Recepten Bakken Vegan Glutenvrij Koeken

Als je suikervrij en/of tarwevrij eet, verlang je soms terug naar iets wat je niet meer kunt eten. Een koekje, brood, pasta. Mijn moeder heeft dit met gevulde koeken. Speciaal voor haar dit recept, want hoewel ze er niet op lijken, smaken deze Suikervrije vijgen koekjes met amandelmeel toch een beetje hetzelfde. Mijn moeder vindt deze koekjes zelfs nog lekkerder dan de ‘oude gevulde koek’. Dat is nog eens een compliment.

Cookinglife Foodies
Vijgen koekjes met amandelmeel

Recept

Vijgen koekjes met amandelmeel

Ze zien er anders uit, maar toch doen deze vijgen koekjes denken aan de ouderwetse gevulde koek. Dat komt door de smaak van amandelmeel, lekker zoet en notig.

Gang Tussendoor
Keuken Amerikaans
Porties Voor 3 grote Newtons

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Totaal 45 min

Ingrediënten

    Vulling:
  • 5 gedroogde vijgen, in stukjes
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels vanille extract
  • Deeg:
  • 110 gram amandelmeel 
  • een snuf zout
  • 30ml agave siroop
  • 1 theelepel vanille extract
  • 10 gram kokosolie

Hoe maak je vijgen koekjes met amandelmeel?

  1. Doe de vijgen in een keukenmachine en blend tot ze tot kleine stukjes. Doe daarna het citroensap en vanille extract erbij en vermaal tot een egale pasta. Proef even en voeg naar smaak meer citroen of vanille toe.
  2. Meng in een grote schaal het amandelmeel eerst met het zout en voeg daarna de agavesiroop, vanille extract en kokosolie toe. Kneed het deeg tot een glad geheel en verpak het in huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uurtje rusten in de koelkast Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden.
  3. Verdeel het deeg in ongeveer 3 gelijke delen. Rol, op een bakplaat met bakpapier, steeds 1 deel uit tot een rechthoek van ongeveer 1 tot 2 cm dik. Smeer je vijgenmengseltje in de lengte over 1 helft van het deeg.
  4. Vouw dan de andere helft van het deeg over het ingesmeerde deel heen (links over rechts). Eigenlijk vouw je het deeg dus gewoon dubbel. Druk de vouwtjes aan alle kanten goed op elkaar zodat er geen vijgenvulling uit loopt.
  5. Plaats de bakplaat in de oven en bak ongeveer 10-15 minuten tot de Newtons mooi goudbruin zijn.

In Amerika hebben ze een aparte naam voor dit soort koekjes: Newton, een smakelijk koekje met (vaak) een fruitvulling. Sultana heeft bijvoorbeeld van dit soort repen, maar die bevatten uiteraard allerlei suikers, tarwes en ga zo maar door. Niet aan mij besteed dus, al zou ik ze ook niet nemen als ik wel gewoon tarwe en suiker mocht eten.

Deze vijgen koekjes zijn werkelijk super. Ze zijn vegan, voedzaam en suiker- en tarwevrij. Me happy, you happy! Probeer ze zeker eens te maken en hopelijk heeft het jou net zo lekker gesmaakt!