Het leek mij wel een uitdaging: zelf suikervrij ijs maken van mango en avocado. Niet alleen omdat ik nog nooit zelf ijs heb gemaakt, maar ook omdat ik (helaas nog) geen ijsmachine heb. Vandaar dat ik na het zien van Elize haar recept voor lactose vrij mango-avocado ijs aan de slag ben gegaan voor een suikervrije variant.
Recept
Het leek mij wel een uitdaging: zelf suikervrij ijs maken van mango en avocado. Niet alleen omdat ik nog nooit zelf ijs heb gemaakt, maar ook omdat ik (helaas nog) geen ijsmachine heb. Met een scheutje vodka erdoor werkt het prima. Mag of wil je dit niet? Gebruik dan toch een ijsmachine.
Gang | Nagerecht |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 2-3 personen |
Voorbereidingstijd | 10 min |
---|---|
Bereidingstijd | 30 min |
Totaal | 40 min |
Normaal ben ik niet zo’n ijsfan, maar een fruit ijsje zonder suiker kan mij zeker interesseren. Dus ging ik direct aan de slag. De mango, avocado en het citroensap gingen in de blender in, samen met een aantal blaadjes munt. Ik heb het recept van Elize iets aangepast naar mijn smaak, want zij gebruikte limoensap in plaats van citroensap en geen munt. In het recept geeft Elize ook aan dat je eventueel het ijs wat kunt zoeten met bijvoorbeeld stevia, maar naar mijn mening was het ijs door de natuurlijke fruitsuikers zoet genoeg.
ndien je geen ijsmachine hebt, vertelt Elize, kun je wat wodka toevoegen zodat het ijs niet als één bonk bevriest. Helaas, ik ben alcoholvrij dus wodka gebruiken is geen optie. Dan maar proberen of het lukt zonder alcohol én ijsmachine. Tijdens het bevries proces heb ik het ijs, of toen nog het mengsel, een aantal keer doorgeroerd en zelfs nog een keer door de blender gedaan om een ijsmachine te simuleren.
De dag erna was het mango avocado ijs eindelijk bevroren genoeg om te proeven. De smaak vond ik geweldig. Het is fris, niet te zoet en licht genoeg om na een uitgebreid diner te serveren. Daarnaast is het een hartstikke gezond vegan ijsje, omdat er alleen fruitsuiker in zit en er kokosmelk wordt gebruikt. Helaas voor mij zal het veel beter smaken indien het met een ijsmachine wordt bereid, omdat mijn ijs toch er veel kristallen had gevormd.
Eigenlijk was het meer een granita, opzich ook lekker, maar minder romig. Dit heeft natuurlijk invloed op de smaak, dus ik kan alleen maar nóg positiever zijn over dit ijs uit een ijsmachine. Heeft u thuis een ijsmachine staan, dan zou ik dit mango avocado ijs zonder suiker zeker eens uitproberen!