Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending boven de € 49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen betaal tot 30 dagen na aankoop

Verschil tussen snijplank materialen

Een snijplank wordt gebruikt om diverse etenswaren op te snijden als voorbereiding op het koken. Het snijden kan natuurlijk uit de hand, bijvoorbeeld bij het schillen van aardappels, maar wordt over het algemeen op een snijplank gedaan. Het is namelijk gemakkelijker om te snijden op een vlakke en stabiele oppervlakte dan op een bord of aanrechtblad. Daarnaast speelt het hygiëne-aspect een grote rol bij een snijplank, omdat deze immers eenvoudiger schoon te maken is dan een compleet aanrecht. In de kookwereld bestaan er veel discussies over welk materiaal nou het beste is om te gebruiken. In deze keuzegids leest u dan ook wat de eigenschappen zijn van de verschillende materialen van snijplanken.

HACCP snijplanken

HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points' en is de verzamelnaam van het in Nederland gehanteerde voedselveiligheidssysteem. Het is immers belangrijk dat etenswaren op een hygiënsche manier bereidt worden, waardoor voedsel-veilig werken verplicht is in de horeca branche. Mede hierdoor is het voor zowel restaurants als cafés verplicht om met de HACCP snijplanken te werken. Deze snijplanken beschikken over een speciaal kleurensysteem om te voorkomen dat er kruisbesmetting plaatsvindt tijdens het bereiden van gerechten. De kleuren dienen als volgt gebruikt te worden:

  • Rood: rauw vlees
  • Blauw: vis, schaal- en schelpdieren
  • Groen: groenten en fruit
  • Geel: rauw gevogelte
  • Bruin: gebraden vlees en worst
  • Wit: kaas en brood

Houten snijplanken

Deze snijplanken zijn gemaakt van een zachter materiaal, waardoor uw messen niet zo snel bot zullen worden. Houten snijplanken zijn immers ideaal om verschillende etenswaren op te snijden. Daarnaast zijn deze snijplanken makkelijk schoon te maken doordat groeven zich niet afsluiten. Houten snijplanken mogen echter niet in de vaatwasser en kunnen niet met kokend heet water worden schoongemaakt, waardoor ze minder geliefd zijn in de keuken. Niets is minder waar, want het schoonmaken van houten snijplanken is echt niet ingewikkeld! Slechts afspoelen en goed droogmaken is vaak al voldoende. Als u de snijplank echt gronding wil reinigen, bijvoorbeeld na het snijden van rauw vlees, dan kunt u de plank afwassen met afwasmiddel.

Ondanks dit alles zijn de houten snijplanken alleen geschikt voor thuisgebruik, omdat deze als zeer onhygiënisch bestempeld worden. Deze snijplanken zijn hierdoor al enkele jaren niet meer toegestaan in een professionele werkomgeving waar gewerkt wordt met verschillende etenswaren. Zolang u de houten snijplank regelmatig met een olie behandeld, is er weinig kans op kruisbesmetting.

Kurken snijplanken

Kurken snijplanken zijn ideaal voor in iedere keuken. Dit materiaal is namelijk van nature antibacterieel, antischimmel en hypoallergeen. Daarnaast nemen kurken snijplanken geen vocht op, waardoor het niet gaat scheuren of kromtrekken. Deze snijplanken zijn ook ontzettend gebruiksvriendelijk doordat het licht en zacht is. Ook zullen uw messen niet zomaar bot worden door het gebruik van kurken snijplanken. Tevens is dit materiaal erg duurzaam, omdat het komt van de schors van een kurkeik. Deze kurkeiken hoeven immers niet gekapt te worden aangezien alleen de schors wordt verwijderd. De schors wordt na het verwijderen gewoon weer opnieuw aangemaakt door de kurkeik.

Bamboe snijplanken

Deze snijplanken zijn gemaakt van een duurzaam materiaal. Bamboe is namelijk één van de snelst groeiende plantensoorten en na het kappen groeit het zonder problemen gewoon door. Doordat dit materiaal samengeperst wordt tot een compacte vezel is het ontzettend sterk. Dit heeft als resultaat dat bamboe snijplanken harder aanvoelen dan houten snijplanken. Daarnaast neemt dit materiaal nauwelijks vocht op en zal het minder snel kromtrekken of scheuren. Ook heeft een bamboe snijplank een natuurlijke antibacteriële werking. Het kan bij deze snijplanken echter voorkomen dat uw messen net wat sneller bot worden dan bij andere snijplanken. Verschillende messenfabrikanten raden het gebruik van bamboe snijplanken dan ook sterk af. Ondanks alles hebben deze snijplanken meer voordelen dan nadelen en zien ze er ook nog een stijlvol uit op uw aanrechtblad. 

Marmeren snijplanken

Marmeren snijplanken zien er stijlvol uit in iedere keuken en zijn een musthave voor iedere patisserie. Dit materiaal is van nature erg temperatuurgevoelig, waardoor deze snijplank al snel kouder aan voelt dan uw aanrechtblad. Daarnaast nemen marmeren snijplanken helemaal geen vocht op. Hierdoor is er geen kans op kromtrekken of het ontstaan van scheuren. Ook is dit materiaal ontzettend zwaar en poreus, waardoor het net zo krasgevoelig als houten snijplanken. Dit heeft als resultaat dat er een stuk marmer afbreekt zodra u er iets op laat vallen. Tevens is de marmeren snijplank ook gevoelig voor vlekken en zuur. U moet dus extra voorzichtig zijn wanneer u kleurstoffen, citroensap of rode wijn op de snijplank wilt gebruiken!

De marmeren snijplank kunt u wel behandelen, zodat bijvoorbeeld vlekken minder snel pakken. Toch voorkomt u hiermee niet dat u deze snijplank met zorg moet gebruiken en goed moet onderhouden. Dit maakt een marmeren snijplank helaas niet voor iedereen aantrekkelijk.

Glazen snijplanken

Deze snijplanken zien er niet alleen ontzettend stijlvol uit op uw aanrecht, maar zijn ook nog eens een stuk hygiënischer dan de andere snijplanken. Dit komt doordat glazen snijplanken eenvoudiger schoon te maken zijn. Deze snijplanken kunnen namelijk zowel in de vaatwasmachine als met de hand gereinigd worden. Daarnaast heeft een glazen snijplanken als grootste voordeel dat het oppervlak extreem hard is, zodat er geen krassen of gleuven kunnen ontstaan. Hierdoor is de kans bijna nihil dat ziektekiemen zich gaan nestelen in deze gleuven. Ook verkleuren deze snijplanken niet bij het snijden van bijvoorbeeld rode bieten of wortelen. Glazen snijplanken zijn ideaal voor iedereen die graag een modeieuze en onderhoudsvrije snijplank wil!