De vormen van een wok

Misschien is het je al eens opgevallen dat de ene wokpan een ronde, bolle onderkant heeft en de andere juist een platte. Dit komt doordat een traditionele wok, zoals in Azië veel wordt gebruikt, een ronde bodem heeft omdat ze hier veelal op vuur (gas of buiten) koken. Door de ronde bodem verdeeld de warmte van het vuur zich evenredig waardoor de ingrediënten in de wok gelijkmatig garen. Echter kan dit type wok in de westerse wereld alleen worden gebruikt als men een wokbrander heeft op zijn fornuis of als men een wokring aanschaft. Omdat dit voor veel mensen teveel moeite kost, zijn er platte wokpannen ontworpen. Hoewel dit geen traditionele wokpannen zijn, werken deze over het algemeen ook prima!

De vormen van een wok

Plaatstalen wokpan

Nu we de ronde en platte bodem hebben besproken, gaan we verder over de verschillende materialen waaruit je wok kan bestaan. De traditionele woks, die met de ronde bodem, zijn gemaakt van plaatstaal. Deze woks zijn licht van gewicht, alleen erg lastig in onderhoud. Maar, als je de wok goed kan onderhouden, lees hieronder hoe, dan kan deze wok al gauw 10 tot 20 jaar meegaan.

 

Lees meer over onderhoud
Plaatstalen wokpan

Gietijzeren wokpan

Naast de plaatstalen woks zijn er ook gietijzeren woks. Deze hebben juist weinig onderhoud nodig. Ook hebben ze het voordeel dat als ze eenmaal warm zijn, ze heel lang warm blijven. Echter maakt dit het wel lastig om de temperatuur te reguleren en heb je kans dat je ingrediënten aanbakken. Dit type wok is vaak ook met een platte bodem te verkrijgen, waardoor hij ook te gebruiken is op Europese fornuizen. 

 

 

Gietijzeren wokpan

Anti-aanbaklagen

Veel commerciële merken hebben inmiddels woks ontworpen met een teflon anti-aanbaklaag. Dit is klinkt misschien heel handig, maar dat is het niet. Wokken draait om het bereiden van je maaltijd op een hoge hitte. De teflon antiaanbaklaag is hier niet voor gemaakt en zal snel loslaten. Wat niet alleen een vieze smaak achterlaat, maar ook nog eens giftig is! Gelukkig wordt er in Nederlandse huishoudens vaak niet zo’n hoge temperatuur gebruikt en zijn deze wokpannen over het algemeen veilig te gebruiken, mits men geen ijzeren spatels gebruikt om in de pan te roeren.

 

 

Anti-aanbaklagen

Wat voor soort wok nou beter is of niet, over het algemeen valt er met iedere wok een lekkere maaltijd te bereiden.

Blijf onze website in de gaten houden voor meer #Woktober blogposts, zodat je aan het einde van deze maand een heerlijke maaltijd op tafel kan zetten!
 

Nieuw op Cookinglife

De nieuwste wokpannen