Recepten Bakken Koeken Vegan Glutenvrij

Het kon natuurlijk niet uitblijven, een recept voor glutenvrije speculaasbrokken. Zo richting Sinterklaas, of eigenlijk al in september, liggen de winkels weer vol met allerlei lekkers. Voor de meeste lekkernijen staan er nu al wel receptjes online, bijv. marsepein, gevuld speculaas, glutenvrije pepernoten, chocolade pepernoten, taai taai, etc. En de meeste zijn vrij van geraffineerde suikers, waardoor je min of meer verantwoord de feestdagen doorkomt.

Cookinglife Foodies
Speculaasbrokken

Recept

Speculaasbrokken

Ben jij ook zo gek op alle lekkernijen met speculaas? Met deze speculaasbrokken kun je stiekem wat meer snoepen zonder direct een schuldgevoel te krijgen. De brokken zijn vrij van geraffineerde suikers.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 8 grote brokken

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Koeltijd 2 uur 0 min
Bereidingstijd 15 min
Totaal 2 uur 25 min

Ingrediënten

  • 150 gram rijstmeel
  • 150 gram amandelmeel (of gebruik 300 gram zelfrijzend glutenvrij meel)
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 160 gram kokosolie
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • 75 ml amandelmelk
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • handje amandelschaafsel of blanke amandelen

Hoe maak je speculaasbrokken?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Meng in een grote kom het rijstmeel met amandelmeel kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en wijnsteenbakpoeder.
  3. Smelt in een apart kommetje de kokosolie. Doe dit dan bij de droge ingrediënten, samen met het vanille extract en amandelmelk. Kneed het deeg kort. Doe ook het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
  4. Rol het deeg uit met een deegroller tot ongeveer 1-2 cm dik. Verdeel de amandelen over het deeg en druk ze er licht in. Bak in 15 minuten mooi krokant in de oven. Laat goed afkoelen; dan pas wordt het speculaas harder. Breek in stukken en bewaar luchtdicht buiten de koelkast.

Deze glutenvrije speculaasbrokken zijn ook zuivelvrij (vegan) en bevatten geen geraffineerde suiker. Je kunt in plaats van kokosbloesemsuiker eventueel ook dadels fijnhakken en als zoetmiddel gebruiken. Blijft het deeg wat droog? Voeg dan een klein beetje extra amandelmelk toe. Of juist wat extra meel, als het deeg te vochtig blijft. Zeker als je andere meelsoorten gebruikt, moet je een beetje op gevoel kijken of de hoeveelheid vocht goed is.

Speculaasbrokken zijn stiekem een beetje mijn guilty pleasure. Sowieso ben ik een sucker voor alle Sinterklaas lekkernijen; eigenlijk heb ik daar veel meer mee dan met populaire kerstrecepten. Heerlijk!