Door drukte kan de reactie van onze klantenservice langer duren. Bekijk je track & trace voor de laatste status van je bestelling
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Verschillende anti-aanbaklagen

Verschillende anti-aanbaklagen

Tegenwoordig zijn er veel pannen op de markt die verschillende anti-aanbaklagen bevatten. Misschien ben je er al helemaal wegwijs in, maar het kan ook goed dat je soms door de bomen het bos even niet meer ziet. Geen probleem: wij leggen je graag uit welke anti-aanbaklagen er bestaan, zodat jij zonder zorgen een keuze kan maken binnen ons ruime assortiment koekenpannen, hapjespannen of wokpannen!

Grofweg gezien kan onderscheid worden gemaakt tussen twee verschillende soorten anti-aanbaklagen: de Teflon anti-aanbaklaag en een keramische anti-aanbaklaag.

1. Teflon anti-aanbaklaag

+++ Voordelen
We beginnen met de Teflon anti-aanbaklaag: de meest voorkomende én de meest bekende variant! Binnen het begrip Teflon kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende varianten, maar voor het gemak houden we in dit artikel de algemene term Teflon aan. Teflon is in principe een plastic laag die over een pan heen wordt aangebracht. De stof Teflon is enorm sterk en heeft bijzonder goede anti-kleef eigenschappen. Hierdoor koekt eten niet snel aan en zijn de pannen gemakkelijk te reiningen!

- - - Nadelen
Maar er zijn ook nadelen aan pannen met een Teflon anti-aanbaklaag. Wanneer een pan met een Teflon anti-aanbaklaag vaak op hoge temperaturen wordt gebruikt - minimaal 260 °C of hoger - kan PTFE uit een vallen. PTFE is een stof die in Teflon anti-aanbaklagen wordt gebruikt. Wanneer dit gebeurd komt PFOA vrij, een giftige stof die op lange termijn voor gezondheidsklachten kan zorgen. Wettelijk gezien is het sinds 2015 verboden om PFOA te verwerken in producten, dus alle pannen op onze website met een Teflon anti-aanbaklaag zijn geheel PFOA-vrij! Daarnaast is het belangrijk om siliconen of kunststof kookgerei te gebruiken om krassen in de pan te voorkomen. Aangezien Teflon eigenlijk plastic is, is de productie ervan niet erg duurzaam. Ook niet onbelangrijk!

Hoe behandelen?
Een pan met Teflon anti-aanbaklaag kan met het juiste onderhoud jaren lang mee gaan! Zoals eerder gezegd is het van belang om gebruik te maken van siliconen of kunststof kookgerei. Daarnaast kunnen pannen met Teflon anti-aanbaklaag in de vaatwasser gereinigd worden, maar voor de levensduur van de anti-aanbaklaag raden wij toch aan om de pan met de hand te reinigen.

2. Keramische anti-aanbaklaag

+++ Voordelen
De meeste keramische anti-aanbaklagen zijn opgebouwd uit silicium (SiO2). Dit is een natuurlijk materiaal dat voorkomt in bijvoorbeeld zand of stenen. Ten opzichte van de Teflon anti-aanbaklaag is dit dus al vele malen beter voor het milieu! Daarnaast is een keramische anti-aanbaklaag bestand tegen hoge temperaturen, en zal deze dus niet snel afbreken. De levensduur van pannen met een keramische anti-aanbaklaag is hierdoor veel langer. Ook is een keramische anti-aanbaklaag erg krasbestendig, dus het gebruik van roestvrij stalen kookgerei is geen enkel probleem.

- - - Nadelen
Een keramische anti-aanbaklaag heeft ten opzichte van een Teflon anti-aanbaklaag minder goede anti-aanbak eigenschappen. 

Hoe behandelen?
Pannen met een keramische anti-aanbaklaag zijn ideaal om ingrediënten op hoge temperatuur in te braden of te bakken. De meeste pannen met een keramische anti-aanbaklaag zijn vaatwasserbestendig, maar om optimaal gebruik te kunnen maken van de pan raden wij ook hier aan om deze pannen met de hand te reinigen!