Recepten Bakken Koeken

De Sinterklaas periode. Niets is moeilijker dan door de supermarkt lopen en links en rechts van die reclamezuilen vol pepernoten, speculaasbrokken of marsepein te moeten omzeilen. Tenzij je zelf een recept hebt voor speculaas muffins, die niet alleen net zo lekker zijn als wat je in de winkel koopt, maar ook nog eens veel gezonder. Deze tarwevrije speculaas muffins zonder geraffineerde suiker zijn simpel en snel te maken; in minder dan een half uur staan ze voor je neus af te koelen.

Cookinglife Foodies
Speculaas muffins

Recept

Speculaas muffins

Kom de sinterklaasperiode goed door met deze heerlijke speculaas muffins. Ze zijn tarwe- en lactosevrij en eenvoudig glutenvrij te maken. Iedereen zal er van smullen!

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties 12 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 18 min
Totaal 28 min

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram speltmeel
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 18 druppels stevia
  • 75 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 2 eieren

Hoe maak je speculaas muffins?

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Doe alle droge ingredienten in een kom (speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, baking soda, bakpoeder en speculaaskruiden).
  3. Smelt de kokosolie apart.
  4. Voeg de kokosolie en het vanille extract toe en roer het mengsel door.
  5. Klop de eieren op tot er een luchtig mengsel ontstaat en schep dit dan voorzichtig door het deeg. Mix voorzichtig maar  goed en schep dan het mengsel in muffin bakvormpjes.
  6. Zet deze in de oven en bak in ongeveer 18 minuten mooi goudbruin en gaar.
  7. Laat de muffins afkoelen en genieten maar!

Ze zijn overigens niet standaard glutenvrij, wel tarwevrij. Wil je een glutenvrije variant maken? Gebruik dan simpelweg alleen amandelmeel, of 150 gram amandelmeel en 50 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel.  En heb je geen stevia in huis, dan kun je dit weglaten en iets meer kokosbloesemsuiker toevoegen (85 gram in plaats van 60).

Ik maakte een hele lading van deze muffins (je maakt er een stuk of 12 met dit recept) voor onze housewarming vorige week en ze vielen zeer goed in de smaak! Zeker de speculaas smaak vonden mijn vrienden geslaagd en bijzonder om in muffins te proeven. Het zijn dan ook super leuke muffins om tijdens het Sinterklaas vieren op tafel te zetten. Ze zijn suikervrij, tarwevrij, lactosevrij en eventueel glutenvrij te maken, dus bijna iedereen zal er van kunnen genieten!

Als je ze in een luchtdichte trommel bewaard zijn ze ongeveer 3 dagen houdbaar, maar daarna vond ik ze echt wat aan de droge kant. Maar probeer ze maar eens meer dan 3 dagen te beschermen; daar zijn ze veel te lekker voor ;-).