Recepten Hoofdgerechten Vegetarisch

Toen wij nog in Amsterdam woonden en ik nog geen idee had waardoor het kwam dat ik zo vaak buikpijn had, maakte ik regelmatig couscous. De traditionele couscous welteverstaan, met lekker veel groenten en feta. Nadat ik mijn eetpatroon om heb gegooid, was het echter super moeilijk om een couscous te vinden die ik wél mocht eten. Zo vond ik eens glutenvrije couscous, maar wel weer met suiker en melk. Helaas pindakaas. Een tijd geleden alweer vond ik deze spelt couscous, die je gewoon bij de AH tussen de andere spelt- en rijstproducten kunt vinden. Natuurlijk moest daar meteen een lekker receptje mee online en omdat het lekker gezond te houden serveer je deze spelt couscous met gegrilde groenten uit de oven.

Cookinglife Foodies
 Spelt couscous met gegrilde groenten

Recept

Spelt couscous met gegrilde groenten

Eenvoudig te bereiden en doordat je groenten gegrild zijn, is het ook nog eens een heel gezond maaltje. Eventuele restjes eet je de volgende dag met de lunch. Dubbel genieten.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Noord-Afrikaans
Porties 2 personen

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totaal 50 min

Ingrediënten

  • 150 gram couscous
  • 1 aubergine
  • 2 paprika’s
  • 50 gram rucola
  • 80 gram feta
  • olijfolie, zout en peper
  • gedroogde oregano en (verse) basilicum
  • optioneel:  20 (zwarte) olijven en 10 zongedroogde tomaatjes

Hoe maak je spelt couscous met gegrilde groenten?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden – bovengrill
  2. Snijd de aubergine en paprika’s in grove stukken en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en zet 40 minuten op een lage plek in de oven (met bovengrill).
  3. Maak de couscous klaar volgens verpakking. Deze variant met spelt doe je bij kokend water, waarna je de pan van het vuur haalt, deksel erop doet en af en toe doorschept met een lepel.
  4. Schep de gegrilde groenten door de couscous heen en breng op smaak met zout, peper, oregano en basilicum. Voeg nu eventueel ook de olijven en tomaatjes toe.
  5. Schep de couscous op een bord. Snijd de feta in blokjes en leg deze boven op de couscous. Leg er flink wat rucola naast en je avondmaaltijd is klaar! Eet smakelijk!

Gegrilde groenten zijn zo lekker! Eigenlijk maakten wij dat vroeger thuis niet zo vaak, mede omdat de oven zo groot was dat het een uur duurde voordat ‘ie opgewarmd was. En als we groenten uit de oven maakten, was het vaak gevulde paprika of tomaat. Ook lekker, maar simpele gegrilde groenten aten we zelden. Met mijn kleine combimagnetronnetje maak ik veel sneller iets in de oven klaar. In 2 minuten is ‘ie opgewarmd en hoewel iedereen altijd negatief doet over combimagnetrons, ben ik heel blij met die van mij. Al mijn koekjes, taarten en ovenschalen maak ik ermee klaar en hij laat me zelden in de steek.

Zo ook niet met deze gegrilde groenten. Leg een bakpapiertje op een bakplaat, snijd de groenten in grove stukken, besprenkel met wat olijfolie, zout en peper en zet 40 minuten in de oven. 10 minuten voor de groenten klaar zijn maak je de couscous klaar en klaar is kees. Dat kan toch bijna niet makkelijker? En doordat je groenten gegrild zijn, is het ook nog eens een heel gezond maaltje. Ik houd meestal wel wat over en schep dat in een vershoudbakje om de volgende dag mee te nemen naar mijn werk. Dubbel genieten.