Recepten Bakken Vegan

Afgelopen weekend kwamen deze speltkoekjes met gojibessen bij mij de oven uit gerold. Het zijn heerlijk knapperige koekjes, helemaal veganistische omdat er geen ei aan is toegevoegd en ze zijn ook nog eens vrij van geraffineerde suikers. Deze koekjes zijn door een streng testpubliek geproefd en zij vonden ze verukkelijk!

Cookinglife Foodies
Speltkoekjes met gojibessen

Recept

Speltkoekjes met gojibessen

Heerlijk knapperige koekjes en een goed alternatief voor de ongezonde suikerbommen die je in de winkel koopt.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties ca 12 koekjes

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 16 min
Totaal 31 min

Ingrediënten

  • 130 gram speltmeel
  • 45 gram rijstmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 50 gram gojibessen
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram kokosolie
  • 2 theelepels vanille extract
  • 3 eetlepels water

Hoe maak je speltkoekjes met gojibessen?

  1. Verwarm de oven voor op 185 graden
  2. Meng de droge ingredienten (speltmeel, rijstmeel, kokosbloesemsuiker, gojibessen, baking soda, bakpoeder) in een grote kom.
  3.  
  4. Smelt ondertussen de kokosolie.
  5. Meng dan de kokosolie en het vanille extract en water door de droge ingredienten. Kneed snel tot een soepel deeg; voeg wat extra water toe als het deeg te droog blijft.
  6. Steek of maak hieruit de koekjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Bak ze in ongeveer 13-16 minuten mooi goudbruin. Laat ze buiten de oven even afkoelen; ze worden dan nóg knapperiger.

Koekjes zijn voor mij een belangrijk onderdeel van mijn eetpatroon. Ik zorg ervoor dat ik altijd een koektrommel of een cookiejar heb gevuld met homemade cookies. Vaak heb ik namelijk uit mijn werk trek ik iets zoets. Dit moment, vlak voor het eten, is volgens mij voor veel mensen herkenbaar. Als je ervoor zorgt dat je een gezond alternatief in huis hebt, voorkom je dat je naar de meer ongezonde varianten gaat graaien. Vaak is het moment tussen het avondeten en de tijd dat ik uit mijn werk kom, hét moment voor een lekker en gezond koekjes. Met deze speltkoekjes zorg je voor een verukkelijk alternatief!

Deze koekjes zijn gemaakt met speltmeel. Speltmeel is niet glutenvrij, wel tarwevrij. Je kunt gemakkelijk een glutenvrije versie van deze koekjes maken door het speltmeel te vervangen door 50% boekweitmeel en 50% amandelmeel. Omdat glutenvrije koekjes vaak wat brokkeliger worden, kun je het beste nog een eetlepel agavesiroop of honing toevoegen, om het deeg wat plakkeriger te maken. Als je het standaard recept volgt, en het deeg wil alsnog niet plakken, voeg dan een klein beetje extra water toe.