Imperial Kitchen Vijzel Graniet - Zwart - ø 18 cm
Ben jij een echte liefhebber van het koken met verse kruiden en specerijen? Dan zal de vijzel voor jou geen nieuw begrip zijn. Met dit hulpmiddel geef jij een nieuwe draai aan je gerechten. Wil jij graag zelf pesto gaan maken? Lees dan nog even door om er achter te komen wat voor vijzel bij jou past! Wij hebben een ruim aanbod aan kruidenstampers. Met keus uit veel verschillende materialen, merken en vormen past er zeker wat bij jou!
Navigeer gemakkelijk naar:
- Wat is een vijzel
- Hoe gebruik je een vijzel
- Wat kun je in een vijzel maken
- Hoe maak je een vijzel schoon
- Verschillende materialen voor een vijzel
- Vijzel kopen
Wat is een vijzel?
De vijzel, als we het zien herkennen we het allemaal wel. Het wordt al eeuwen gebruikt als een vermaler en vermenger van meerdere kruiden. De vijzel is een soort kom waar een stamper bij hoort. Beide komen in hetzelfde design, wat zorgt voor een mooie eenheid in het design. Door het pletten van de ingrediënten komt er veel smaak en aroma uit. Naast kruiden kun je er ook met bijvoorbeeld knoflook in werken. Zo kun je eindeloos experimenteren met smaken. Het zelfgemaakte mengsel kun je toevoegen aan jouw maaltijd om het nog lekkerder te maken!
Hoe gebruik je een vijzel?
Of het je nou eenvoudig of lastig lijkt, iedereen kan vijzelen! Het is de ideale manier om ingrediënten fijn te malen en deze in het gerecht te verwerken. Het fijne aan een vijzel is dat je in kleine hoeveelheden kan werken. Zo heb je er alle controle over. De onderstaande stappen vertellen je meer over hoe je nou precies te werk gaat met zo’n vijzel en stamper:
- Om de vijzel goed te gebruiken vul je het eerst slechts tot halverwege met de door jou gekozen ingrediënten. Zo voorkom je dat er kruiden uit vallen en dit scheelt jou weer wat schoonmaak werk!
- Als eerst plet je de meest groffe ingrediënten, zoals noten en tenen knoflook. Nu kan het stampwerk beginnen.
- Wanneer je de verse kruiden stampt helpt het om wat grof zout toe te voegen in de vijzel. Op deze manier gaat het mengproces wat sneller.
- Maal nu alle ingrediënten fijn door de stamper rond te draaien in de vijzel. Zorg er hierbij voor dat je de stamper laag houdt en je lichaam er boven. Op deze manier kun jij meer kracht zetten.
- Zo ga je door totdat alle ingrediënten de gewenste structuur hebben.
Wat kun je in een vijzel maken?
Met een kruidenstamper kun je veel maken, van droge ingrediënten tot natte ingrediënten. Je kunt denken aan tenen knoflook, noten, kruiden, specerijen en zaden. Hierbij kun je een grote hoeveelheid aan variatie vermalen. Naast kruiden en specerijen voor door de gerechten kun je ook andere lekkernijen in de vijzel maken, bijvoorbeeld pesto, guacamole of lekkere currypasta’s. Door de kruidenstamper wordt het alleen maar leuker om bezig te zijn in de keuken.
Hoe maak je een vijzel schoon?
Na de heerlijke maaltijd die je op tafel hebt gezet zal je de vijzel weer moeten schoonmaken. Gelukkig is het niet lastig en is het snel klaar, maar hoe moet je de vijzel met stamper nou precies schoonmaken? Hieronder hebben wij wat onderhoud tips gegeven:
- Na het gebruiken van de vijzel was je het af met alleen warm water. Let op! Gebruik geen afwasmiddel of ander zeep. Zo kan je een zeepsmaak achterlaten en dit wil je natuurlijk niet.
- Als je eenmaal met het afwassen bezig bent kun je je schuursponsje beter achterwege laten. Bij het droog- en schoonmaken van de vijzel is een zacht vaatdoek aan te raden.
- Blijven er geurtjes en resten in de vijzel zitten? Doe er dan wat droge, ongekookte rijst in gebruik de stamper om dit fijn te malen. Op deze manier zul je het eruit krijgen.
- Vijzels kunnen niet in de vaatwasser, dus houdt het bij de handafwas.
Gebruik je de vijzel voor het eerst? Voordat je aan de slag gaat met de stamper en je ingrediënten, zal je je vijzel nog een eerste schoonmaakbeurt moeten geven. Dit doe je door het goed uit te boenen met heet water. Gebruik je een vijzel van graniet of marmer? Dan zit er wat meer tijd aan vast. Na het wassen met heet water laat je het een paar uur of een nachtje weken in schoon water. Gebruik hier geen zeep bij. Hierna kan je de vijzel droog maken of laten drogen.
Verschillende materialen voor een vijzel
In het ruime aanbod van Cookinglife zitten kruidenstampers van verschillende soorten materiaal. Je zou kunnen gaan voor de bekende vijzel van graniet. Deze zijn ruw aan de binnenkant, waardoor de specerijen niet gaan ronddraaien in de beker als je ze plet met de stamper. Hiernaast zijn de vijzels van marmer ook ruw aan de binnenkant. Ook is hout een populair materiaal. Dit is wel meer geschikt als je gaat voor een pesto of voor de bereiding van andere natte producten. Voordat je een vijzel koopt moet je dus nadenken waar jou voorkeur ligt. Ook zijn stenen vijzels erg populair. In het assortiment van Cookinglife zijn onder andere deze materialen te verkrijgen, want er is keus uit veel soorten!
Vijzel kopen
Ben jij enthousiast geraakt om een vijzel te kopen? Dan ben je zeker niet de enige! Vijzels worden niet voor niets al eeuwen lang gebruikt. Het is dan ook een handig hulpmiddel om jouw gerecht nog lekkerder te maken. Het aanbod bestaat uit meerdere materialen, vormen en merken om ervoor te zorgen dat de perfecte vijzel er voor jou bij zit. Ben je geïnteresseerd in het gebruiken van kruiden? Neem dan een kijkje bij: pepermolens, zoutmolens, kruidenmolens en nootmuskaatmolens. Daarna kun je je smaakvolle gerechten serveren op mooie pastaborden. Bekijk ook ons gehele assortiment aan keukengerei met bijvoorbeeld kruidenrekjes, raspen en knoflookpersen. Zo maak je jouw keuken arsenaal helemaal compleet!