Dieet Hoofdgerechten Recepten Vegan Vegetarisch

Ik hoor je al denken, spaghetti met boerenkool?! Dit dacht ik eerst ook toen ik dit recept voor het eerst in een tijdschrift zag. Hoe bijzonder ik het ook vond klinken, ik was toch benieuwd. En wat bleek? Het is echt super lekker! Wel heb ik er mijn eigen invulling aan gegeven. De boerenkool blijft een beetje knapperig in de saus, en samen met de champignons en spekreepjes is dit spaghetti boerenkool recept echt een topper!

Cookinglife Foodies
Spaghetti boerenkool

Recept

Spaghetti boerenkool

Dit recept is verrassend maar vooral erg lekker. De combinatie spaghetti, boerenkool, champignons en spekjes valt altijd goed in de smaak!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Totaal 25 min

Ingrediënten

 • 350 gram (volkoren) spaghetti
 • 250 gram spekreepjes of vegetarische spekreepjes
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 250 gram champignons
 • 300 gram gesneden boerenkool
 • 250 ml kookroom naar keuze
 • 100 ml water
 • Italiaanse kruiden naar smaak
 • Gemalen peper naar smaak
 • geraspte kaas naar smaak

Hoe maak je spaghetti met boerenkool?

 1. Begin met het koken van de spaghetti volgens de verpakking.
 2. Snipper de ui en snij of pers de knoflook fijn met een knoflookpers. Bak de spekreepjes in een droge en grote hapjespan een paar minuten totdat ze knapperig zijn. Bak daarna de ui en de knoflook nog ongeveer vier minuten mee.
 3. Maak ondertussen de champignons schoon en snij ze in plakjes. Voeg dit daarna toe aan de spekreepjes, ui en knoflook. Bak dit nog zo'n vier minuten mee.
 4. Voeg dan de boerenkool in stukjes toe. Laat de portie telkens slinken, voordat je het de volgende portie erbij doet. Wanneer alle boerenkool in de pan zit, voeg je de kookroom toe. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden en zout en peper naar smaak. Laat de saus zo zachtjes ongeveer 8 à 10 minuten doorpruttelen.
 5. Giet de spaghetti af, en voeg dit toe aan de boerenkool saus in de hapjespan. Test nog even of het geheel op smaak is, anders kun je altijd nog wat van de kruiden toevoegen. Verdeel over vier borden of deze mooie Cosy&Trendy kommen en garneer met geraspte kaas naar smaak. Enjoy!

Vegetarische spaghetti boerenkool

Naast dat dit recept erg lekker is, is het ook super makkelijk om vegetarische spaghetti boerenkool te maken! Vervang hiervoor simpelweg de spekreepjes door vegetarische spekreepjes, of laat ze weg. En als je daarnaast plantaardige kookroom gebruikt, is het recept ook vegan. Zo kun je deze heerlijke vegetarische spaghetti boerenkool dus voor iedereen voorschotelen! Hoe makkelijk is dat?

Tip: Op zoek naar meer gerechten geschikt voor vegetariërs? Bekijk dan eens alle vegetarische recepten!

Hoeveel spaghetti per persoon?

Houd bij droge, ongekookte pasta altijd 100 gram per persoon aan. Voor kinderen kun je het beste iets minder aanhouden, bijvoorbeeld 80 gram. In dit spaghetti boerenkool recept gebruik ik volkoren spaghetti, wat niet alleen gezonder is door de grotere hoeveelheid vezels, het vult ook meer. Daarom gebruik ik voor dit recept in totaal 50 gram minder dan de aanbevolen 400 gram. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je de pasta afweegt voor het koken!

Hoe lang moet je spaghetti koken?

Dit hangt natuurlijk af van de soort spaghetti die je koopt, maar vaak is het rond de 10 minuten. Wanneer je spaghetti gaat koken, is het belangrijk dat je de spaghetti pas in het water doet als het goed kookt. Als alle spaghetti in de pan zit, is het handig om een timer te zetten. Zo vergeet je niet om de spaghetti op tijd af te gieten! 

Je kunt de pasta op twee manieren in de kookpan doen. Op de traditionele Italiaanse manier zet je de spaghetti schuin in de pan, en duw je het steeds verder onder water. Wil je dit makkelijker en sneller doen? Breek dan de spaghetti in twee of drie delen. Zo dompel je de spaghetti direct goed onder in het kokende water. Al zouden de Italianen hier schande van spreken!

Hoe lang kan je spaghetti boerenkool bewaren in de koelkast?

Je kunt gekookte spaghetti of dit complete spaghetti boerenkool gerecht zo’n 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Het hangt wel van de gebruikte ingrediënten af hoe lang de spaghetti daadwerkelijk lekker blijft. Verschillende groenten, zoals broccoli, zijn na twee dagen vaak niet lekker meer. Wanneer je besluit om spaghetti, of een ander pastagerecht te bewaren in de koelkast, is het belangrijk dat je het gerecht eerst goed laat afkoelen. Zorg er ook voor dat je het goed afgedekt in de koelkast zet, met bijvoorbeeld aluminium- of vershoudfolie of een bijbehorende pannendeksel. Zo kun je later in de week nog een keer genieten van spaghetti boerenkool!

Producten bij dit recept