Recepten

Al eerder heb ik gezegd dat tussendoortjes vaak het lastigst zijn voor mensen die suikervrij of tarwevrij eten. Thuis is prima onder controle te houden wat je eet en vooral wat je kúnt eten, buiten de deur is dat veel moeilijker. En recepten voor tussendoortjes kun je nooit genoeg hebben, vandaar dat ik besloot om de speltrepen van Iris eens na te maken. (Let op: deze repen zijn wél tarwevrij, NIET glutenvrij!)

Cookinglife Foodies
Speltreep met dadels en noten

Recept

Speltreep met dadels en noten

Goede recepten voor tussendoortjes kun je nooit genoeg hebben. Probeer de spelrepen eens. Ze zijn ideaal om overal me naartoe te nemen.

Gang Tussendoor
Keuken Nederlands
Porties 8-10 stuks

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totaal 30 min

Ingrediënten

  • 160 gram Medjoul dadels, ontpit
  • 4 eetlepels water
  • 1 ei
  • 65 gram volkoren spelt bloem
  • 80 gram spelt vlokken
  • 25 gram haver vlokken
  • 1/2 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 100 gram fijngehakte noten (hazelnoten en amandelen)

Hoe maak je een speltreep met dadels en noten?

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden
  2. Doe de dadels met het water in de keukenmachine en maal fijn. Doe er dan ook het ei bij en mix goed door elkaar.
  3. Meng in een aparte (grote) kom de droge ingredienten: spelt bloem, spelt vlokken, haver vlokken, bakpoeder en noten. Voeg hier het dadelmengsel aan toe.
  4. Bekleed een klein bakblik of ovenschaal met bakpapier en stort het mengsel hierin. Druk overal goed aan, vooral aan de randen.
  5. Bak in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin. Laat het geheel daarna goed afkoelen en snijd er dan repen uit (8-10 stuks)
  6. Los verpakt in een luchtdichte trommel kun je de repen een week bewaren.

Het recept is vrij simpel, alleen moest ik nog wel even speltvlokken in huis halen. Daarna is het een kwestie van keukenmachine gebruiken, ingrediënten mengen en in een bakblik goed aanduwen. Ik heb het recept iets aangepast, omdat ik met mijn dadels niet helemaal uitkwam aan gewicht. Daarnaast heb ik iets minder noten en speltvlokken gebruikt omdat ik het mengsel al vrij ‘droog’ vond en met meer droge ingrediënten bang was dat de reep niet goed zou plakken. 

De speltrepen hoeven maar 15 minuten in de oven, dus ook dat is zo gepiept. Ik vond de repen echt verbazingwekkend lekker! Hoewel ze totaal suikervrij zijn, maken de dadels ze zoet genoeg en ze smaken heerlijk. Ook fijn om mee te nemen in je tas, want je verpakt ze in wat aluminiumfolie en dan kun je ze overal mee naar toe nemen. Ga je dus deze vakantie naar het strand, zwembad of pretpark, neem dan zeker een paar van deze energie repen mee.