Cookinglife Outlet = Shop met voordeel >
Betrouwbare levering uit eigen voorraad door PostNL
Meer dan 1.000.000+ tevreden klanten gingen je voor
10+ jaar jouw nummer 1 kookwinkel
Je kunt verschillende soorten voedsel vacuüm verpakken, zoals vlees, vis, groenten, fruit en zelfs soepen en sauzen. Het vacuüm verpakken van voedsel kan helpen om de houdbaarheid te verlengen, de smaak te behouden en voedselverspilling te verminderen.

Wat is een vacumeermachine?

Een vacumeermachine is een keukenapparaat dat wordt gebruikt om voedsel langer vers te houden en voedselverspilling te voorkomen. Het apparaat werkt door de lucht uit de verpakking te verwijderen, waardoor de groei van bacteriën en schimmels wordt vertraagd. Hierdoor blijft het voedsel langer houdbaar en behoudt het zijn smaak en voedingsstoffen. Vacumeermachines worden vaak gebruikt in de horeca, slagerijen, viswinkels en supermarkten om voedsel langer vers te houden. Ook thuisgebruikers maken steeds vaker gebruik van vacumeermachines om voedsel te bewaren en te marineren en maaltijden voor te bereiden.

Wat is een vacumeermachine?

Hoe werkt een vacumeermachine?

Een vacumeermachine werkt door de lucht uit de verpakking van het voedsel te verwijderen, waardoor het langer houdbaar blijft. Het apparaat bestaat meestal uit een vacuümkamer en een sealer. Allereerst wordt het voedsel in de vacuümkamer geplaatst. Vervolgens wordt de vacuümpomp in werking gesteld, die de lucht uit de verpakking zuigt. Hierdoor ontstaat er een vacuüm in de verpakking en wordt de lucht eruit gehaald. De sealer wordt dan gebruikt om de verpakking af te sluiten.

Hoe werkt een vacumeermachine?

Wat kan je allemaal vacumeren?

Met een vacumeermachine kun je verschillende soorten voedsel vacuüm verpakken. Hierdoor blijft het voedsel langer vers en kun je het bewaren zonder dat het bederft. Enkele voorbeelden van voedsel dat je kunt vacumeren zijn:

Vlees: Rauw vlees zoals rundvlees, varkensvlees, kip, vis en gekookt vlees

Groenten: Verse groenten zoals sla, wortelen, broccoli en sperziebonen

Fruit: Rijp fruit zoals appels, peren en bessen

Kaas: Harde kazen zoals Gouda en Cheddar

Koffiebonen en losse thee

Wat kan je allemaal vacumeren?

Waarom eten vacumeren?

Met een vacumeermachine kun je veel verschillend eten vacuüm verpakken. Er zijn al enkele redenen voorbij gekomen waarom je eten zou vacumeren. Er zijn dan ook meerdere voordelen aan je eten vacumeren. Deze staan hieronder vermeld.

Verlengt de houdbaarheid van voedsel en voorkomt voedselverspilling

Behoudt de smaak en textuur van voedsel

Behoudt voedingsstoffen Ideaal voor het voorbereiden van maaltijden op voorhand, sous-vide koken en het bewaren van voedsel in de vriezer

Helpt bij het organiseren van de koelkast en vriezer door minder ruimte in te nemen dan traditioneel verpakte voedingsmiddelen

Waarom eten vacumeren?

Wat mag je niet vacumeren?

Uiteindelijk kan niet alles in de vacumeermachine. Er zijn namelijk enkele voedingsmiddelen die je beter niet kunt vacumeren vanwege gezondheidsrisico's of kwaliteitsverlies. Dus voordat je aan de slag gaat is het verstandig om onderstaande etenswaren niet te gebruiken.

Zacht fruit: zacht fruit zoals aardbeien, frambozen en bramen kunnen pletten door de vacuümzuigkracht en daardoor beschadigen

Paddenstoelen zijn poreus en kunnen door vacumeren hun structuur verliezen

Verse knoflook bevat van nature bacteriën die onder zuurstofloze omstandigheden kunnen groeien

Gekookte eieren in een vacumeermachine kunnen te veel druk krijgen, waardoor de eieren kunnen barsten en er mogelijk gevaarlijke bacteriën kunnen groeien

Koolzuurhoudende drank in een vacuümverpakking kan er voor zorgen dat de fles of het blik barst en de drank verloren gaat

Wat mag je niet vacumeren?

Hoe lang blijft vacuüm verpakt eten goed?

Vacuüm verpakt eten blijft over het algemeen langer goed dan niet-vacuüm verpakt eten. De exacte houdbaarheid hangt echter af van verschillende factoren, zoals het soort voedsel, de temperatuur en de omstandigheden waarin het wordt bewaard. Zo is het aan te raden om vlees onder de 4 graden Celsius te houden om de groei van bacteriën te voorkomen. Ook moet het op een droge plek bewaard worden en moet de verpakking beschermd worden tegen licht en lucht. In het algemeen blijft vacuüm verpakt voedsel tot wel 5 keer langer goed dan niet-vacuüm verpakt voedsel. Zo kun je bijvoorbeeld vacuüm verpakte kaas tot wel 2 maanden bewaren in de koelkast, terwijl niet-vacuüm verpakte kaas slechts enkele weken goed blijft.

Hoe lang blijft vacuüm verpakt eten goed?

Vacuumrollen

Vacuumrollen zijn essentieel voor het gebruik van een vacumeermachine. Door het gebruik van vacuumrollen wordt de lucht uit de verpakking gehaald, waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. De rollen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes, afhankelijk van de grootte van het te verpakken voedsel. Het is belangrijk om kwalitatief hoogwaardige vacuumrollen te gebruiken om de beste resultaten te behalen. Goedkope rollen kunnen leiden tot lekkages, waardoor het voedsel alsnog bederft.Let bij de aanschaf ook op de dikte van de rollen. Dikkere rollen bieden meer bescherming en zijn geschikt voor voedsel dat langer bewaard moet worden.
Vacuumrollen

Merken van vacumeermachines

Populair onder de vacumeermachines is het merk FoodSaver. Met de vacumeermachine van FoodSaver zorg je ervoor dat je eten tot wel 5 keer langer houdbaar blijft! Hiermee kan je voedselverspilling tegengaan en draag je bij aan een beter milieu. Doordat je minder eten weggooit, bespaart het je ook geld. De vacumeermachines van FoodSaver hebben een stijlvol design en zijn makkelijk te gebruiken. Het compacte apparaat zorgt voor een stevig gesealde verpakking en werkt ook nog eens snel! Het verpakt zowel droog als vochtig voedsel. Daarnaast zitten de merken Espressions, Gefu en Wartmann ook in het aanbod van Cookinglife.
Merken van vacumeermachines

Met een vacumeermachine kun je etenswaren vacuüm verpakken. Zo komt er geen lucht bij, waardoor je het langer kan bewaren. Een vacumeermachine is ook handig als je maaltijden vooraf wilt bereiden en invriezen. Op deze manier blijft het voedsel vers en behoudt het zijn smaak en voedingsstoffen. 

Door het voedsel vacuüm te verpakken, voorkom je dat er vriesbrand ontstaat. Dit is het uitdrogen en verkleuren van voedsel als gevolg van blootstelling aan lucht in de vriezer.