

Hoe maak je rogge ontbijtkoek?

  1. Bekleed een cakeblik met bakpapier.
  2. Doe het roggemeel, de koekkruiden, kaneel, bakpoeder, baking soda, gember poeder en zout in een kom, en meng goed door.
  3. Voeg dan de melk toe en het ei en roer goed door. Voeg dan de honing en appelstroop toe. Roer dit tot een egaal beslag, eventueel met de handmixer of keukenmachine.
  4. Giet het beslag in het cakeblik en garneer eventueel met wat (zonnebloem- of pompoenpitten) Bak in ongeveer 50 minuten gaar. Als de bovenkant wat sneller bruin wordt, kun je deze afdekken met bakpapier.
  5. Laat even afkoelen voor je de ontbijtkoek uit het blik haalt. Bewaar in een luchtdichte doos of trommel, de ontbijtkoek is zeker nog een dag of 3-4 lekker!

Nu blijft het natuurlijk een hekel punt, een recept suikervrij noemen of suikerarm of zonder geraffineerde suiker. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar best vaak tegenaan loop. Want voor mijn blog heb ik voor nu het onderscheid gemaakt tussen recepten met enkel natuurlijke suikers, die ik suikervrij noem, en recepten met toevoeging van niet geraffineerde suikers, die ik zonder geraffineerde suiker noem. Volg je het nog? Momenteel vind ik dat een mooi onderscheid en ik denk dat mensen dan zelf kunnen beslissen of een recept wel of niet voor hen geschikt is, op basis van de ingrediënten.

Wat ik lastig vind, is dat het internet vol staat met ‘suikervrije ontbijtkoek’ recepten, met toevoeging van ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en andere niet-geraffineerde suiker. Mensen zoeken namelijk niet op ‘ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker’ (in mijn ervaring), maar naar ‘suikervrije ontbijtkoek’. En dus kunnen ze dan mijn recept voor ontbijtkoek niet vinden, terwijl ze dat misschien wel graag zouden willen. Het is helemaal geen groot probleem, maar soms vind ik dat gewoon heel erg jammer en heb ik het gevoel dat mijn recepten dan niet meer voor iedereen te vinden zijn.